Sinds Cody lekker mag eten, is het aantal kliekjes in onze koelkast drastisch verminderd. Alle groenten die we overhouden vries ik al gauw in als hapje voor Cody, super handig! Maar goed, dat is ook wel eens anders geweest natuurlijk. Juist als je zoveel kookt als ik, hou je ontzettend snel restjes over. Restjes tomatensaus, een restje kip, half opgesneden groenten… het is vast allemaal heel herkenbaar. Via Instagram Stories deel ik wel eens mijn kliekjesmaaltijden. Zo is risotto een favoriet gerecht van mij om kliekjes mee op te maken, maar maak ik ook graag soep, een simpel pastagerecht of een salade. Het ‘kliekjesrecept’ dat ik vandaag met je deel is gemaakt met restjes rijst, kip en groenten. De rijst is van de dag ervoor en dus lekker droog (perfect voor een salade!), de kip hadden we ook nog over en de groenten lagen allemaal nog in mijn koelkast; stuk voor stuk al voor de helft gebruikt. Omdat we in hartje zomer zitten besloot ik van al die restjes een salade te maken. Deze koude rijstsalade met kip en restjes groenten is perfect voor bij de barbecue maar kan ook dienen als lichte maaltijd of als lunch want in een bakje is ‘ie makkelijk om mee te nemen.
Om de salade niet saai te laten zijn van smaak, heb ik de leftover rijst even kort opgebakken met Heinz Tomato Frito. Heinz Tomato Frito is een heerlijke smaakmaker voor ieder gerecht dankzij de knoflook en ui die 2.5 uur gesudderd hebben in olie. En nu dus ook voor deze rijst! Door de rijst kort op te bakken met Heinz Tomato Frito en daarna weer even af te laten koelen, krijgt de rijst een heerlijke smaak en heb je voor de salade verder niet zoveel meer nodig.
Zoals ik al zei heb ik voor deze salade de restjes uit mijn koelkast opgemaakt. Kijk dus ook vooral wat jij nog hebt liggen in de koelkast want je kunt met deze salade alle kanten op! Vervang de kip voor vis of extra groenten, gebruik zongedroogde tomaatjes, courgette, aubergine… wat je ook maar hebt liggen.
Heb je zin in nog meer rijst recepten? Ik heb alle recepten met rijst op 1 pagina verzameld.
Koude rijstsalade met kip en restjes groenten
Ingrediënten
- 500 gr leftover gekookte rijst (= ongeveer 175 gr ongekookte rijst)
- 150 gr Heinz Tomato Frito
- 1 rode ui - gesnipperd
- 1/2 gele paprika - in kleine blokjes
- 1 handje cherrytomaatjes - in partjes
- 200 gr kipfilet - geplozen
- 2 el extra vergine olijfolie
- sap van 1/2 citroen
- peper en zout
- verse kruiden naar smaak - zoals peterselie en bieslook
Instructies
- Verwarm een koekenpan op het vuur en doe hier de gekookte rijst in.
- Voeg de Heinz Tomato Frito toe en bak deze samen met de rijst zo'n 5 minuten tot iedere rijstkorrel rood is gekleurd.
- Laat de tomatenrijst helemaal afkoelen in ee kom.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe aan de koude rijst. Schep goed om en serveer de rijstsalade koud.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
In samenwerking met Heinz