Cadeautip: Original Spices van Jonnie Boer

Foodies opgelet! De feestdagen zitten er weer aan te komen en in veel huishoudens gaat dit gepaard met het geven en krijgen van cadeaus en laat ik nu het perfécte cadeau voor foodies hebben gevonden. Michelin chef Jonnie Boer, bekend van restaurant De Librije in Zwolle, heeft in samenwerking met Euroma Premium 15 Original Spices samengesteld welke zijn geïnspireerd op de verre reizen die Jonnie heeft gemaakt. Variërend van Arabische markten tot diep in Azië, in deze kruidenmelanges zul je buitengewone smaken tegen komen. Wat denk je van Shichimi Togarashi uit Japan, heerlijk om te gebruiken in noedelgerechten of Picadillo uit Latijns Amerika? Ik heb drie kruidenmelanges mogen ontvangen en degene die ik je ga laten zien zijn kenmerkend voor de Arabische keuken: Za’atar, Ras el Hanout en Baharat.

jonnie boer original spices

jonnie boer original spices

Za’atar
Za’atar is een groene kruidenmelange die zeer populair is in het Midden Oosten. Het is een kruidenmelange die je eigenlijk overal voor kunt gebruiken maar die het allerlekkerst is wanneer je hem zo puur mogelijk houdt. Deze mix van sesamzaad, sumac, tijm, oregano, zout en basilicum is te serveren als dip wanneer je hem mengt met een beetje olijfolie. De mix van olijfolie met Za’atar wordt ook wel za’atar-wu-zayt genoemd. Za’Atar-wu-zayt is ook heerlijk met een stukje (geroosterd) brood. Overigens kun je er ook een eenvoudige snack mee maken, Jonnie stelt kruidenstengels voor:

  • 1 plak bladerdeeg
  • 1 eidooier
  • Za’atar naar wens
  • grof zeezout

Smeer het bladerdeeg in met de eidooier en strooi hier de Za’atar en wat grof zeezout overheen. Snijd het bladerdeeg in lange repen van ongeveer een centimeter breed. Draai de bladerdeegrepen in een spiraalvorm en bak de kruidenstengels in het midden van de oven ongeveer 20 minuten op 180°C tot ze gaar zijn.

jonnie boer original spices

Ras el Hanout
Ras el Hanout is onder de foodies misschien wel bekend, het is een kruidenmelange die veel in de Marokkaanse keuken wordt gebruikt. Het is dus goed te gebruiken voor tajines, couscous en diverse vleesgerechten. Deze Ras el Hanout is wellicht wat grover van structuur dan je gewend bent, veelal zijn alle ingrediënten tot fijn poeder vermalen en dat is bij deze niet het geval. In de Ras el Hanout vinden we: paprika, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, gember, zwarte peper, kurkuma, kardemon, nootmuskaat, kruidnagel en piment. Een flinke variatie aan specerijen dus. Je kunt een schepje Ras el Hanout gebruiken in de Marokkaanse kip tajine die ik je al eens eerder liet zien, maar je kunt er ook een dressing mee maken voor over een couscoussalade bijvoorbeeld. Het recept van Jonnie:

  • 50 gram azijn
  • 2 deciliter olie
  • ½ sjalot
  • 1 takje peterselie
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 theelepel Ras el Hanout
  • peper en zout

Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en bewaar de dressing in een afgesloten bakje of pot in de koelkast voordat je hem gebruikt. Overigens is deze dressing ook erg lekker over een tomatensalade.

jonnie boer original spices

Baharat
Baharat betekent letterlijk specerij in het Arabisch en deze kruidenmelange werkt uitstekend voor vleesgerechten. Wanneer het door een eetlepel olie wordt geroerd kun je er diverse soorten vlees mee inwrijven om deze vervolgens te grillen. Het leuke is dat de samenstelling van Baharat van streek tot streek kan verschillen. Typerend is echter dat er nootmuskaat en kaneel in de melange worden verwerkt. En vooral dit laatste ingrediënt zorgt voor een typische Baharat smaak. In de melange van Jonnie Boer vinden we paprika, korianderzaad, zwarte peper, kaneel, komijnzaad, kardemon, ui, knoflook, nootmuskaat, kruidnagels en cayennepeper terug. Een suggestie om Baharat te verwerken laat Jonnie Boer zien in een recept voor Baharat Crème:

Baharat olie: 

  • 2 eetlepels Baharat
  • 3 deciliter zonnebloemolie

Baharat crème:

  • 45 gram eiwit
  • 30 gram sushi azijn
  • 5 gram yuzu sap (verkrijgbaar in onder andere toko’s)
  • 180 gram Baharatolie
  • 40 gram yoghurt

De Baharatcrème kun je serveren als dip voorbij brood maar werkt ook prima met een gegrild stukje vlees of groenten.

Niet alleen klinken de bovenstaande Arabische kruidenmelanges heerlijk, ze zijn ook nog eens erg prettig in gebruik en sterk van smaak. Bovendien zijn ze vrij zuinig. In ieder blikje vind je 80 gram aan kruidenmelange, een flinke lading wanneer je bedenkt dat je vaak aan een theelepel al voldoende hebt.

De meeste Original Spices bevatten geen zout en dit zorgt ervoor dat ze makkelijk in gebruik zijn. Zout toevoegen aan een gerecht kan achteraf altijd nog, je hoeft dus niet bang te zijn dat gerechten te zout zijn wanneer je gebruik maakt van deze kruidenmelanges.

Ik ben in ieder geval fan van deze drie Arabische varianten en ben stiekem toch ook wel heel benieuwd naar de Curry Madras uit India en de Caribbean Spice uit de Caribbean. Misschien een leuk cadeau voor Kerst?

Mocht je meer informatie willen lezen over alle vijftien Original Spices varianten dan kan dit op de officiële website.

De 15 Original Spices zijn onder andere te koop bij Jumbo, Albert Heijn en Deen, maar ook online te bestellen voor ongeveer € 3,49 per stuk.

Join the Conversation

  1. Ben benieuwd, binnenkort maar is uitproberen. Zag ze inderdaad staan bij de AH.

  2. MySimplySpecial says:

    Wat een leuke blikjes!

  3. Hester says:

    Klinkt echt lekker en ziet er ook leuk uit! Ik ga dit eens aan mijn moeder laten lezen, want zij vindt nog weleens dat er heel veel onnodig zout in pakjes en zakjes zit (waar ze ook gelijk in heeft) terwijl dat helemaal niet hoeft, dat bewijzen deze blikjes maar weer eens.

  4. Annabel van Leeuwen says:

    Leuk ga er twee kopen en inpakken als sinterklaas cadeautje!

  5. Die zijn leuk! Ik ben altijd te porren voor fijne curries, en de blikjes zien er ook nog eens schattig uit :) Bedankt voor de tip!

  6. Con leche says:

    Dit klinkt echt als hele fijne kruidenmelanges, ik ga eens kijken welke er nog meer zijn en dan snel naar de AH, dank voor de tip!

  7. Ranna says:

    Wij eten heel vaak zayt wu za’atar als ontbijt (doordat ik dus een Arabische afkomst heb) en het is heel lekker met libanees brood (lijken een beetje op tortillas maar dunner en hol van binnen). Die kan je vinden op de meeste markten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close