Een tijdje geleden kreeg ik via Instagram het verzoek: “Zou je alsjeblieft eens arepa’s kunnen maken?!” Na 10 jaar OMF weet ik echt wel wat van buitenlandse keukens, maar van arepa’s had ik nog nooit gehoord. Na wat zoekwerk kwam ik erachter dat arepa’s maisbroodjes zijn, iets typisch Venezolaans en het wordt gemaakt van twee of drie ingrediënten. Arepa’s worden eigenlijk de hele dag door wel gegeten, maar ik besloot er een lekker lunchrecept van te maken en maakte arepa’s met kip-avocadosalade.
Drie ingrediëntenbroodjes
Drie ingrediënten heb je dus maar nodig voor het maken van deze arepa’s. Te weten: voorgekookt maismeel, water en zout. Dat voorgekookte maismeel is even een ding, niet iedere supermarkt verkoopt het en het is echt wat anders dan griesmeel of polenta. Ik vond het zelf bij mijn AH XL; het wordt verkocht door het merk PAN. De reden dat je voorgekookt maismeel gebruikt is omdat het alleen maar water nodig heeft om er een deeg van te kunnen maken. Een soort toveringrediënt vind ik het bijna – haha. Geen eieren, geen gist, alleen voorgekookt maismeel en water.
Arepa’s zijn ongelofelijk simpel om te maken. Het deeg hoeft niet eindeloos gekneed te worden, als alle ingrediënten goed zijn vermengd en je het geheel tot een samenhangend deeg hebt kunnen kneden is het klaar. Doordat er geen gist in de broodjes zit, hoeft het deeg ook niet te rijzen. Slechts 5 minuten hoef je het deeg even te laten rusten en daarna kun je er broodjes van vormen.
Vullingen
Arepa’s kun je zo eten maar vullen vind ik stiekem wel lekkerder. En dat kan eigenlijk met alles. Deze kip-avocadosalade is lekker fris, maar mocht je het geheel wat steviger willen dan kun je ook pulled pork of pulled beef gebruiken. De arepa’s zijn heel neutraal van smaak, dus alles gaat er goed bij.
Arepa's met kip-avocadosalade
Benodigdheden
- beslagkom
- grillpan
Ingrediënten
Voor de arepa's
- 250 g voorgekookt maismeel
- 350 ml lauwwarm water
- 1/2 tl zout
Voor de kip-avocadosalade
- 300 g kipdijfilet
- 1 avocado
- 1 teentje knoflook - geraspt
- 1 tl chilivlokken
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1 el mayonaise
- 1 el verse peterselie of koriander - fijngehakt
- peper en zout
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de arepa's in een kom en kneed dit met je handen door tot een zacht en soepel deeg. Laat het deeg 5 minuten rusten.
- Zet ondertussen een pan met water op en breng dit aan de kook. Draai het vuur laag en leg de kipdijfilets in het water. Kook de kip in 20 minuten op laag vuur gaar.
- Verdeel het arepa-deeg in zes gelijke stukken en vorm hier platte, ronde broodjes van.
- Verhit de grillpan en smeer deze in met olie. Bak de arepa's aan weerzijden goudbruin. Dit kost je ongeveer 10 minuten.
- Haal de kipdijfilet uit de pan en pluk ze met behulp van twee vorken uit elkaar.
- Doe de avocado in een kom en prak dit met een vork. Voeg vervolgens de kip, knoflook, chilivlokken, komijn, mayonaise, verse peterselie, peper en zout toe en schep het geheel goed om.
- Snijd de gegrilde arepa's open en vul ze met de kip-avocadosalade. Serveer direct.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Blij met dit recept! Glutenvrije broodjes die snel gemaakt zijn