Bitterballen van stamppot (Hutsballen)

collab

In samenwerking met ALDI

Ik snap het hoor, als je even twee keer moest knipperen bij het zien van ‘bitterballen van stamppot’. Maar je moet het vooral heel letterlijk nemen want deze bitterballen zijn namelijk gevuld met stamppot in plaats van vleesragout! Ik maakte ze met hutspot, vandaar de term ‘Hutsballen’! Die term heb ik overigens niet zelf bedacht hoor, dit recept is namelijk gecreëerd door ALDI!

ALDI’s Pieper Paradijs

Van 13 t/m 23 oktober 2022 is ALDI’s Pieper Paradijs te vinden op Utrecht Centraal Station. In deze pop-up staat álles in het teken van de aardappel en er is werkelijk van alles te doen. Het proeven van lekkere snacks, immersive photo rooms, een pieper decor waar je toffe selfie’s kunt maken. Leuk met de kids tijdens de herfstvakantie!

Speciaal voor de gelegenheid heeft ALDI een Nederlandse specialiteit omgetoverd tot een lekkernij die he-le-maal in mijn straatje past: een hutspot bitterbal! Oftewel: de Hutsbal. De Hutsbal is te proeven in het Pieper Paradijs maar ik ging zelf ook even met het recept aan de slag. Want bitterballen van stamppot… daar was ik wel heel nieuwsgierig naar.

Hutsballen

vegetarische bitterbal

Bitterballen van stamppot

In grote lijnen heb ik het recept voor bitterballen aangehouden zoals ALDI het met me heeft gedeeld. De bitterbal heet niet voor niets ‘Hutsbal’, dus ik wilde er wel echt wortel en ui in verwerken. Ik heb er zelf voor gekozen om de wortel en de ui samen te karameliseren; zo krijgt de hutspot een lekker zoetige smaak en dat past perfect bij het knapperige, zoute korstje van de bitterbal.

Ik wilde deze bitterbal zonder vlees maken, vandaar dat ik er geen spekjes of in stukjes gesneden rookworst aan toe heb gevoegd. Dat kun je natuurlijk wel doen als je dat lekker vindt! En ben je nou niet zo van de hutspot, maak dan bitterballen van boerenkool of van zuurkoolstamppot. Oeh, met name die laatste variant lijkt me méga lekker.

Ik serveerde de bitterballen van stamppot met grove mosterd als dipje. Yum!

Kleine notitie bij het recept: in het recept deel ik de hoeveelheden voor 10 bitterballen. Je kunt de hoeveelheden makkelijk vermeerderen om meer balletjes te kunnen rollen.

Bitterballen frituren

Om de hutsballen écht krokant te krijgen heb ik ze gefrituurd in een laagje olie. Zorg ervoor dat je wel even de tijd neemt om de bitterballen te laten bevriezen voordat je ze in de hete olie gooit; dan blijven ze namelijk mooi van vorm en zorg je er ook voor dat ze niet leeglopen in de olie. Dat zou toch mega zonde zijn. Idealiter maak je de bitterballen een dag van te voren al klaar zodat ze minimaal een hele nacht in de vriezer kunnen liggen.

bitterballen met hutspot

stamppot bitterbal

4.34 van 3 stemmen

Bitterballen van stamppot

Deze bitterballen zijn niet gemaakt met vleesragout maar van stamppot! Van hutspot welteverstaan; vandaar de toepasselijke naam: hutsballen.
Porties10 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 7 minuten
Afkoelen/bevriezen 3 uur
Totale tijd 3 uur 52 minuten
Waar te bewaren ongefrituurd in de vriezer
Hoelang te bewaren 3 maanden

Benodigdheden

  • frituurpan of pan met een laagje olie

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 10 g boter
  • 12 g bloem
  • 60 ml groentebouillon
  • 3 blaadjes gelatine
  • 80 g aardappel
  • 40 g wortel - in kleine blokjes
  • 40 g ui - grof gesnipperd
  • peper en zout

Om te paneren:

  • 75 g bloem
  • 2 eiwitten
  • 75 g paneermeel
  • peper en zout

Instructies

  • Begin met het maken van de basis voor de vulling, de salpicon. Smelt hiervoor de boter in een steelpannetje en laat het bruisen tot het lichtbruin kleurt.
  • Voeg dan de bloem toe en roer dit met een garde tot het een zanderige textuur krijgt.
  • Schenk de groentebouillon in de pan en roer dit tot een klontvrij papje. Laat een minuut of twee doorkoken.
  • Week de gelatine in koud water en voeg de gelatine aan de ragout toe. Roer door tot de gelatine is gesmolten en zet de salpicon in de koelkast zodat het af kan koelen.
  • Smelt ondertussen een klontje boter in een steelpannetje en karameliseer de blokjes wortel en de ui, tot de ui bruin kleurt. Laat helemaal afkoelen.
  • Kook ondertussen de aardappel in een pan met water in 20 minuten zacht. Prak fijn met een vork en laat helemaal afkoelen.
  • Meng de salpicon met de gekarameliseerde groenten en de geprakte aardappel. Voeg peper en zout naar smaak toe en kneed het geheel tot 10 balletjes.
  • Leg de ballen een uurtje in de vriezer zodat ze stevig kunnen worden.
  • Wentel de stamppotballetjes door de bloem, eiwit en daarna door het paneermeel. Herhaal deze stap nog een keer zodat iedere bitterbal is voorzien van twee paneerlagen. Leg de stamppot bitterballen weer minimaal uur in de vriezer.
  • Verhit de olie in een frituurpan of kookpan naar 180℃.
  • Frituur de hutsballen 7-8 minuten in de hete olie tot ze mooi goudbruin gekleurd zijn. Laat uitlekken op een vel keukenrol en serveer direct.
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: ALDI, bitterbal, bitterballen, borrelhapje, frituursnack, hartige snacks, hutspot, stamppot

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Bitterballen van stamppot

Join the Conversation

  1. Kristof Sauvillers says:

    Mag ik er even op wijzen dat gelatine helemaal niet vegetarisch is en dit dus geen ‘vegetarische’ bitterballen zijn.

    1. Sabine Author says:

      Klopt, je hebt gelijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close