Als er één nagerecht is dat altijd indruk maakt en in de smaak valt, dan is het wel deze chocolademousse taart. Alleen de naam klinkt al feestelijk en decadent, en dat is deze taart ook zeker. Met een krokante bodem van Oreo’s, een zijdezachte, volle chocolademousse en een royale toef slagroom bovenop, is dit een showstopper na ieder etentje. Hier in huis viel de taart in ieder geval ontzéttend in de smaak en heeft ‘ie het niet lang volgehouden in de koelkast.
Het mooiste van alles? Deze taart ziet er uit alsof je uren in de keuken hebt gestaan, maar in werkelijkheid is hij super makkelijk om te maken.
Het geheim zit hem in de combinatie van simpele (en weinig!) ingrediënten die samen iets spectaculairs vormen. Een romige mousse, stevige koekbodem en een topping die je in een handomdraai maakt. Perfect dus voor wie indruk wil maken en een taart voor de échte chocoholic.

Chocolademousse recept
De basis van deze taart is natuurlijk de chocolademousse. En het fijne is: een goed chocolademousse recept hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Waar sommige varianten eiwitten stijf kloppen of werken met gelatine, kies ik hier voor een eenvoudigere versie die eigenlijk voor iedereen goed te maken is.
Het recept draait vooral om balans: genoeg chocolade om die volle, rijke smaak te krijgen, maar ook genoeg slagroom om de mousse luchtig en zijdezacht te maken. Wat je wil hebben is dat de taart uiteindelijk in mooie punten te snijden is, maar dat de mousse zo luchtig is, dat ‘ie eigenlijk direct smelt zodra je een hap neemt.
Een tip vooraf: kies voor goede pure chocolade met een cacaopercentage tussen de 60 en 70%. Dat geeft een intense chocoladesmaak zonder dat de mousse bitter wordt. Liever wat zoeter? Dan kun je een deel van de pure chocolade vervangen door melkchocolade.


Chocolademousse maken met slagroom
De belangrijkste stap bij het maken van deze chocolademousse is het combineren van de warme chocolademix met de opgeklopte slagroom. Warm en koud samenvoegen is altijd een beetje spannend, maar zolang je de chocolade niet te heet toevoegt en rustig werkt, gaat het helemaal goed.
Het kloppen van de slagroom zorgt voor lucht in de mousse en dat is precies wat je wilt. Roer de slagroom er dus niet te wild doorheen, maar spatel rustig zodat de luchtigheid behouden blijft. Zo krijg je die mooie, romige textuur waar chocolademousse om bekendstaat.
Nog een praktische tip: laat de chocolademix altijd eerst iets afkoelen voordat je de slagroom toevoegt. Is de chocolade te warm, dan zakt de slagroom in en wordt de mousse zwaar in plaats van luchtig.

Chocolademousse taart
Wat een gewone mousse meteen omtovert tot iets spectaculairs, is natuurlijk het feit dat je hem in een taartvorm giet. Dankzij de stevige Oreo-bodem blijft alles mooi op z’n plek en heb je een taart die perfect in punten te snijden is.
Het mooie is dat de bodem slechts uit twee ingrediënten bestaat: Oreo’s en gesmolten boter. Door de koekjes fijn te malen en te mengen met boter, ontstaat een kruimige, stevige basis die perfect past bij de romige mousse erbovenop.
Na het opstijven in de koelkast , houd rekening met minimaal vier uur, heb je een taart die stevig genoeg is om aan te snijden, maar toch een heerlijk zachte vulling heeft. Werk de taart af met een flinke toef slagroom en wat geraspte pure chocolade en je hebt een dessert dat bij iedereen in de smaak gaat vallen.
Chocolademousse taart bewaren
Deze chocolademousse taart kun je prima van tevoren maken, wat hem ideaal maakt voor etentjes en feestjes. Je kunt de taart tot drie dagen in de koelkast bewaren, mits goed afgedekt met folie. Zo voorkom je dat de mousse uitdroogt of andere geurtjes uit de koelkast oppikt.
De bodem blijft stevig en de mousse houdt zijn romigheid, al is de slagroomtopping wel het lekkerst op de dag zelf. Wil je het jezelf makkelijk maken? Maak de taart een dag eerder en voeg de slagroom en chocoladegarnering pas vlak voor het serveren toe.
Invriezen raad ik niet aan: de textuur van de mousse verandert bij ontdooien en dat gaat ten koste van de structuur.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Chocolademousse taart
Benodigdheden
- taartvorm van 24 cm
- Foodprocessor
- elektrische (hand)mixer
Ingrediënten
Bodem
- 200 g Oreo's
- 50 g ongezouten roomboter
Chocolademousse
- 2 eidooiers
- 50 g kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- snuf zout
- 500 ml slagroom
- 250 g pure chocolade
Topping
- 100 ml slagroom
- 2 el poedersuiker
- pure chocolade
Instructies
- Vet de taartvorm goed in of bekleed deze met bakpapier.
- Maal de Oreo's fijn en smelt ondertussen de boter in een steelpannetje. Meng de gesmolten boter met de koekkruimels en stort de bodemmix in de taartvorm.
- Verdeel de bodemmix over de taartvorm en druk goed aan in de randen.
- Klop voor de chocolademousse de eidooiers met de kristalsuiker, vanille-extract en een snufje zout tot een lichtgeel mengsel.
- Schenk 250 ml slagroom in een steelpannetje en voeg hier de pure chocolade aan toe. Verwarm dit tot de chocolade is gesmolten.
- Klop de overige slagroom met de keukenmixer stevig.
- Schenk al kloppend de gesmolten chocolademix bij de eieren en de suiker in de kom. Schenk daarna alles weer terug in de pan en breng al roerend aan de kook. Laat zachtjes doorkoeken tot de chocolade dikker wordt. Blijf roeren om te voorkomen dat de mix gaat klonteren!
- Laat de chocolademix iets afkoelen en spatel vervolgens de opgeklopte slagroom door de chocolade.
- Schenk de chocolademousse in de taartvorm en zet de vorm minimaal 4 uur in de koelkast zodat de taart kan opstijven.
- Klop voor de topping de slagroom met de poedersuiker op en verdeel dit over de chocolademousse taart.
- Maak af door wat pure chocolade over de slagroom te raspen.