Ze stonden al een hele poos op mijn lijstje om te maken: Australische Lamingtons. Iets hield me steeds tegen en ik denk dat dit het saaie karakter was dat ik, zeer onterecht overigens, toeschreef aan deze cakejes. Lamingtons zijn namelijk niet meer dan blokjes luchtige cake met een chocoladecoating, gerold in kokos. Het is niet dat ik het niet lekker vond klinken, maar het leek me ergens gewoon te eenvoudig. Maar ik ben er helemaal van teruggekomen want ja, Lamingtons zijn heel eenvoudig maar ze zijn bovenal gru-we-lijk lekker. Iedereen die ik de Lamingtons heb laten proeven was er wild van en dat zegt echt een hoop. Overigens heeft het me drie pogingen gekost om het recept perfect te krijgen. De eerste keer vond ik de cake te ei-ig, de tweede keer niet luchtig genoeg maar gelukkig werd hij de derde keer perféct.
Lamingtons zijn qua formaat vrij behoorlijk maar zelf vond ik ze niet overdreven machtig. En dat is fijn, zo lijkt het tenminste iets als je het serveert bij de koffie – haha.
Australische Lamingtons
Benodigdheden
- vierkante bakvorm van 20x20 cm
- keukenmachine of elektrische handmixer
Ingrediënten
Voor de cake:
- 4 eieren
- 150 gr kristalsuiker
- 50 gr boter - gesmolten
- 1 tl vanille-aroma
- 1 el maizena
- 125 gr bloem
- snufje zout
Chocolade icing:
- 30 gr boter
- 75 ml water
- 4 el cacaopoeder
- 250 gr poedersuiker
Overig:
- 100 gr geraspte kokos
Instructies
- Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
- Breek de eieren in de kom van de keukenmachine en voeg hier de kristalsuiker aan toe. Laat de machine het mengsel ongeveer 10 minuten stevig kloppen tot een luchtig, lichtgeel mengsel. Het neemt hierdoor enorm in volume toe.
- Voeg terwijl de machine draait richting het einde van die 10 minuten in een dun straaltje de gesmolten boter toe en ook de vanille-aroma.
- Zeef alle droge ingrediënten boven de kom en spatel deze rustig door het beslag.
- Stort het cakebeslag in de bakvorm en bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten gaar. Prik met een satéprikker in de cake om te checken of hij gaar is.
- Laat de cake minimaal 2 uur afkoelen op een rooster op kamertemperatuur.
- Snijd zodra de cake is afgekoeld deze in 12 blokken.
- Doe alle ingrediënten voor de chocolade icing in een steelpannetje en verwarm dit tot een gladde saus.
- Wentel de cakeblokken volledig door de chocoladeicing en rol ze daarna door de geraspte kokos. Laat de Lamingtons even 5 minuten staan zodat de icing in de cake kan trekken en afkoelt.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Wat een fantastisch recept! Wij waren de maizena vergeten en vroegen ons af wat daarvan de functie is. Wie kan het ons vertellen?
De maizena zorgt voor een (extra) luchtige cake.
Het ziet er leuk uit, maar Australische Lemingtons zijn het zeker niet. Die hebben een jam-laagje.. Tip van een Nederlandse Aussie ;)