Ja sorry, ik krijg maar geen genoeg van de combinatie krokante kadayif en pistache – oftewel de ‘Dubai’ mix. Ik stopte het deze keer in een arretjescake recept en dat lieve mensen, is een gewèldige keuze geweest. Ik ben al dol op arretjescake, maar krokante pistachevulling maakte het plaatje helemaal compleet.
Ik vond de Dubai chocolade fudge die ik enkele maanden geleden maakte al een hit, maar aan het hitlijstje voeg ik deze arretjescake vandaag graag toe. Totaal anders weer qua smaakbeleving en ook dit is wederom een bommetje, maar zie er maar eens vanaf te blijven. Dat lukt je niet.
Mijn favoriete arretjescake recept
Mijn favoriete arretjescake recept heb ik opgenomen in mijn allereerste kookboek: het Guilty Pleasures boek. Hoewel dat technisch gezien wel nèt een iets ander recept is. In het boek heb ik het namelijk over ‘Arretje Noff’; een recept dat ik ooit heb geleerd te maken van oma. Moddervet, mierzoet maar oh zo lekker op zijn tijd. En toch wel anders dan arretjescake.
Arretje Noff is namelijk meer vloeibaar; daar kun je geen mooie plakken van snijden zoals hier. En bovendien bewaar je het in de vriezer. Het heeft een bijna karamelachtige structuur; zo ongelofelijk lekker.
Voor dit arretjescake recept gebruik ik het basisrecept van Rutger. Dit doe ik eigenlijk altijd als ik arretjescake maak. Het is gewoon een heel lekker, degelijk recept. En ook fijn: van de eieren die in dit recept gaan, wordt eerst custard gemaakt. Door de eieren te garen is deze arretjescake ook geschikt voor kinderen en zwangeren.
Door de enorme hoeveelheid boter en suiker in dit recept, blijft de arretjescake wel even houdbaar. Bewaar je hem luchtdicht in de koelkast, dan blijft de ‘cake’ zeker 5 dagen goed. Al durf ik te wedden dat ‘ie voor die tijd wel op is.
Kadayif met pistachepasta
Als vulling voor de arretjescake gebruikte ik kadayif en pistachepasta. Net zoals ik bij de Dubai chocolade fudge heb gedaan. Kadayif wordt ook wel ‘engelenhaar’ genoemd. Het zijn flinterdunne sliertjes die je eerst nog even in een droge koekenpan moet bakken zodat het krokant wordt. Eenmaal gebakken kun je het mengen met pistache pasta.
Kadayif kopen
Kadayif is (nog) niet verkrijgbaar in de bekende Nederlandse supermarkten. Je zult er echt voor naar een Turkse supermarkt moeten. Daar vind je in het vaak in het koelschap, bij het koelverse filodeeg. Bewaar kadayif thuis ook in de koelkast, anders gaat het gauw schimmelen. Ja, gevalletje schade en schande hier – bah!
Omdat je voor onderstaand recept maar 50 gram kadayif nodig hebt en er veel meer in de verpakking zit, kun je het restant eventueel gebruiken voor een van mijn favoriete Turkse desserts: Künefe.
De lekkerste pistache pasta
De persoon die ooit heeft bedacht om krokante kadayif te mengen met pistachepasta verdient wat mij betreft een lintje. Zo’n lekkere combinatie vind ik het! Maar toegegeven: er zit wel behoorlijk wat verschil tussen pistachepasta’s en ja, het is een duur ingrediënt. Zeker als je pistachepasta neemt die voor 100% uit de groene nootjes bestaat.
Er is een variant van Dille & Kamille die ik héérlijk vind en die redelijk betaalbaar is, maar die pasta bestaat voor een groot deel uit suiker. Ik gebruikte deze voor de Dubai chocoladefudge en dat smaakte heerlijk, maar dus wel zoet.
Wil je echt goede pistachepasta, dan kun je die van Koro halen. Die bestaat voor 100% uit pistache. Online bestellen kan, maar de grotere vestigingen van Albert Heijn hebben het product ook in de schappen staan. Niet schrikken van de prijs hoor! Voor een potje betaal je om en nabij de €15,-. Maar je hebt dan ook niet het hele potje nodig voor dit arretjescake recept met kadayif. Kun je de rest mooi gebruiken voor mijn pistache cheesecake!
Arretjescake met kadayif en pistache
Om de kadayif-pistache vulling in de arretjescake te krijgen, vul je het met huishoudfolie beklede cakeblik eerst voor de helft met het arretjescakebeslag. Verspreid hier dan dan de pistachevulling overheen, maar zorg ervoor dat je rondom een rand van ongeveer 1/2 centimeter overhoudt.
Schep de rest van het arretjescakebeslag er bovenop en de krokante pistachevulling wordt lekker ingestopt. Resultaat? Als je de opgesteven arretjescake in plakken snijdt zie je de stukken biscuit goed zitten èn de krokante pistachevulling.
Zaaaalig!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Arretjescake met kadayif & pistache
Benodigdheden
- cakeblik van ong. 20 cm
- plasticfolie
Ingrediënten
- 75 ml slagroom
- 2 eidooiers
- 220 g witte basterdsuiker
- 50 g ongezoet cacaopoeder
- 225 g roomboter
- snuf zout
- 200 g maria biscuitjes
- 50 g kadayif
- 3 el pistachepasta
Instructies
- Bekleed de cakevorm met plasticfolie.
- Doe de slagroom in een steelpannetje en verwarm dit tot de damp er vanaf komt.
- Klop ondertussen de eidooiers samen met ong. 50 gram van de basterdsuiker op.
- Schenk de warme slagroom bij de ei-mix en schenk dan alles weer terug in de pan. Breng dit al roerend aan de kook en kook door tot een dikke custard.
- Doe de custard in een kom en voeg hier de rest van de suiker, cacaopoeder, boter en een snuf zout aan toe. Klop goed op tot je geen suikerkristallen meer voelt.
- Hak de biscuitjes in grove stukken en spatel deze door de chocolademix.
- Bak de kadayif in een droge koekenpan, tot het goudbruin begint te zien en lekker knapperig is.
- Meng de kadayif met de pistachepasta.
- Schep de helft van de arretjescake-mix in de cakevorm.
- Verdeel de kadayif met pistachepasta over het arretjescakebeslag.
- Schep de rest van de arretjescake-mix in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
- Plaats het cakeblik minimaal 4 uur in de koelkast, voordat je deze in plakken snijdt.
- Bewaar luchtdicht in de koelkast.