Mijn kookboekencollectie is behoorlijk groot. Alle kookboeken heb ik op kantoor staan en bij elkaar zijn het er zo’n 150 à 200 denk ik. Veel kookboeken gebruik ik niet of nauwelijks. Ik heb er misschien een keertje uit gekookt en daar is het dan wel bij gebleven. Súper zonde natuurlijk want er zitten echte pareltjes tussen. En daarom heb ik besloten om in Cook the Books af en toe ook een wat ouder boek voorbij te laten komen. Omdat ook die boeken nog steeds aandacht verdienen en de moeite waard zijn. En nu soms zelfs voor veel minder geld verkrijgbaar zijn, toch weer leuk meegenomen. Vandaag is het de beurt aan Nanban van Tim Anderson. Dit boek liet ik al eens eerder zien in dit artikel uit 2016 maar er echt uit gekookt had ik nog niet. Schandálig en daarom werd het de hoogste tijd om hem eens open te slaan in de keuken. Het was even zoeken want er staan toch wel echt heel veel lekkere recepten in, maar uiteindelijk maakte ik Kara-Age, Japans gefrituurde kip. Een vrij typisch en standaard gerecht dat staat op ieder izakaya (‘eetcafé’ in het Japans) menu. En geloof mij: deze kip is echt tien keer lekkerder dan de gefrituurde kip van KFC.
Nanban
Nanban is het boek van Tim Anderson, chefkok van het Japanse restaurant Nanban in Londen. In het boek zijn alle favoriete recepten van Anderson gebundeld, variërend van heel makkelijke recepten zoals deze Kara-age tot de iets meer uitdagende recepten als Ramen waar je de bouillon minimaal 8 uur voor moet laten trekken.
Naast recepten vind je in Nanban ook informatie over typische Japanse ingrediënten, waar je deze het beste kunt krijgen en hoe je ze eventueel zou kunnen vervangen. Met name dat laatste is erg handig.
Ondanks dat het boek al in 2016 is verschenen, vind ik het nog steeds een aanrader. Als je dol bent op de Japanse keuken is dit boek fijn om door te bladeren en uit te koken. Ik heb hem in ieder geval een beetje herontdekt en als volgende project op het lijstje staat de Ramen uit Kagoshima. Die heb ik in Kagoshima zelf gegeten en ik ben heel benieuwd of de homemade versie daar in de buurt kan komen.
Nanban is nu nog verkrijgbaar voor maar €12,50 bij BOL, dus sla vooral je slag!
Kip Kara-age
Je hebt gefrituurde kip en écht lekkere gefrituurde kip en Kara-age vind ik bij dat laatste passen. Omdat je kippendijen gebruikt voor dit recept is het vlees lekker zacht en door het te paneren met uitsluitend maïzena blijft de kip ook na het garen heerlijk mals. Anderson gebruikt in zijn recept nog 2 theelepels yuzusap, maar dat heb ik helaas niet kunnen vinden, voel je vrij om dit aan de marinade toe te voegen als je het wel kunt krijgen. Sowieso heb ik het recept een heel klein beetje aangepast en heb ik gekeken naar de ingrediënten die ik nog in huis had, maar het resultaat was verrukkelijk. Met zure mayonaise erbij vonden we deze krokant gefrituurde kip het allerlekkerst. Een perfecte snack of als onderdeel van een hapjesdiner.
P.s: doordat je maïzena gebruikt om de kip mee te paneren, kan de kip na het frituren hier en daar een beetje wit uitslaan. Dit geeft niet, je ziet dit veel bij Kara-age.
Japanse Kara-Age
Ingrediënten
- 2 teentjes knoflook - fijngehakt
- 1 kleine sjalot - gesnipperd
- 1 tl gemberpoeder
- snuf chilipoeder
- 1/2 tl witte peper
- 2 el sojasaus
- 4 el mirin
- 1 tl sesamolie
- 2 tl rijstazijn
- 400 gr kippendij - zonder bot, in stukken
- 100 gr maïzena
Instructies
- Doe de knoflook, sjalot, gember, chili, witte peper, sojasaus, mirin, sesamolie en rijstazijn bij elkaar in een kom en roer dit even goed door.
- Leg de stukken kip in de marinade en dek de kom af. Zet minimaal 2 uur maar bij voorkeur een hele nacht in de koelkast.
- Doe de maïzena in een kommetje en wentel de gemarineerde stukken kippendij door de maïzena. Laat een half uurtje liggen.
- Verwarm ondertussen plantaardige olie in een steelpannetje naar 170℃.
- Wentel de gepaneerde kip nogmaals door de maïzena en frituur de kip vervolgens in 5 minuten bruin en gaar.
- Laat uitlekken op een vel keukenrol en serveer met mayonaise of sojasaus.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.