Voor het maandelijkse cheesecake recept pakken we het deze keer nét een beetje anders aan. In plaats van een hele cheesecake, wil ik vandaag deze chocolatechip cheesecake koekjes met jullie delen. Die bestaan uit een eenvoudige basis van chocolatechip cookies maar zijn gevuld met een zoete, romige cheesecakevulling. Súper lekker en een heerlijke twist op eenvoudige chocolatechip cookies en een basis cheesecake recept.
Deze koekjes zijn perfect als je zin hebt in iets feestelijks, maar geen hele taart wilt maken. Ze combineren het beste van twee werelden: het chewy en smeuïge van een goede chocolate chip cookie, met het romige en frisse van een klassieke cheesecake. Een match made in heaven als je het mij vraagt.

Cheesecake koekjes maken
Het fijne aan dit recept is dat het qua ingrediënten allemaal vrij overzichtelijk is. De meeste dingen zul je waarschijnlijk al in huis hebben, en ook de werkwijze is niet ingewikkeld. Maar het is wel handig om een beetje voorbereid te werk te gaan. Zeker als je die vulling echt ín de koekjes wilt verwerken, is het slim om je tijd goed te plannen.
Je begint met het maken van de cheesecakevulling. Die bestaat uit roomkaas, een beetje suiker, een eidooier, vanille en een snufje zout. Meng dit tot een glad mengsel en zet dit minstens een uur in de vriezer. Het doel is dat het stevig genoeg wordt om in het koekdeeg te kunnen verwerken, zonder dat het direct weer smelt zodra je het aanraakt.
Daarna maak je het chocolate chip cookie deeg. En ook dat is een fijne, heel herkenbare basis: boter, twee soorten suiker voor diepte in smaak, eieren, bloem en natuurlijk een flinke hand bakvaste chocolate chips. Ik gebruik zelf graag een mix van melk en puur, maar je kunt ook kiezen voor alleen melkchocolade, witte chocolade of zelfs stukjes karamelchocolade als je wilt variëren.
Zodra je beide onderdelen klaar hebt, kun je aan het leukste (en een beetje uitdagende) deel beginnen: het vullen van de koekjes.

Chocolate chip koekjes met cheesecake vulling
Als je cheesecakevulling voldoende is opgesteven in de vriezer, kun je beginnen met vullen. Neem een flinke eetlepel koekdeeg, druk er een kuiltje in met je duim en leg hier een bevroren theelepel cheesecakevulling in. Vouw vervolgens het koekdeeg eromheen en rol er een mooie bol van.
Probeer zo snel mogelijk te werken, zodat de cheesecakevulling bevroren blijft. Als het te warm wordt, wordt het namelijk lastig om de vulling in het midden van het koekje te houden en loop je het risico dat het eruit lekt tijdens het bakken. Geeft in principe niets, het zorgt ervoor dat de koekjes er mooi uitzien, maar het is niet helemaal het idee van dit recept.
Vind je dit gedoe met invriezen te veel werk of heb je weinig tijd? Dan kun je het ook nét iets anders aanpakken. Vorm dan balletjes van het koekdeeg, maak met je duim een kuiltje in het midden en schep hier een klein beetje van het cheesecakebeslag in – zonder te bevriezen. Je krijgt dan niet echt een vulling, maar meer een cheesecake-topping. Ook ontzettend lekker, en een stuk eenvoudiger!
Welke manier je ook kiest, het resultaat is in beide gevallen heerlijk. Door de combinatie van romige cheesecake en de smeuïgheid van het koekje, krijg je een koekje dat nét even bijzonderder is dan anders.

Cheesecake koekjes bewaren
Eenmaal gebakken kun je de koekjes het beste luchtdicht bewaren, zodat ze lekker zacht en chewy blijven. In een goed afgesloten trommel blijven ze op kamertemperatuur zeker 3–4 dagen goed. Als je ze liever wat langer wilt bewaren, kun je ze ook prima invriezen – zowel rauw als gebakken.
Wil je een voorraadje in de vriezer? Vries dan de ongebakken gevulde koekjes los van elkaar in en bewaar ze daarna samen in een zak. Je kunt ze dan rechtstreeks vanuit de vriezer afbakken – tel dan wel 2–3 minuten extra bij de baktijd op.
Als je de koekjes al gebakken hebt, laat ze dan goed afkoelen en verpak ze luchtdicht.
Op warme dagen kun je de koekjes het beste in de koelkast bewaren zodat de cheesecakevulling vers blijft.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Chocolatechip cheesecake koekjes
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
Cheesecakebeslag
- 200 g naturel roomkaas
- 50 g kristalsuiker
- 1 eidooier
- 1 tl vanillepoeder/-extract
- snuf zout
Chocolatechip koekjes
- 225 g ongezouten roomboter – op kamertemperatuur
- 125 g lichtbruine basterdsuiker
- 200 g kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 500 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- snuf zout
- 150 g bakvaste chocolate chips
Instructies
- Klop alle ingrediënten voor het cheesecakebeslag tot een egale mix en plaats de kom minimaal 2 uur in de vriezer.
- Doe de boter en beide soorten suiker in de kom van de keukenmachine en mix dit glad.
- Voeg de eieren toe en klop deze door de boter en de suiker.
- Doe de vanille, bloem, bakpoeder, baking soda en het zout in de kom en kneed tot een egaal koekdeeg. Meng als laatste de chocolatechips door het koekdeeg.
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
- Vorm 14 bolletjes van het koekdeeg. Maak in ieder bolletje een kuiltje en schep hier een lepel van het bevroren cheesecakebeslag in. Vouw het koekdeeg weer om het beslag heen en plaats de koekballetjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat.
- Bak de chocolatechip cheesecake koekjes in het midden van de oven in 10-12 minuten gaar. Laat helemaal afkoelen voordat je ze eet.