Ik zit helemaal lekker in mijn ‘iedere maand een cheesecakerecept delen’ vibe. Vandaag voeg ik een zálige boterkoek cheesecake met rood fruit aan de cheesecake recepten toe. Dat klinkt als een méga bommetje en dat is het stiekem ook. Maar als je ook maar enigszins fan ben van boterkoek, ga je dit een waanzinnig lekker recept vinden.
We maakten overigens al eens eerder een cheesecake met boterkoek, naar het recept van Miljuschka.
Aangezien rood fruit volop te krijgen is en het vaak al super rijp is op het moment dat je het koopt, besloot ik de taart daarmee rijkelijk te beleggen. Dat ziet er niet alleen vrolijk uit; het zorgt ook voor een heerlijke smaak aan de cheesecake.
Boterkoek bodem voor de boterkoek cheesecake maken
Normaal gesproken maak ik mijn cheesecakes altijd met een bodem van koek. Deze keer besloot ik voor boterkoek te gaan. Hier op OMF zijn we dol op boterkoek, we hebben dan ook al zoveel boterkoek variaties gemaakt. Eén van mijn guilty pleasures tijdens de zwangerschap van mijn jongste waren ook die vette boterkoekreepjes van de supermarkt. Je weet wel, die met 6 of 8 reepjes in een doorzichtige plastic verpakking zitten? Zálig.
De boterkoek bodem voor de cheesecake maken is kinderlijk eenvoudig. Van…
- 100 gram roomboter
- 100 gram suiker
- 1 ei
- 125 gram bloem
- snuf zout
…maak je een samenhangend deeg en dit druk je vervolgens in de springvorm. Het is wel handig om de boterkoek iets voor te bakken, zodat deze goed gaar kan worden en ook niet te vet wordt.
Bak de boterkoekbodem 20 minuten op 180 graden voor. Helemaal gaar is de bodem dan nog niet, maar gaar genoeg om het cheesecakebeslag toe te voegen en de cheesecake verder af te bakken.
Basis cheesecake beslag voor gebakken cheesecake
Misschien is het je al eens opgevallen, maar als ik een gebakken cheesecake maak, is mijn basis cheesecake beslag eigenlijk altijd hetzelfde. Met een goed basisbeslag kun je eindeloos variëren en dat is met een cheesecake niet anders. Mijn basisbeslag bestaat altijd uit de volgende ingrediënten en hoeveelheden:
- 600 gram naturel roomkaas. Voor gebakken cheesecakes maakt de roomkaas die je gebruikt niet zoveel uit. Ik kies eigenlijk altijd voor de goedkoopste variant en gebruik soms zelfs zuivelspread.
- 125-150 gram kristalsuiker. Afhankelijk van de andere ingrediënten die je in het beslag gebruikt. Als je bijvoorbeeld witte chocolade aan het beslag toevoegt, kun je iets minder suiker gebruiken.
- 1 el bloem of maïzena. Om de cheesecake iets steviger te maken en ervoor te zorgen dat deze minder snel scheurt.
- 3 eieren + 1 eidooier. Voor een lekker luchtig beslag en een volle smaak. De eidooier helpt ook weer om de taart stabiel te houden, met minder kans op scheuren.
En verder kun je hier eindeloos ingrediënten aan toevoegen. Soms gebruik ik nog wat crème fraîche als ik de taart iets frisser wil hebben bijvoorbeeld, maak ik het beslag rijker met witte chocolade of spatel ik er losse ingrediënten doorheen.
Het bakken van de cheesecake
Ook het bakken van de cheesecake verloopt al-tijd op dezelfde manier bij mij: 75 minuten op 150 graden Celsius boven- en onderwarmte. Onderin de oven zet ik altijd een ovenschaal met een laagje water van ongeveer 2 centimeter hoog. Dit creëert stoom tijdens het bakken, waardoor de cheesecake gelijkmatiger gaart en minder kans heeft om te scheuren.
Ik heb helaas geen ervaring met een stoomoven, dus daar kan ik geen goed advies over geven.
Boterkoek cheesecake met rood fruit
Omdat rood fruit volop in het seizoen is, besloot ik dat te gebruiken als topping voor de boterkoek cheesecake. De boterkoekbodem in combinatie met het cheesecakebeslag zorgt al voor een heerlijke smaak, dus met de topping deed ik niet heel veel bijzonders. Ik had er nog een lekkere jelly van kunnen maken of het fruit door het cheesecakebeslag kunnen spatelen, maar ik vond het er zo op zichzelf al feestelijk genoeg uitzien.
Bewaar de afgekoelde en opgesteven cheesecake ten alle tijden in de koelkast en niet langer dan 3-4 dagen. Het fruit wordt dan ook een beetje (te) zacht.
Wil je de cheesecake liever invriezen, dan kan dit natuurlijk ook. Doe dit bij voorkeur zonder de topping van rood fruit en snijd de cheesecake voor het invriezen vast in punten. Verpak iedere taartpunt afzonderlijk. Eenmaal ingevroren blijft de cheesecake 3 maanden houdbaar. Laat de taart 24 uur in de koelkast ontdooien voordat je deze serveert.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Boterkoek cheesecake met rood fruit
Benodigdheden
- springvorm (23 cm doorsnede)
- elektrische (hand)mixer met garde
Ingrediënten
Boterkoek bodem
- 100 g roomboter – op kamertemperatuur
- 100 g kristalsuiker
- 1 ei
- 125 g bloem
- snuf zout
Cheesecakebeslag
- 600 g naturel roomkaas
- 125 g kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1 el granaatappelstroop (optioneel)
- 1 el bloem
- 3 eieren
- 1 eidooier
Topping
- rood fruit
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
- Klop voor de boterkoekbodem de boter en de suiker luchtig. Voeg het ei toe en mix deze door de boter.
- Doe dan de bloem en het zout in de kom en kneed tot een stevig deeg. Druk het deeg in de springvorm.
- Bak de boterkoek 20 minuten in het midden van de oven en haal de springvorm daarna uit de oven.
- Draai de oven terug naar 150℃ en zet een ovenschaal met een laagje water onderin de oven.
- Klop voor het cheesecakebeslag de roomkaas, suiker, vanille-extract, granaatappelstroop en de bloem luchtig.
- Voeg daarna een voor een de eieren en tot slot ook de eidooier toe.
- Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm en bak de cheesecake 75 minuten in het midden van de oven.
- Zet de oven uit, de deur op een kier en laat de cheesecake een uur in de oven afkoelen. Laat de taart daarna volledig tot kamertemperatuur afkoelen op het aanrecht en plaats vervolgens minimaal 6 uur in de koelkast.
- Decoreer de cheesecake met rood fruit.