Ik geloof dat een tiramisutaart al drie jaar lang op mijn Kerstlijstje staat om te maken maar tot nu toe is het er nog nooit van gekomen. Dit jaar heb ik toch echt de knoop doorgehakt en ben ik de keuken ingedoken. Aangezien tiramisu bij iedereen altijd wel in de smaak valt en een taart spectaculair serveert als dessert na het kerstdiner, vond ik het een gouden combinatie. Er zijn talloze variaties van een tiramisutaart te vinden op het internet, dit is die van mij. De basis van dit ingrediënt is naar een recept van Janneke Philippi.
Klik hier als je de video niet kunt zien.
Wat heb je nodig? (taart van ∅ 20 cm)
- 75 gram ongezouten roomboter
- 175 gram chocolate chip cookies
- 250 gram mascarpone
- 3 eidooiers
- 100 gram kristalsuiker
- 250 milliliter slagroom
- 1 theelepel vanille-aroma
- 3 blaadjes gelatine
- 1 kop sterke koffie
- 75 gram lange vingers
- cacaopoeder
1. Bekleed de springvorm met een vel bakpapier.
2. Smelt voor de taartbodem de roomboter in een pannetje en maal de chocolate chip cookies fijn. Schep de koekkruimels door de gesmolten boter.
3. Stort de bodemmix in de springvorm en druk deze aan met de achterkant van een lepel of een spatel. Zet de springvorm zolang in de koelkast.
4. Klop voor de taartvulling de slagroom stijf. Bewerk de mascarpone met een spatel zodat deze wat smeerbaarder wordt en klop de eidooiers met de kristalsuiker tot een romig, lichtgeel mengsel. Laat de gelatine-blaadjes in koud water weken tot ze zacht zijn.
5. Spatel de mascarpone door het eidooiermengsel en voeg hier de stijfgeklopte slagroom en de vanille-aroma aan toe. Spatel het geheel luchtig tot een klontvrij mengsel.
6. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe deze samen met twee eetlepels water in een steelpannetje. Verwarm het geheel al roerend tot de gelatine is gesmolten. Voeg dit toe aan het tiramisubeslag en roer goed door.
7. Stort de helft van het tiramisubeslag in de springvorm.
8. Doop de lange vingers in de koffie en verdeel deze over de eerste laag van de tiramisutaart.
9. Schenk de rest van het tiramisubeslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
10. Laat de tiramisutaart minimaal 4 uur opstijven in de koelkast en bestrooi hem daarna met cacaopoeder.
Wat een plaatje, heerlijk. Met wat voor machine maal jij de koekjes?
Ik maal de koekjes altijd met mijn foodprocessor, de Magimix Cuisine 3200 XL.
Ahh, deze ziet er al net zo lekker uit als je kruidnoten cheesecake van Sinterklaas! Die moet ik ook nog maken, maar deze komt er vast bij op m’n lijstje :)
Dat ziet er wel heel erg lekker uit! Tiramisu blijft lekker en zo ziet het er inderdaad heel mooi uit!
Ik kan alleen maar zeggen “holy moly, wat ziet die er lekker uit!!!”
Hi Sabine! Weer een super leuk recept. Zou je niet de ipv de slagroom de eiwitten kunnen gebruiken? Zoals bij traditionele tiramisu, of zou het dan niet goed opstijven?
Heb ik niet geprobeerd eigenlijk. Ik denk dat de gelatine genoeg is om de taart goed op te laten stijven dus dat zal het probleem niet zijn. Ik durf alleen niet te zeggen of de taart net zo romig wordt wanneer je eiwitten gebruikt.
Tiramisu stond inderdaad al op onze kerstplanning. Ik wil graag deze variant gaan maken om zijn feestelijke twist gaan maken. Voor hoeveel personen kun je deze taart ongeveer bereiden?
Dat vind ik lastig om te zeggen aangezien ik niet weet hoe groot je de stukken wilt snijden en hoe groot de eters zijn die je krijgt. Je maakt met dit recept een taart van 20cm dus ik zou zeggen 8 – 10 personen?
Dankjewel. Gezien het voorafgaande kerst diner had ik ook zoiets in gedachten maar dacht even extra check
Heerlijk van genoten en tot de laatste hap alles op. Complimenten en een recept wat zeker meerdere keren gemaakt haat worden
Ha, dat is fijn om te horen! :D
Ziet er heerlijk uit! Ik zou deze graag willen maken, maar zou ik de eidooiers ook weg kunnen laten? Ik ben niet zo’n fan van rauwe eieren. Wat is de bijdrage van de eidooiers? Wat doen zij met het beslag?
Groetjes Carola
Je kunt op zoek gaan naar gepasteuriseerde eidooiers, dan heb je er geen last van. Eieren zorgen voor stevigheid, smeuïgheid en naar mijn idee ook voor een betere smaak. In normale tiramisu kun je ze doorgaans weglaten, ik durf niet te zeggen wat het zou doen voor deze taart.
Hoi Sabine,
ik zou deze taart ook graag gaan maken maar er zijn twee zwangere dames tijdens het kerstdiner dus zou de gepasteuriseerde eidooiers ergens vandaag moeten halen. Waar denk je dat ik die zou kunnen kopen?
groetjes, Joyce
Mm, lekker! Ik heb al regelmatig taarten van je blog gemaakt en ze zijn altijd zo lekker!
Wat leuk om te horen, thanks!
Ohh, dit MOET ik gewoon een keer maken!
Wohh! Dit is een geweldige afsluiting van het kerstdiner! Ik moet ik echt een keertje maken!
Hier kan de Tiramisu cakemix van de Appie écht niet tegen op! Super recept!
Echtttttt een heerlijk recept! Ik dacht eerst dat 1 laagje lange vingers te weinig tiramisu effect/smaak zou hebben maar het valt precies in balans. Wouw!
Ziet er erg goed uit! Alleen geen fan van koffie, dus kan ik die ook weglaten?
Verder wilde ik nog zeggen dat de 4of5 van jullie recepten die ik gemaakt heb, allemaal ZÓ lekker waren.
Ik heb m net gemaakt voor verjaardag morgen. Bij mij was de bodem veel vloeibaarder? En ook het ei-masparpone-slagroom mengsel was een stuk vloeibaarder toen het bij elkaar gemengd zat. Ook moeite om het zonder klonten te krijgen, maar ik kreeg al klonten bij mengen mascarpone met eimengsel. Ik hoop dat het redelijk goed komt en de smaak prima is! Wordt vervolgd
Ik moet zeggen ik ben nooit zo van de Tiramisu maar deze is heerlijk! Kan ik de rest eventueel ook invriezen?
Wat leuk om te horen! Je zou het invriezen zeker kunnen proberen. Langzaam in de koelkast laten ontdooien voor het serveren.