Blondies met witte chocolade & aardbeien

Blondies maak ik bij voorkeur altijd net iets liever dan brownies – zeker in de zomer. Ik vind brownies heerlijk hoor, maar persoonlijk eet ik altijd liever een reep chocolade dan ‘iets waar chocolade in verwerkt is’. Vandaar de voorkeur voor blondies: dat zijn gewoon lekkere cake blokken. Ze zijn nét wat lichter, passen goed bij fruit en je kunt er eindeloos mee variëren. Deze blondies met witte chocolade & aardbeien zijn daar een perfect voorbeeld van.

Een zomerse, smeuïge traktatie die er ook nog eens prachtig uitziet dankzij de felrode aardbeien en grove stukken witte chocolade bovenop. Makkelijk te maken, heerlijk fudgy en ideaal om te delen.

blondies recept met witte chocolade

Basis blondies recept (fudgy blondies!)

Even voor de duidelijkheid, ik heb het al veel vaker uitgelegd hier op OMF maar kan het niet vaak genoeg zeggen: blondies zijn geen witte brownies. Dat wordt vaak gedacht, maar officieel hoort er helemaal geen chocolade in het beslag van een blondie. Het zijn juist de boter, lichtbruine basterd(!)suiker en eieren die zorgen voor die kenmerkende structuur.

Een goede blondie is niet luchtig als cake, maar juist compact, zacht en een beetje chewy aan de binnenkant – net als een goede brownie dus, maar dan zonder de cacao.

Het basisrecept dat ik gebruik, levert keer op keer die perfecte fudgy textuur op. Dankzij de combinatie van lichtbruine basterdsuiker en veel roomboter krijg je een rijk, licht karamelachtig beslag. En een extra eidooier zorgt voor die smeuïgheid die je bij cake nooit voor elkaar krijgt. Nope, blondies zijn zeker niet gezond. Maar alles gaat om balans – toch? En ik gebruik wèl fruit in het recept…

Aardbeien blondies met witte chocolade

De aardbeien en witte chocolade gebruik je in dit recept als topping, niet als vulling. Dat betekent dat je het basisbeslag eerst in de bakvorm schept en daarna pas de topping toevoegt.

De aardbeien snijd je in plakjes of kwarten en verdeel je over het beslag. Voor de witte chocolade gebruik ik grof gehakte stukken in plaats van kleine stukjes of druppels. Dat maakt echt verschil: de grote chunks smelten niet helemaal weg, maar blijven deels intact, wat na het afkoelen zorgt voor die heerlijke bite van echte chocoladebrokken.

Het resultaat? Een stevige, zachte blondie met frisse, sappige stukjes aardbei bovenop en romige, iets gesmolten witte chocolade die erin zakt zonder volledig op te lossen.

Perfect als zomerse traktatie en ook een ideale lekkernij voor op een high tea, picknick of gewoon bij de koffie.

Aardbeien blondies witte chocolade

Blondies met witte chocolade & aardbeien bewaren

Omdat je werkt met verse aardbeien is het belangrijk om de blondies in de koelkast te bewaren. De bovenkant blijft dan mooi vers en sappig, en je voorkomt dat de aardbeien gaan lekken of zacht worden.

Je kunt de blondies gerust afgedekt bewaren in een goed afgesloten bakje, maar hou er wel rekening mee dat ze door het fruit niet superlang houdbaar zijn. Probeer ze binnen 3 dagen op te eten als dat lukt.

Blondies chocolade aardbeien

Variatietips voor dit recept

Hoewel deze variant met aardbei en witte chocolade al een topper is, kun je natuurlijk volop variëren met dit blondie recept.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Frambozen of blauwe bessen in plaats van aardbeien zoals in dit recept.
  • Appel en kaneel voor een herfstige variant
  • Mango voor een extra zomerse smaak, eventueel gecombineerd met geraspte kokos.

Of voeg een extra ingrediënt toe voor wat meer textuur, nu is alles vrij zacht natuurlijk:

  • Gehakte pistachenoten of amandelen door de topping voor wat crunch
  • Een schep kokosrasp in het beslag voor een wat meer tropische smaak
  • Of wat citroenrasp voor extra frisheid, dit gaat ook weer heel goed samen met bijv. amandelstiften!

Wil je nog meer uitpakken? Serveer de blondies dan met een dot vanille-ijs of een lepel opgeklopte mascarpone. Echt genieten en het doet absoluut niet onder voor een taartje.

Ben je net zo dol op blondies als ik, kijk dan ook eens naar de andere blondie recepten die ik al heb gedeeld op OMF.

Deze blondies met witte chocolade & aardbeien zijn precies wat je wil maken als je zin hebt in iets zoets, zonder uren in de keuken te staan. De combinatie van het fudgy beslag, de frisse aardbeien en de romige chocolade is er eentje die eigenlijk altijd in de smaak valt.

En onthoud: hoe eenvoudiger de ingrediënten, hoe beter de kwaliteit moet zijn. Dus gebruik goede boter en verse aardbeien zolang ze in het seizoen zijn! Dan weet je zeker dat je blondies niet alleen mooi worden, maar ook echt lekker smaken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Aardbeienblondies witte chocolade
No ratings yet

Blondies met witte chocolade & aardbeien

Ik ben niet zo'n bakker in de warme zomer maanden, maar deze blondies met witte chocolade en aardbeien zijn juist perfect voor dit seizoen. Lekker zoet, fris en niet al teveel werk om te maken.
Porties16 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • vierkante bakvorm 22x22cm
  • elektrische (hand)mixer

Ingrediënten

Blondie beslag

  • 220 g boter – op kamertemperatuur
  • 250 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 2 tl vanille-aroma
  • 200 g bloem
  • snuf zout

Topping

  • 100 g aardbeien – in stukken
  • 100 g witte chocolade – grof gesneden

Instructies

  • Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Doe de boter in de kom van de keukenmachine en voeg de suiker toe. Klop dit luchtig.
  • Voeg de eieren en de eidooier toe en klop deze door de boter en de suiker.
  • Doe de vanille-aroma, bloem en het zout in de kom en mix het geheel tot alle ingrediënten met elkaar gemengd zijn.
  • Schep het blondie beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Verdeel de aardbeien en witte chocolade over het blondiebeslag en duw ze ze iets in het beslag.
  • Bak de blondies in het midden van de oven in 30 minuten gaar. Laat volledig afkoelen tot je de blondies in stukken snijdt.
Gang: tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: aardbeien, blondies, fastfood friday, witte chocolade

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close