Ik kan me voorstellen dat je bij het lezen van Galaktoboureko even een wenkbrauw optrok. Het is niet een benaming die je veel voorbij ziet komen en het is ook zeker geen recept dat je snel tegenkomt op Nederlandse foodblogs.
En dat is zo ongelofelijk zonde want Galaktoboureko is een van mijn favoriete Griekse recepten. Galaktoboureko is het beste te omschrijven als een zoete custardtaart, gemaakt met filodeeg.
De custard laag is heel dik en wordt ingepakt met filodeeg en vervolgens gebakken in de oven. Zodra de taart uit de oven komt wordt er zoete siroop overheen gegoten en uiteindelijk heb je een mierzoete maar overheerlijke taart.
Ik maakte kennis met dit gerecht toen we een Griekse collega van Tim vroegen om food tips voordat we op vakantie gingen naar Griekenland.
Op Kos at ik het voor het eerst en ik was direct fan. Uiteraard heb ik Tims collega de taart ook laten proeven nadat ik hem zelf had gemaakt en hij keurde hem helemaal goed, woohoo – missie geslaagd!
Omdat je ieder vel filodeeg laagje voor laagje moet invetten met boter, is het een vrij tijdrovend klusje om deze custard taart te maken.
Ook is de Galaktoboureko een stuk lekkerder als je hem een nachtje in de koelkast hebt laten staan. Het loont écht de moeite om de taart volledig te laten afkoelen omdat dan pas de lichte ei-smaak die de custard anders heeft verdwijnt.
Ook wordt het filodeeg bovenop minder krokant wanneer je de siroop over de taart schenkt, maar juist door de schaal een nachtje in de koelkast te laten zetten komt dat lichte krokante weer een beetje terug. Geduld hebben is dus een must wanneer je besluit deze taart te gaan maken.
Voor het maken van dit Galaktoboureko recept is het standaard diepvries filodeeg uit de supermarkt helaas echt niet geschikt.
De vellen zijn te klein en te broos om echt een goede taart te kunnen maken. Ik raad je dus aan om even een bezoekje te brengen aan de Turkse of Marokkaanse supermarkt om hier je filodeeg te halen.
Dit deeg ligt buiten de koeling en is vaak opgerold verpakt in een langwerpige plastic verpakking met groen label. Ik heb zelf dit filodeeg gebruikt van het merk Kelmendi.
Wil je liever een ander minder tijdrovend Grieks recept? Kies dan voor Griekse Bougatsa! Ook heel lekker.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Galaktoboureko (Griekse Custardtaart)
Benodigdheden
- grote ovenschaal (20×30)
Ingrediënten
Voor de custard
- 1 liter volle melk
- 1 reepje citroenschil
- 4 eidooiers
- 2 eieren
- 150 gr kristalsuiker
- 100 gr fijne griesmeel
- 1 tl vanille-extract
- 1 el boter – gesmolten
Voor de taart:
- 15 vellen filodeeg – groot formaat
- 200 gr ongezouten roomboter – gesmolten
Voor de siroop:
- 500 ml water
- 300 gr kristalsuiker
- 1/2 citroen
- 1 kaneelstokje
- 75 gr honing
Instructies
- Vet een grote ovenschaal van ong. 40×30 cm goed in met boter.
- Doe voor de custard de volle melk met het reepje citroenschil in een diepe pan en verwarm dit op de kookplaat.
- Klop ondertussen de eidooiers, hele eieren en de kristalsuiker in een kom luchtig.
- Verwijder de citroenschil uit de melk en voeg heel geleidelijk de griesmeel toe aan de warme melk. Blijf roeren met een houten lepel zodat er geen klontjes ontstaan.
- Zet het vuur onder het pannetje met melk uit. Schenk al roerend met een garde het eimengsel bij de warme melk in de pan. Zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan.
- Voeg het vanille-extract en de boter toe aan de custard. Roer goed door en laat de custard afkoelen naar kamertemperatuur.
- Drapeer 10 vellen filodeeg kruislings in de ovenschaal. Zorg ervoor dat je ieder vel filodeeg volledig insmeert met gesmolten boter voordat je het vel in de ovenschaal legt. Het is prima als het filodeeg over de randen van de ovenschaal hangt.
- Schep de custard in de ovenschaal en vouw de vellen filodeeg die over de randen van de ovenschaal hangen terug over de custard. Smeer ieder velletje dat je terug vouwt wederom in met gesmolten boter.
- Leg de 5 vellen filodeeg die je overhebt over de custard in de ovenschaal. Smeer ook nu weer ieder vel filodeeg in met boter voordat je deze in de schaal legt en stop de randen in.
- Sprenkel het restantje boter over de inhoud van de ovenschaal en ook goed in de hoekjes en langs de randen van de taart.
- Verwarm de oven voor op 175℃ boven- en onderwarmte.
- Zet de ovenschaal op het onderste rek in de oven en bak de Galaktoboureko in 45 minuten gaar.
- Maak ondertussen de siroop. Doe hiervoor alle ingrediënten met uitzondering van de honing in een steelpannetje. Breng het geheel aan de kook en laat de siroop 10 minuten flink koken. Zorg ervoor dat de suiker compleet opgelost is.
- Roer na het koken de honing door de warme siroop.
- Haal de Galaktoboureko uit de oven en laat even 5 minuten op het aanrecht staan.
- Vis het kaneelstokje en de halve citroen uit de suikersiroop en schenk alle siroop over de Galaktoboureko in de ovenschaal.
- Laat de Galaktoboureko nu helemaal afkoelen en zet de schaal vervolgens bij voorkeur een nacht, maar minimaal 5 uur in de koelkast voordat je de taart in stukken snijdt.
Goedemiddag Sabine,
Ik ben bezig met de galaktoboureko, mijn vraag is de volgende: ik heb glucosesiroop met honing in m’n kast, bij een Turks winkeltje gekocht kan ik dat ook gebruiken om over de taart te gieten? Of is toch de siroop van het recept beter?
Groetjes, Virine
Hoi Virine, je hebt hier geloof ik niets meer aan nu – ben benieuwd wat je uiteindelijk hebt gedaan?
Hoi Sabine, er staan 2 formaten ovenschaal in… welke moet het zijn? Gr, Barbara