Citroen orzo risotto met kip

Jaaaaa hoor, daar is er weer een: een recept voor citroen orzo. Ik zit er helemaal in de flow mee de laatste tijd. En geef me eens ongelijk – deze kleine pastasoort is zó veelzijdig, je kunt nooit genoeg orzo recepten in je repertoire hebben vind ik. Comfort food in een zonnig jasje zeg maar.

Voor dit recept maakte ik een orzo risotto met citroen als basis en serveerde ik er lekker gekruide kip bij. Klinkt als meer werk dan het is trouwens. De orzo risotto kook je namelijk gewoon in één pan – lekker makkelijk, en scheelt ook weer een hoop afwas. Alleen de kip bak je even apart in een koekenpan zodat ‘ie mooi goudbruin wordt en lekker sappig blijft.

En wees gerust: dit is voorlopig even het laatste recept voor citroen orzo. Maar geloof me, met deze sluit je de reeks wel héél lekker af. Check ook vooral de citroen orzo met zalm die ik laatste deelde. Ook zó lekker.

Orzo risotto recept

Orzo risotto maken

Het maken van orzo risotto is eigenlijk veel simpeler dan het maken van klassieke risotto. Geen eindeloos roeren of lepel voor lepel bouillon toevoegen. Bij orzo risotto mag de bouillon er in één keer bij en laat je alles lekker rustig garen terwijl jij de kip bakt.

Daarbij is het ook nog sneller klaar dan het gemiddelde risotto recept. Met laatstgenoemde ben je rustig een half uur aan het werk, terwijl orzo risotto in een kwartiertje op tafel staat.

Voor dit recept fruit je eerst een gesnipperde ui en twee fijngehakte teentjes knoflook in een beetje olie. Voeg vervolgens de orzo toe en bak deze een paar minuutjes mee tot de korrels glanzen – net als je bij risotto zou doen met arboriorijst. Dan gaat de groentebouillon erbij, samen met citroenrasp en het sap van een citroen en wat peper en zout. Even goed roeren, deksel half op de pan en rustig laten pruttelen tot de orzo gaar is en bijna al het vocht is opgenomen.

Om het geheel lekker romig te maken, roer je op het eind wat kookroom door de orzo risotto. Je hoeft de room niet te laten koken, een paar minuutjes mee verwarmen is genoeg. En geloof me: dit is zo’n gerecht dat je meteen wilt eten zodra het klaar is. Warm is de orzo risotto het romigst en smeuïgst.

Heb je toch iets over? Geen probleem. Bewaar de orzo in een afgesloten bakje in de koelkast en warm het op in een pannetje met een klein scheutje water of extra room. Dan wordt ‘ie weer net zo romig als eerst.

P.S: mocht je van tevoren al weten dat je eten overhoudt, neem dan volkoren orzo in plaats van normale orzo. Deze is een stukje steviger namelijk en wordt minder papperig als je het bewaart.

Orzo risotto met gekruide kip

De kip in dit recept verdient ook een eervolle vermelding hoor. Door de kippendijen goed te kruiden met een mengsel van knoflookpoeder, tijm, rozemarijn, citroensap, olijfolie en wat peper en zout krijgt het vlees een heerlijke mediterrane smaak. En kippendijen zijn wat mij betreft sowieso favoriet natuurlijk – lekker sappig en moeilijk droog te krijgen in tegenstelling tot kipfilet.

Wel is het belangrijk om de kip apart te bakken van de orzo risotto. Zo voorkom je dat het vlees taai of droog wordt. Bak de kippendijen in een koekenpan zonder olie (dit zit immers al in de marinade) tot de dijen mooi goudbruin en gaar zijn. Laat ze even rusten op een snijplank en snijd ze dan in reepjes om over de risotto te serveren. Even afmaken met lente-ui en klaar is je zomerse gerecht. Makkie toch?

orzo risotto met kip

Mocht je liever een vegetarisch gerecht willen serveren, dan kan dat natuurlijk heel goed. Vervang de gekruide kip bijvoorbeeld door gegrilde courgette of gepofte tomaatjes. Strooi dan nog wat Parmezaanse kaas over de orzo risotto om het helemaal af te maken.

Die combinatie van romige orzo met frisse citroen en kruidige kip is écht een feestje op je bord. Perfect als zomers diner, makkelijk in grotere porties te maken als je eters krijgt maar juist ook heel goed te doen als je in je eentje moet eten. Omdat het zo weinig werk is om te maken, is dit een prima solo-maaltje. Ik zou het in ieder geval zonder problemen voor mezelf maken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

orzo risotto met kip maken
No ratings yet

Citroen orzo risotto met kip

Is ze weer met haar citroen orzo. Jep, sorry jongens – ik krijg er geen genoeg van. De frisse smaken en de romige textuur passen zo goed bij de zomer. De gekruide kip past er ook weer perfect bij.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Ingrediënten

Citroen orzo risotto

  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 250 g (volkoren) orzo
  • 750 ml groentebouillon
  • sap + rasp van 1 citroen
  • 10 g verse bieslook – fijngehakt
  • 50 ml kookroom
  • peper en zout
  • 2 lenteuitjes – in ringen (topping)

Gekruide kip

  • 3 el olijfolie
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout
  • 4 kippendijen

Instructies

  • Verhit een beetje olie in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook aan.
  • Voeg de orzo samen met de groentebouillon toe. Roer goed door en breng het geheel aan de kook. Kook de orzo in 15 minuten gaar, tot het meeste vocht is verdampt.
  • Voeg de laatste 5 minuten van de kooktijd citroenrasp en -sap toe, verse bieslook en kookroom toe. Kook de orzo risotto nog even zachtjes door tot deze lekker romig is en breng daarna op smaak met peper en zout.
  • Ga, terwijl de orzo risotto kookt, aan de slag met de kip. Roer hiervoor de olie samen met de kruiden, specerijen en citroensap los in een kommetje.
  • Wentel de kippendijen door de marinade en bak de kip in een koekenpan rondom bruin en van binnen gaar. Snijd de kip in reepjes.
  • Verdeel de kip over de citroen orzo risotto en garneer met extra bieslook en lente-ui.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: citroen orzo, eenpansgerecht, gekruide kip, makkelijke maaltijd, orzo, orzo risotto, romige orzo, zomergerecht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close