Laatst ontving ik een mailtje in mijn inbox met de vraag of ik de Gelderse streken wilde ontdekken. Ik werd direct enthousiast want zoals jullie inmiddels wellicht weten woon ik zelf in Apeldoorn (= Gelderland) en ik vind dat deze kant van het land altijd onderbelicht wordt. Hoe vaak je wel niet hoort dat alles in het westen van Nederland beter is, dat je er lekkerder kunt eten, de accommodaties er toffer zijn, er betere banen te vinden zijn en ga zo maar door. Ik ben het op zoveel vlakken niet met die opmerkingen eens dat ik dacht YES, ik ga een aantal streekgidsen maken voor de Gelderse streken. Vandaag begin ik met de Achterhoek. Onlangs sprong ik in mijn auto richting het mooie Ruurlo, Doetinchem en Lochem om te kijken wat hier zoal te doen is en vooral ook om wild te proeven. Want wild en de Achterhoek zijn twee handen op één buik. In deze eerste Gelderse streekgids laat ik je kennismaken met de Achterhoek en ik weet zeker dat je jouw volgende weekendje weg direct deze kant op boekt.
De Achterhoek
Allereerst een beetje achtergrondinformatie want wat en waar is de Achterhoek? De Achterhoek is een streek in de provincie Gelderland, grenzend aan de Overijsselse streken Salland en Twente, de Duitse grens in het oosten, en de IJssel in het westen. Dorpen en steden als Lochem, Varsseveld, Winterswijk, Doetinchem en Groenlo horen bij de Achterhoek.
Veel mensen zegt dit waarschijnlijk nog niets maar als ik je vertel dat de Achterhoek de streek is waar ieder jaar de Zwarte Cross wordt gehouden, waar carbidschieten nog een jaarlijkse traditie is rond oud & nieuw (oordoppen in want mán, wat een geluid!) en waar standaard iedereen, ok… iedereen behalve jongeren, al vroeg op de fiets stapt rond Hemelvaartsdag om te gaan dauwtrappen, begint er wellicht een lampje te branden.
De Achterhoek is razend populair onder toeristen die de rust en ruimte zoeken van het platteland of die juist actief willen zijn en willen fietsen, wandelen, paardrijden, kanovaren etc.
Waar moet je heen?
De Achterhoek heeft diverse leuke stadjes en dorpen, maar dit zijn mijn favorieten.
Lochem
Om te beginnen Lochem, één van de oudste stadjes van de Achterhoek. Ik wijd zometeen iets meer uit over wat je in Lochem allemaal kunt doen, maar wat ik alvast leuk vind om te vertellen is dat Lochem zich sinds 1 november 2014 officieel Fairtrade Gemeente mag noemen. Dit betekent dat binnen de gemeentegrenzen een groot aantal bedrijven, winkels, horeca en maatschappelijke organisaties hebben aangegeven dat zij het principe van eerlijke handel onderschrijven en ook actief zullen ondersteunen. In Lochem is de Stichting Lochem Fairtrade actief bezig met het vergroten van het draagvlak van eerlijke handel binnen de gemeente. Dit doen ze door op regelmatige basis activiteiten te organiseren om de bekendheid met eerlijke handel en eerlijke producten te vergroten. Super goed dus en absoluut een applaus waard. Verder is Lochem ook gewoon heél erg leuk en gezellig.
Doetinchem
Doetinchem is het centrum van de Achterhoek, mede dankzij de vele winkels, scholen, de schouwburg en het ziekenhuis. Er zit een fan-tas-ti-sche foodbar waar ik zometeen meer over vertel en alle grote winkelketens vind je terug in het centrum.
Jullie tips
Dan zijn er nog een aantal tips die ik vanuit jullie kreeg op Instagram:
- Ulft
- Lichtenvoorde (met name voor het Bloemencorso)
- Bredevoort
- Borculo (voor het Kristalmuseum)
Wat moet je doen?
Ik gaf net al een tipje van de sluier over wat betreft de Zwarte Cross en de verschillende sportieve activiteiten die je in de Achterhoek kunt doen. Maar er zijn meer dingen die de moeite waard zijn!
Musea
In de Achterhoek zijn diverse musea die de moeite waard zijn om te bezoeken. Op www.musea-achterhoek.nl staan er heel wat.
