Allereerst wil ik graag even strooien met credits voordat ik je meer vertel over dit honing-havermoutbrood. Ik kwam dit recept namelijk tegen op Pinterest en vond het uiteindelijk bij Britneybreaksbread. Ik heb haar recept grotendeels gevolgd en daar is een waanzinnig lekker brood uitgekomen.
Het ging ongeveer zo. Ik was op zoek naar recepten met honing. Ik ben namelijk niet zo’n groot honing eter, maar ik had nog wel verschillende potjes in de kast staan die ik echt graag wilde gebruiken. En in plaats van die honing ‘gewoon’ als zoetstof te gebruiken, wilde ik er toch graag iets meer mee doen. Eén van de recepten die ik tegenkwam was dit honing-havermoutbrood en dat vond ik vooral heel interessant. Want huh? Is dat dan een zoet brood? Of moet ik het meer zien als een bananenbrood-achtig iets? Een snelle blik op het recept leerde me echter dat er ook gist in het recept werd gebruikt dus ja, het moet dan toch echt een normaal brood worden.
Ik besloot de proef op de som te nemen en gewoon aan de slag te gaan. Tijdens de uitvoering dacht ik echt dat het helemaal mis zou gaan. Het deeg was zó plakkerig, je kon het simpelweg niet kneden. Nu hoefde dat ook niet per se, in dit recept is het vooral een kwestie van rusten, rusten, rijzen en er niet al teveel aan zitten. Maar toch, het feit dat het vrijwel onhandelbaar deeg was deed toch wat alarmbellen afgaan.
Maar dat bleek niet nodig! Uit de oven kwam namelijk een heerlijk knapperig en luchtig brood. Licht plakkerig en inderdaad licht zoet, maar ongelofelijk lekker! We hebben het brood in no-time opgemaakt en ik vond het ’t allerlekkerst om een sneetje in het broodrooster te stoppen en vervolgens te eten met een beetje gezouten boter. Dit brood heeft namelijk maar bijzonder weinig nodig.
Honing-havermoutbrood
Benodigdheden
- broodvorm of cakeblik van 20cm
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
Ingrediënten
- 600 g tarwebloem
- 700 ml lauwwarm water
- 150 g havermout - grove vlokken
- 3 el honing
- 2 tl zout
- 3 tl instant gist
Instructies
- Doe de bloem met het water, de havermout en de honing in een kom en meng dit even goed. Let op: het is een méga plakkerig mengsel! Laat het beslag 30 minuten rusten.
- Voeg de zout en het gist toe en kneed het deeg 5 minuten met de mixer door. Met je handen is dit vrijwel geen doen omdat het nog altijd plakkerig is. Laat het deeg nogmaals 30 minuten rusten.
- Stretch het deeg 4-5 keer. In de video van Levine hieronder kun je zien hoe dat moet*
- Dek de kom met brooddeeg af en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Vet het cakeblik in en bekleed deze met een vel bakpapier.
- Stort het deeg vanuit de kom in de bakvorm.
- Bak het honing-havermoutbrood in het midden van de oven in 60 minuten bruin en gaar. Laat iets afkoelen voordat je het aansnijdt.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Goedemorgen
Is dit brood ook te bakken in een broodmachine?
Het lijkt me een heerlijk brood
Groetjes Marjanne
Groetjes Marjanne
Ik heb geen ervaring met een broodbakmachine, dus dat durf ik niet te zeggen. Je zou het kunnen proberen!
Hi kan je het ook helemaal met havermeel bakken? Of de hoeveelheden omdraaien? Ik ben opzoek naar een lekker brood van alleen maar havermeel.
Ja, je kunt de tarwebloem een op een vervangen door havermeel. De structuur van het brood wordt dan mogelijk wel wat grover.