Kaneelbroodjes maken hoort voor mij bijna een beetje bij Pasen. In de afgelopen jaren heb ik al zoveel verschillende variaties op kaneelbroodjes met jullie gedeeld. En heel vaak gebeurde dit in de weken voor Pasen. Niet eens heel bewust trouwens, vaak komt het toevalligerwijs zo uit.
Eén van mijn favoriete kaneelbroodjes recepten is denk ik deze voor koffie-kaneelbroodjes. Maar ook deze giant cinnamonroll met appel is heerlijk en misstaat zeker niet op de paastafel.
Vandaag weer een net iets ander recept. Ik maakte kaneelbroodjes met appel en pecannoten en uiteráárd voorzag ik ze van een lekker dik glazuur.
Kaneelbroodjes recept
Voor bijna ieder kaneelbroodjes recept gebruik ik dezelfde basis. Als je eenmaal een goede basis hebt staan, kun je namelijk eindeloos variëren. En daar hou ik van!
Mijn basisrecept voor het deeg is als volgt:
- 100 gr kristalsuiker
- 75 ml volle melk
- 1 zakje instant gist – 7 gr
- 175 ml karnemelk
- 500 gr patentbloem
- 2 eieren
- 1 tl zout
- 75 gr ongezouten roomboter (of margarine) – zacht, op kamertemperatuur
Hiermee maak je een lekker luchtig deeg dat goed wil rijzen en daardoor krijg je van die heerlijke zachte broodjes.
Het deeg is van zichzelf licht zoet, maar leent zich ook prima voor andere doeleinden dan kaneelbroodjes. Vul ze bijvoorbeeld eens met jam of vanilleroom, lijkt me heerlijk!
In onderstaand recept kun je de pecannoten ook prima weglaten of vervangen voor andere noten.
Kaneelbroodjes maken zonder bladerdeeg
Als je googelt komt je veel snelle recepten voor kaneelbroodjes met bladerdeeg tegen. Hartstikke lekker en als je in tijdnood zit ook nog eens ideaal als snelle snack.
Kaneelbroodjes maken zonder bladerdeeg kost je iets meer tijd maar persoonlijk vind ik het resultaat wel een stuk lekkerder.
De kaneelbroodjes uit het recept hieronder zijn wat mij betreft geschikt als uitgebreid ontbijt of als deel van de (paas)brunch, terwijl de variant met bladerdeeg meer aandoet als een snack.
Hoe dan ook, ik word blij van deze broodjes!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Kaneelbroodjes met appel & pecannoten
Benodigdheden
- 1 rechthoekige bakvorm (30x35cm)
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
Ingrediënten
Voor het brooddeeg
- 75 ml volle melk
- 100 g kristalsuiker
- 1 zakje instant gist (7g)
- 2 eieren
- 175 ml karnemelk
- 500 g patentbloem
- 1 tl zout
- 75 g ongezouten roomboter – zacht
Vulling
- 1 appel – in kleine blokjes
- 50 g ongezouten roomboter – gesmolten
- 150 g donkerbruine basterdsuiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 75 g pecannoten – grof gehakt
Glazuur
- 75 g naturel roomkaas
- 100 g poedersuiker
- 1 tl vanillearoma
Instructies
- Begin met het maken van het deeg. Verwarm hiervoor de volle melk naar lauwwarm en doe dit samen met 1 el suiker en de gist in een glas. Roer goed door en zet even opzij tot het mengsel begint te schuimen.
- Doe de rest van de suiker samen met de eieren in de beslagkom en klop dit tot een romig mengsel.
- Schenk de karnemelk erbij en voeg de bloem, zout en het gistpapje toe. Kneed het geheel met de machine.
- Voeg beetje bij beetje de zachte boter toe en kneed het geheel tot een zacht deeg.
- Vorm een bal van het deeg en laat het 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
- Bak voor de vulling de appel in een pan tot deze zacht wordt. Laat afkoelen.
- Rol het brooddeeg na de eerste rijs uit tot een grote rechthoekige plak.
- Smeer het deeg in met gesmolten roomboter.
- Schep de donkerbruine basterdsuiker en de kaneel door elkaar en verdeel de kaneelsuiker over het deeg.
- Verspreid de gebakken appel en pecannoten over het deeg.
- Rol het deeg vervolgens op, druk de vouwrand goed dicht en snijd de deegrol in plakken van ongeveer 1,5cm dik.
- Verdeel de kaneelbroodjes over de bakvorm. Dek af met een theedoek en laat nogmaals 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht en bak de kaneelbroodjes in 20 minuten gaar.
- Laat de broodjes afkoelen naar kamertemperatuur.
- Klop voor het glazuur alle ingrediënten tot een klontvrij glazuur en smeer de bovenkant van de kaneelbroodjes ermee in. Serveer de broodjes direct.