Echte aanrader is Museum MORE waarvan er twee vestigingen zijn: één in Gorssel en één in Ruurlo. MORE in Ruurlo is pas in 2017 geopend en is gevestigd in het oude Kasteel Ruurlo. Kasteel Ruurlo wordt al in 1326 genoemd en heeft de afgelopen jaren dienst gedaan als gemeentehuis, pas sinds 27 juni 2017 is het kasteel geopend voor publiek. De afgelopen eeuwen werd er eigenlijk permanent aan het kasteel gebouwd waardoor het uit een mengelmoesje van bouwstijlen bestaat, heel bijzonder om te zien. Heel tof is de glazen brug waar je overheen loopt richting de ingang van het kasteel – perfecte combinatie tussen hypermodern en klassiek.
In het kasteel vind je een prachtige trouwzaal die nog regelmatig wordt gebruikt maar het kasteel is dus ook de tweede locatie van Museum MORE geworden. In het museum worden schilderijen van de Nederlandse kunstenaar Carel Willink tentoongesteld, hij wordt gezien als de belangrijkste schilder van het magisch realisme. Vergeet niet om tijdens je tour door het museum naar de grond en het plafond te kijken, deze zijn namelijk gespiegeld.
Historie snuiven
De Achterhoek heeft een rijke geschiedenis waarvan je nog veel restanten ziet. Door het oosten van de Achterhoek loopt de 80-jarige-oorlogsroute, een 41 kilometer lange fietsroute die meerdere toeristische attracties met cultuurhistorische waarde voor de regio met elkaar verbindt.
Ook kun je door het stadje Lochem in de zomer een uitgebreide historische stadstour boeken waarbij je meer verteld wordt over de geschiedenis van Lochem en onder andere de Tachtigjarige oorlog. Lopend door het stadscentrum zie je nog veel historische gebouwtjes, pleinen, de synagoge die momenteel gebruikt wordt als cultuurhuis en uiteraard de grote Gedulakerk. Door heel Lochem verspreid staan diverse informatieborden waarlangs je een historische wandeling kunt maken, dus ook in de wintermaanden kun je hier heel goed terecht. Voor gezinnen met kinderen zijn de Berkelzompen vooral heel erg leuk. Van begin april tot eind oktober kun je over de rivier de Berkel met typische houten platbodems (replica’s van de vroegere Berkelzompen) toeristische vaartochten maken.
Zwarte Cross
De Zwarte Cross is een jaarlijks cross- en muziekevenement dat haar oorsprong kent als echte crosswedstrijd. In 1997 waren er 1.000 toeschouwers, dit jaar werd het festival bezocht door 220.000 mensen. Phew!
Actief bezig zijn
Tot slot is de Achterhoek de perfecte plek om lekker actief te zijn. Er zijn talloze wandel- en fietsroutes, diverse klimbossen en recreatieplassen waar watersporten beoefend kunnen worden.
Wat moet je eten?
Op de vraag ‘wat moet je eten in de Achterhoek’ kan ik maar één ding antwoorden: WILD. Van half oktober tot eind januari is het wildseizoen in de Achterhoek en diverse koks van talloze restaurants zetten heerlijke streekgerechten op de kaart. Veel wild wordt in de Achterhoek of omliggende streken geschoten, verser kun je het dus niet krijgen. Hetzelfde geldt voor de bijpassende garnituren, ook deze komen veelal uit de regio zelf. Op wildetenindeachterhoek.nl vind je meer informatie over heerlijke arrangementen en een lijst van restaurants, maar ik heb alvast twee tips voor je.
LEV foodbar in Doetinchem
“LEV is eigenzinnig, stoer, vriendelijk, gul, sophisticated, uitgesproken, gaat voor kwaliteit, houdt van de Achterhoek, heeft lef en viert het leven.” Deze tekst vind je terug op de website van LEV en die zin is eigenlijk alomvattend. Als je binnenkomt bij LEV kom je echt in een foodbar terecht. Direct links van je zie je een gezellige bar, rechts en achterin de zaak zijn de tafeltjes opgesteld. Er wordt veel gebruik gemaakt van hout, krijtborden en gezellige lampjes. LEV is écht gezellig en voelt landelijk aan, een beetje als een huiskamer. Maar het allerbelangrijkste is het eten en dat is ge-wel-dig. Tijdens mijn vier-gangen wildlunch(!) appte ik Tim al dat ik in geen maanden zo lekker buiten de deur had gegeten. Wat er op mijn bordje belandde:
- Huisgemaakte filet americain van hert, Parmezaan mayonaise, hertenwang en bruine bonendip.
