Veel van de verzoekjes die jullie insturen zet ik op mijn to-make lijstje. Ik kan niet garanderen dat ik er dan direct iets mee doe, maar altijd als ik aan het brainstormen ben voor de volgende maand kijk ik in dat lijstje. Op deze manier wordt zo langzaamaan aan ieder verzoek voldaan. Torte Napoleon stond al een poosje op mijn to make-lijstje en toen deze taart als verzoekje werd ingediend ben ik eerst gaan kijken naar wat het eigenlijk precies is. Heel eerlijk: ik had er namelijk nog nooit van gehoord – haha! Torte Napoleon blijkt een Russische taart te zijn die bestaat uit diverse laagjes flaky bladerdeeg met daartussen custard. Het officiële recept vraagt geloof ik om 16 laagjes bladerdeeg maar je kent mij inmiddels: ik ga liever voor gemak. En ik garandeer je: dit recept is ontzettend simpel maar ongelofelijk lekker!
Kant-en-klaar bladerdeeg
Voor een échte Torte Napoleon maak je het deeg helemaal zelf maar a. ik had daar helemaal geen zin in en b. voor een Fastfood Friday-recept vind ik dat veel te veel werk. En daarom kocht ik twee rollen koelvers bladerdeeg in de supermarkt en dat pakte fantástisch uit. Uiteindelijk kom je met twee rollen bladerdeeg uit op vijf laagjes deeg en dat vond ik zelf perfect.
Bladerdeeg verdelen
Uit één rol bladerdeeg haal je nét geen twee complete ronde cirkels dus wat je het beste kunt doen is het deeg heel iets uitrollen, daar één volledige cirkel uit snijden en twee halve. Zorg er bij het stapelen van de taart dan gewoon voor dat je de twee halve cirkels ergens in het midden van de taart tegen elkaar aan legt, niemand die het merkt! Het deeg dat je overhoudt van beide rollen kneed je samen en rol je nog een keer uit zodat je er nog één ronde plak uit kunt snijden.
Bladerdeeg bakken
Bladerdeeg poft natuurlijk ontzettend op in de oven dus het is belangrijk dat je iedere plak deeg voorziet van een heel hoop gaatjes. Deze prik je er gewoon in met een vork. Wat voor mij ook goed werkte is het bladerdeeg tussen twee bakplaten bakken. Op bakplaat 1. leg je dan een vel bakpapier waar je het bladerdeeg op legt. Het bladerdeeg dek je af met een volgend vel bakpapier en daar leg je de tweede bakplaat bovenop. Op deze manier blijft het bladerdeeg in de oven ook mooi plat. De laatste 5 minuten van de baktijd haal je de bovenste bakplaat en het bakpapier eraf zodat het deeg nog even mooi bruin kan kleuren.
Het kan wel zijn dat je het bladerdeeg in meerdere etappes moet bakken, maar dat is ok!
Torte Napoleon
Benodigdheden
- springvorm van 20cm doorsnede
- 2 bakplaten
- bakpapier
- beslagkom met garde
Ingrediënten
- 2 vellen koelvers bladerdeeg
- 500 ml volle melk
- 100 g kristalsuiker
- 2 tl vanille-extract
- 4 eidooiers
- 50 g maizena
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht en bekleed de bakplaten met bakpapier.
- Rol het koelverse bladerdeeg uit en steek hier vijf cirkels ter grootte van de springvorm uit. Zie de tekst in de inleiding voor mijn methode.
- Verdeel de plakken bladerdeeg over de bakplaat en prik er gaatjes in met een vork. Dit mag best een beetje overdreven worden!
- Leg een extra vel bakpapier over de plakken bladerdeeg en dek af met de tweede bakplaat.
- Bak het bladerdeeg 15 minuten in het midden van de oven. Haal dan de bovenste bakplaat en het bakpapier van het bladerdeeg af en bak nog eens 5 minuten tot het bladerdeeg bruin kleurt. Laat volledig afkoelen.
- Maak tijdens het bakken van het bladerdeeg de custard. Doe hiervoor de melk in een steelpan en voeg daar de helft van de suiker aan toe. Verwarm de melk tot de suiker helemaal is gesmolten.
- Doe de rest van de suiker samen met het vanille-extract, de eidooiers en maizena in een kom en klop dit tot een klontvrij papje.
- Schenk de warme melk al kloppend bij het eimengsel en giet vervolgens alles terug in de pan.
- Verwarm de custard op middelhoog vuur tot hij zo dik als pudding is geworden.
- Schep de custard in een bak, dek af met een deksel en laat de custard helemaal afkoelen in de koelkast.
- Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier.
- Leg steeds een plak bladerdeeg in de springvorm en smeer hier een deel van de custard overheen. Herhaal deze stap en eindig met een dun laagje custard.
- Verkruimel eventuele snijresten van het bladerdeeg over de taart en zet hem terug in de koelkast zodat alle smaken kunnen intrekken.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Ooooh, wat een uitvinding! Die koelvers bladerdeeg gebruiken i.p.v. zelf maken. Dat scheelt enorm tijd! Ik ben met deze taart opgegroeid. En die is toch lekker!!!! Maar gauw deze versie maken.
Haha jaaaa, met koelvers bladerdeeg werkt het top!
Origineel recept, kende ik nog niet! Klinkt lekker
Hi Sabine, wat fijn dat jij gewoon zelf je custard maakt!! Doe ik ook altijd, veel lekkerder dan pakjes uit de super.
Vaak wel inderdaad! Veel meer smaak dan met custardpoeder. Hoewel ik dat voor sommige recepten ook wel heel handig vind hoor.