Broodje brie met ham

Ik ben dol op uitgebreide broodjes maken voor de lunch. Een goed broodje hoeft niet ingewikkeld te zijn, als de ingrediënten maar van kwaliteit zijn en de smaken goed in balans. Zo kwam ik laatst uit bij dit broodje brie met ham en zelfgemaakte kruidenboter. En dat was een regelrechte hit als je het mij vraagt! Zo’n combinatie die alles heeft: romig, zout, fris en kruidig tegelijk.

Een goed broodje brie is zacht van binnen, knapperig van buiten, en precies rijk genoeg om er echt van te genieten zonder dat de brie smaak extreem overheerst. Mag natuurlijk wel, vind ik zelf minder lekker.

De zelfgemaakte kruidenboter maakt dit broodje he-le-maal af. Zo’n klein extraatje dat het broodje ineens speciaal maakt. Perfect voor een lunch thuis, of om mee te nemen naar je werk.

Broodje brie met prosciutto

Broodje brie recept met prosciutto crudo en kruidenboter

Een broodje brie maken is natuurlijk eenvoudig en eigenlijk mag dit niet eens een recept heten vind ik. Maar! Details maken het verschil. De keuze van brood, de kwaliteit van je boter, en de balans tussen romigheid en zoutigheid bepalen of het een standaard lunch of een echt genietmomentje wordt.

Voor dit broodje gebruik ik het liefst een Franse baguette met een stevige korst en luchtige binnenkant. Die structuur houdt goed stand tegen de zachte brie en de smeuïge kruidenboter. Snijd de baguette in twee stukken en halveer elk stuk, zodat je twee royale broodjes hebt.

Smeer de binnenkant van beide helften baguette rijkelijk in met kruidenboter. En geloof me, dat beetje extra is het waard. De kruidenboter geeft een volle, hartige smaak die perfect samengaat met de romige brie. Leg daarna de plakken prosciutto crudo erop. De combinatie van het zilte vlees en de boterige kaas is een klassieker die je in veel Franse en Italiaanse cafés tegenkomt en ik snap helemaal waarom.

Leg tot slot de dikke plakken brie op de ham, gevolgd door een handje rucola of veldsla voor wat frisheid. De licht pittige smaak van de sla past goed bij het romige van de brie en het zoute van de ham. Serveer het broodje direct, of wikkel het strak in bakpapier om mee te nemen; het blijft prima vers tot lunchtijd.

Een tip: als je het broodje thuis eet, kun je de baguette even kort in de oven leggen (zo’n 5 minuten op 180 °C) voordat je het belegt. De warme korst en licht gesmolten brie maken het broodje nóg lekkerder.

Broodje brie met ham

Wat is prosciutto crudo?

Prosciutto crudo is de Italiaanse benaming voor rauwe, gedroogde ham. In tegenstelling tot prosciutto cotto, die gekookt is, wordt crudo gepekeld en daarna aan de lucht gedroogd. Het resultaat is een malse, dun gesneden ham met een lichtzoete, zoute smaak.

Het vet in prosciutto crudo smelt bijna op je tong, en dat maakt het een ideale combinatie met zachte kazen zoals brie. De ham voegt een heerlijk zilte smaak toe aan het broodje, zonder te overheersen. Je kunt ‘m bij de meeste supermarkten vinden, maar bij de Italiaanse traiteur of delicatessenwinkel is de kwaliteit vaak nog beter; dunner gesneden en met een zachtere textuur.

Wil je liever een mildere smaak? Dan kun je ook kiezen voor serranoham of zelfs parmaham; die laatste is wat zachter en iets minder zout, maar net zo lekker in combinatie met brie.

Broodje brie recept

Zelfgemaakte kruidenboter

Een goede kruidenboter maakt ieder broodje onweerstaanbaar vind ik. Zelf maken is heel eenvoudig en het verschil met kant-en-klaar proef je direct. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig: zachte roomboter, knoflook, verse kruiden en een beetje zeezout.

Roer de boter los in een kommetje tot hij romig is. Voeg de geraspte knoflook toe, samen met fijngehakte peterselie en bieslook. De knoflook zorgt voor pit, terwijl de verse kruiden de boter fris maken. Een snuf grof zeezout maakt het geheel af. Laat je niet verleiden tot het toevoegen van een extra teentje knoflook. Eentje is meer dan genoeg. Je wilt wel dat de smaak van de brie overeind blijft.

Gebruik echt goede roomboter, bij voorkeur ongezouten. Dat geeft de boter een pure, volle smaak die perfect samengaat met het zoute van de ham. Mijn favoriete boters voor het maken van kruidenboter zijn die van Le Gall of Kerrygold.

Je kunt de kruidenboter ook van tevoren maken en bewaren in de koelkast; laat hem dan even op kamertemperatuur komen voor gebruik. En als je een restje overhoudt: deze boter is ook heerlijk op een stuk stokbrood bij de borrel of gesmolten over gegrilde groenten.

Broodje brie

Broodje brie meenemen voor de lunch

Dit broodje brie met ham is ideaal om mee te nemen als lunch. Je kunt het broodje ‘s ochtends al klaarmaken, inpakken in bakpapier en meenemen in je lunchtrommel. De smaken trekken zelfs nog iets beter in als het even staat.

Wil je voorkomen dat het brood wat zacht wordt? Laat de kruidenboter tot vlak voor het eten uit de koelkast en smeer het brood pas in als je gaat lunchen. Of neem het los mee in een klein bakje, samen met de brie en ham; dan stel je het broodje ter plekke samen.

Een ander idee: maak er een warme variant van door het broodje kort in een contactgrill of tosti-ijzer te leggen. De brie smelt, de ham wordt licht krokant, en de kruidenboter trekt heerlijk in het brood. Simpel, maar echt comfortfood.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Lunch broodje brie
No ratings yet

Broodje brie met ham

Ik ben dol op uitgebreide broodjes maken voor de lunch en laatst maakte ik dit broodje brie met ham en zelfgemaakte kruidenboter. Mega smaakvol en ook goed om mee te nemen als lunch naar je werk.
Porties2 broodjes
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 1 dag

Ingrediënten

  • 100 g ongezouten roomboter (goede kwaliteit) – zacht
  • 1 teentje knoflook – geraspt
  • 1 el verse peterselie – fijngehakt
  • 1 el verse bieslook – fijngehakt
  • 1/2 tl grof zeezout
  • 1 Franse baguette
  • 50 g prosciutto crudo
  • 150 g Franse brie – in dikke plakken
  • handje rucola of veldsla

Instructies

  • Doe de zachte boter in een kommetje en voeg hier de geraspte knoflook, peterselie, bieslook en het zout aan toe. Roer goed door.
  • Halveer de baguette en snijd beide helften open. Smeer de baguette aan de binnenkant in met kruidenboter.
  • Verdeel de prosciutto, brie en rucola over de broodjes en serveer direct of pak in om mee te nemen naar je werk.
Gang: lunch
Keuken: Frans
Trefwoord: brie, broodje brie, lunchbroodje, lunchrecept, prosciutto

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close