- Wildbouillon met duif en aardappelmousseline
- Hazepeper met kaantjes, spruitjes, worteltjes en jus van de haas.
- Huisgemaakte pompoentaart met koek, witte chocolade- en vanillecrème en huis gedraaid ijs.
Yes, de koks van LEV zijn tovenaars met hun gerechten. Zeker een plek waar je heen moet dus.
LEV foodbar, Waterstraat 28 – Doetinchem
’t Raedthuys in Lochem
’t Raedthuys vind je achter de Gedulakerk op het centrale plein in Lochem. Het pand is niet te missen: heerlijk authentiek, mooie trapgevel, súper gezellig en direct verbonden met het naastgelegen Eetcafe Scholten. Bij ’t Raedthuys ga je zitten voor een culinaire beleving. De gezellige tafels zijn gesitueerd in het historische pand van het raadhuis en de menu’s van het restaurant zijn verrassend. Ook hier lijken de koks met magie te werken in de keuken want man, wat heb ik lekker gegeten. Op mijn bord:
- Amuse van pastinaaksoep van 100% pastinaak en een hoorntje met gevogeltemousse
- Licht gerookte duivenborst met crème van aardpeer en notenmayonaise
- Hertenrugfilet met wildsaus met paddenstoelen, aardappelpuree, wortelpuree met gember en sinaasappel en diverse groenten
- Amandelbiscuit met gepocheerde peer, pure chocolade, kaneelmousse en vanille-ijs.
In de warme zomermaanden is het heerlijk vertoeven op het terras van ’t Raedthuys, maar in koude, donkere maanden kun je ook binnen prima een paar uur zitten.
’t Raedthuys, Bierstraat 2 – Lochem
Dat was ‘m alweer, de eerste Gelderse streekgids in een reeks van vier. Hoewel ik zelf in Gelderland woon was ik totaal niet bekend met de Achterhoek en ik ben onwijs positief verrast. De omgeving is zo mooi, er is zó veel te doen, het eten is er fantastisch en de mensen zijn er zo fijn. En met fijn bedoel ik echt fijn. Als in: iedereen groet je, kijkt je aan als ze met je praten, verstaan je, zijn super sociaal, zijn gepassioneerd in wat ze doen… Het voelt echt als thuiskomen in de Achterhoek en dat is onwijs fijn.
Ik heb al tegen Tim gezegd dat we samen nog een keer naar de Achterhoek moeten, met name ook voor LEV en ’t Raedthuys want dat zijn twee parels die zoveel mogelijk mensen moeten leren kennen.
Yaay voor de Achterhoek dus!
In samenwerking met Gelderse streken
Wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent over onze mooie Achterhoek. Ik woon er al mijn hele leven en zou ook voor geen goud weg willen hier, alles is hier mooi en fijn. Ik ben zelf nog nooit bij LEV in Doetinchem geweest, had er tot voor kort zelfs nog nooit van gehoord. Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt, ik ga ze eens opzoeken op internet om hun menu te bekijken.
Wat leuk! En je MOET echt naar LEV, zo waanzinnig!
Zo leuk om eens wat positiefs te lezen over de Achterhoek, want veel mensen moet ik altijd uitleggen waar ik vandaan kom ;)
Nog een tip om te doen/te eten:
In Groenlo wordt de slag om Grolle uit de 80-jarige oorlog na gespeeld (ik dacht een keer per twee jaar, maar weet het niet zeker).
Dit is heel erg leuk om te bezoeken. En ga dan meteen eten bij Frederik Hendrik in Groenlo, super leuk concept waarbij je meerdere kleine gerechtjes besteld waardoor je bijna de hele kaart op een avond kan eten (en ja, je kan ook beginnen met het eten van het dessert)
Haha, tijd om wat meer bekendheid te geven aan de Achterhoek! En dankjewel voor de tip!
Leuk Sabine! Kom je ook nog in Elburg langs?
Helaas niet meer voor een streekgids. Maar ben toen ik klein was regelmatig in Elburg geweest! :)
Leuk om te lezen! Ik woon in Lochem, maar ben nog nooit bij ’t raedthuys geweest! Het is trouwens gudulakerk ipv gudulakerk.