Beef Tataki met ponzu & sesam

Voor een Aziatisch diner laatst maakte ik deze Beef Tataki met ponzu & sesam. Een ontzettend makkelijk en foolproof voorgerecht dat je heel makkelijk in zowel kleine als grote getale kunt klaarmaken.

Vanuit mijn werkplek (Workmode in Apeldoorn), worden regelmatig leuke evenementen georganiseerd en in augustus organiseerden we op het dakterras een uitgebreid diner met Aziatisch thema. Met z’n drieën kookten we uiteindelijke een drie-gangendiner voor 11 vrouwen. Waanzinnig leuk was het én heel erg lekker.

Beef Tataki moet toch wel een van mijn favoriete Aziatische voorgerechten zijn. Tijd om het recept dus met je te delen.

beef tataki. maken

Beef Tataki maken

Beef Tataki maken heb je zo gedaan. In feite serveer je het vlees namelijk nog zo goed als rauw. Dit betekent wel direct dat je kwalitatief goed en vooral ook vers vlees moet hebben. Ik gebruikte zelf kogelbiefstuk van de slager. Op biefstuk van de haas na, is kogelbiefstuk de meest malse biefstuk die er is en voor de Beef Tataki is dat wel het lekkerst.

Beef Tataki maak je als volgt.

Zorg er om te beginnen voor dat de biefstuk op kamertemperatuur is. Dep het vlees droog met keukenrol, zo weet je zeker dat het vlees zometeen in de pan snel dicht schroeit en niet gaat sudderen in het vocht.

Verhit een klontje boter of wat olie in een koekenpan en laat dit goed heet worden. Er mag best een beetje rook van de pan af komen.

Leg vervolgens het vlees in de hete pan en schroei de biefstuk aan beide kanten dicht. Als de pan goed heet is, heb je slechts een halve per kant nodig om te dit te doen. Zorg ervoor dat het vlees ook een lichtbruin kleurtje krijgt, dat zorgt namelijk voor smaak!

Zodra het vlees is dichtgeschroeid mag het uit de pan. Leg het op een bord onder aluminiumfolie en laat het vlees rusten. Op deze manier trekken de sappen goed in het vlees; dit zorgt voor malsheid en smaak!

Snijd de biefstuk vervolgens tegen de draad in, in zo dun mogelijke plakken. Een scherp mes is hierbij een must. Verdeel de plakjes vlees over een bord en maak de Beef Tataki af.

Wist je trouwens dat Tataki niet de naam van een gerecht is, maar alles te maken heeft met de bereidingswijze? In plaats van biefstuk is tonijn bijvoorbeeld ook een heel populair ingrediënt voor tataki.

beef tataki voorgerecht

Beef Tataki als voorgerecht

Beef Tataki als voorgerecht eet je doorgaans koud. Doordat je het vlees alleen maar hoeft dicht te schroeien, wordt het vlees sowieso niet warm natuurlijk.

Dit zorgt er ook voor dat je Beef Tataki vrij makkelijk kunt voorbereiden. Voor mijn dinertje bakte ik ’s middags bijvoorbeeld al de biefstukjes. Deze bewaarde ik in de koelkast en ’s avonds sneed ik ze pas in dunne plakken.

Laat het vlees natuurlijk niet te lang liggen. Langer dan een paar uurtjes van te voren zou ik niet beginnen met het voorbereiden van het gerecht. Je eet het vlees immers zo goed als rauw, waardoor het zo vers mogelijk moet zijn.

beef tataki

Saus voor Beef Tataki

Welke saus voor Beef Tataki je gebruikt, is een beetje aan jou. Ponzo saus is een hele populaire keuze; deze wordt ook vaak gebruikt in combinatie met tonijn tataki. Ik zal je zo vertellen hoe je zelf Ponzu saus maakt.

Mocht je nou heel veel haast hebben, dan zou je ook een variatie op de volgende saus combinaties kunnen serveren:

  • sojasaus in combinatie met zwarte azijn of rijstazijn;
  • sojasaus met een drupje (geroosterde) sesamolie;
  • sojasaus met een kneepje limoensap;
  • crispy chili oil

Echt regels zijn er niet. Waar je alleen even op moet letten is dat de saus niet zó heftig wordt, dat het de smaak van de biefstuk compleet overpowered.

Daarnaast fleur ik de Beef Tataki graag met wat toppings op. In dit geval gebruikte ik krokante knoflookstukjes (te koop in de toko), geroosterde sesamzaadjes, bosui en kiemgroenten. Deze toppings zorgen, naast voor goede looks, ook echt voor extra smaak. Het zou zonde zijn om dit compleet teniet te doen met een te sterke saus.

saus voor beef tataki

Ponzu saus maken

Zoals ik al zei maakte ik Beef Tataki met Ponzu. En voordat je gaat Googelen of denkt: pffft, moet ik nu wéér een fles saus kopen?, Ponzu saus maken kun je heel makkelijk zelf doen. Sterker nog, ik denk dat je de meeste ingrediënten al wel in huis hebt!

Van Ponzu saus zijn verschillende variaties te maken. Ik maakte, zoals je van me gewend bent, een sausje met ingrediënten die makkelijk te krijgen zijn:

  • sojasaus
  • mirin
  • rijstazijn
  • sesamolie
  • limoensap

Voor deze ingrediënten hoef je tegenwoordig allang niet meer naar de Aziatische supermarkt. Hele dikke kans dat jouw vaste supermarkt de smaakmakers ook in het assortiment heeft.

Wil je de Ponzu saus iets uitdagender en nóg iets Aziatischer hebben, dan kun je de saus nog meer umami maken met bonito flakes (gedroogde, geschaafde tonijnvlokken) en kombu (zeewier). Deze ingrediënten zijn bij de toko te koop.

En als je dan toch bezig bent: vervang het limoensap dan ook voor yuzu, een specifieke Aziatische citrusvrucht.

Bekijk hier alle voorgerechten op Ohmyfoodness!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

beef tataki ponzu
4.20 van 5 stemmen

Beef Tataki met Ponzu

Mijn favoriete Aziatische voorgerecht moet toch wel Beef Tataki zijn. Extra lekker om te serveren met een goede Ponzu saus, sesam en crispy knoflook.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Benodigdheden

  • vel keukenrol

Ingrediënten

  • 275 gram biefstuk – op kamertemperatuur
  • 2 el gemengde sesamzaadjes
  • 1 el krokante knoflookstukjes – van de toko
  • 1 bosui – in dunne ringen
  • 1 el groente kiemen

Ponzu saus

  • 2 el sojasaus
  • 1 el mirin
  • 1 el rijstazijn
  • 1/2 tl sesamolie
  • sap van 1/2 limoen

Instructies

  • Dep de biefstuk droog met een vel keukenrol.
  • Verhit olie in een koekenpan en laat de pan goed heet worden. Schroei vervolgens de biefstuk aan alle kanten dicht.
  • Leg de biefstuk op een bord en dek af met aluminiumfolie. Laat het vlees 10 minuten rusten.
  • Roer alle ingrediënten voor de Ponzu saus door elkaar.
  • Snijd de biefstuk met een scherp mes in flinterdunne plakken en verdeel deze over een bord.
  • Schenk de Ponzu saus over de biefstuk en maak het gerecht af met sesamzaadjes, knoflookcrisps, bosui en kiemgroenten.
Gang: voorgerecht
Keuken: Aziatisch, Japans
Trefwoord: beef tataki, biefstuk, koud voorgerecht, ponzu

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close