De periode van gekookte aardappels zijn wij al láng voorbij, we eten ze echt vrijwel nooit meer. Als wij een AGV’tje eten dan is dat altijd met geroosterde of gebakken aardappeltjes of met aardappelpuree. Aardappelpuree maak ik het liefste zelf, lekker met bosuitjes of kaas erdoor of deze aardappelpuree met balsamico-uitjes. De gekarameliseerde rode ui is al zoet van zichzelf maar door er de laatste paar minuten nog wat balsamicoazijn aan toe te voegen worden de uitjes nóg zoeter en lekker plakkerig, heel erg lekker in combinatie met de aardappelpuree.
Aardappelpuree eten wij thuis geregeld met stoofvlees, heerlijk als de jus helemaal in de puree kan trekken. Ook gebruik ik het vaak in een ovenschotel, zoals bij deze Shepherd’s Pie. Deze aardappelpuree met balsamico-uitjes is wat mij betreft echter een wat completer bijgerecht, je kunt het prima zo eten; er hoeft niet nog een schep jus overheen.
Het maken van gekarameliseerde ui kost even wat tijd maar geloof mij dat het een fluitje van een cent is. In plaats van witte ui gebruikte ik voor dit recept rode ui, dat steekt namelijk zo lekker af bij de lichte kleur van de aardappelpuree en het oog wil natuurlijk ook wat. Bovendien krijgen de uitjes dankzij toevoeging van balsamicoazijn zo’n dieppaarse kleur, heel mooi vind ik! De tijm zorgt voor een licht kruidige smaak en dat gaat weer perfect samen met de subtiele smaak van de puree. Allemaal niet zo ingewikkeld om te maken maar het getuigd van nét even iets meer moeite dan een basis puree.
Aardappelpuree met balsamico-uitjes
Ingrediënten
Aardappelpuree
- 800 g kruimige aardappelen
- 50 g roomboter
- scheutje melk
- 1 tl fijne mosterd
- 1/4 tl nootmuskaat
- peper en zout
Balsamico-uitjes
- klontje boter
- 2 rode uien - in halve ringen
- 3 el balsamicoazijn
- 1 takje tijm - alleen de blaadjes
Instructies
- Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Was de aardappelen en doe ze in een ruime pan met water. Breng aan de kook en kook de aardappelen in 25 minuten gaar. Giet af de aardappelen af.
- Maak ondertussen de balsamico-uitjes. Smelt hiervoor het klontje boter in een koekenpan en bak hierin de rode ui op middelhoog vuur in 20 minuten zacht. Laat de ui niet teveel verkleuren.
- Voeg de balsamicoazijn en tijm toe aan de ui en laat nog 5 minuten bakken tot de uitjes stroperig zijn.
- Voeg de boter aan de aardappelen toe en stamp de aardappelen fijn. Roer het scheutje melk, de mosterd, nootmuskaat, peper en zout door de aardappelpuree.
- Top de puree af met de balsamico-uitjes en serveer als bijgerecht.
Heb je zin in nog meer lekkere bijgerechten?
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.