In de recepten die ik maak neem ik vrijwel standaard ‘peper en zout’ op. Ik vermeld er eigenlijk nooit bij wat voor een zout en wat voor een peper. Ik ben van mening dat je negen van de tien keer moet roeien met de riemen die je hebt en zelf moet kiezen voor de zout- en pepersoorten die jij in huis hebt. Nu wil het zo zijn dat ik steevast zwarte en witte peper in huis heb, maar dat ik witte peper voor maar twee gerechten gebruik. De eerste is zuurkoolstamppot, deze wordt zó lekker met een beetje peper!, en de tweede is gebakken aardappeltjes. Mijn lieve vriendinnetje Francesca is onlangs met kruiden- en specerijenmerk Verstegen op Spice Trail geweest naar Marokko en Indonesië (jep, hoezo jaloers?!) en inspireerde mij daar mee om eens iets meer met witte peper te doen. Witte peper kan namelijk een hele leuke twist aan een gerecht geven. En zie hier het resultaat, verrukkelijke Citroen-witte peperkip uit de oven met romige knoflooksaus.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Zoals je hierboven in de video kunt zien is Francesca voor de herkomst van witte peper afgereisd naar Indonesië. De smaak van peper wordt namelijk, net als bij wijn, beïnvloedt door de klimatologische omstandigheden en de grond. De beste condities zijn een buitentemperatuur van een graad of 28, heuvelachtig gebied en niet ál te veel regen. Indonesië is daar dus perfect voor. De witte peper van Verstegen is afkomstig van Banka, een eiland bij Sumatra.
Om witte peper te krijgen wordt de schil van de rijpe peperbes in stromend water weggewassen, zodat een blank peperbolletje tevoorschijn komt. Deze bolletjes worden vervolgens geselecteerd op kwaliteit en in de molentjes van Verstegen gestopt, of de bolletjes worden vermalen en als gemalen witte peper verkocht.
Hoewel veel mensen waarschijnlijk zullen zeggen dat peper peper is en het niet uitmaakt of je nou zwarte of witte peper gebruikt, ben ik het daar absoluut niet mee eens. De smaak van witte peper is aanzienlijk anders dan die van zwarte peper. Het is lastig te omschrijven, maar persoonlijk vind ik de smaak van witte peper minder nadrukkelijk aanwezig terwijl het wel voor een heerlijk pitje zorgt. Witte peper vind ik bovendien vaak iets pittiger dan zwarte peper. Daarnaast is de kleur uiteraard ook een wezenlijk verschil. Als je een prachtig witte saus wilt serveren of een visje bakt en die er zo natuurlijk uit wil laten zien, kun je wellicht beter voor witte dan voor zwarte peper kiezen.
Anyway, voor het recept van deze Citroen-witte peperkip gebruikte ik hele peperkorrels uit een pepermolentje. Het fijne aan het molentje van Verstegen is dat het twee standen heeft waardoor je fijn of grof kunt malen. Uiteraard kun je voor dit recept ook gemalen witte peper gebruiken. Voeg daarnaast zoveel peper toe als je zelf lekker vindt. Hoe meer witte peper, hoe pittiger het gerecht.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Verstegen
Citroen-Witte peper kip uit de oven met romige knoflooksaus
Ingrediënten
- 600 gram kippendijen met bot kipkarbonades
- 1 theelepel Verstegen witte peper uit de molen
- 1 theelepel grof zeezout
- rasp van een hele citroen
- 1 1/2 citroen voor het sap
- 4 teentjes knoflook
- 250 milliliter kookroom
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal goed in.
- Meng de witte peper, het zeezout en de citroenrasp en wrijf hiermee de kippendijen in.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak hierin de kippendijen op de kant van het vel goudbruin.
- Leg vervolgens de kippendijen met het vel naar boven in de ovenschaal. Sprenkel het sap van een halve citroen over de kip uit en leg de uitgeknepen helft van de citroen bij de kip in de ovenschaal.
- Gaar de kip vervolgens in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten.
- Rasp de teentjes knoflook fijn en fruit dit aan in het overgebleven vet in de koekenpan waarin je zojuist de kip hebt aangebraden.
- Voeg het sap van een hele citroen aan de gefruite knoflook toe, gevolgd door de kookroom. Witte peper en zout is niet nodig, dit is nog voldoende aanwezig in de pan als het goed is.
- Breng de saus zachtjes aan de kook en laat deze vervolgens langzaam indikken tot de kip gaar is.
- Serveer de Citroen-witte peperkip met de romige knoflooksaus en verse citroenpartjes.
Ik gebruik het liefste witte peper. Mensen zeggen inderdaad wat maakt dat nou uit, peper is peper. Nou voor mij niet! En die molentjes zijn heel fijn ik gebruik dan meestal de grove stand.
Wij hebben altijd zwarte peper in huis, maar ik ben nu wel nieuwsgierig geworden!
Klinkt echt weer overheerlijk wij hebben echt enorm veel kruiden en de topper van nu is cajum!
Oja heerlijk, ik ben ook gek op Cajunkruiden! Als je die toevoegt aan de knoflooksaus uit dit recept wordt die nog lekkerder trouwens.