Het ligt vast aan mij maar ik heb er altijd zoveel moeite mee om groenten te bedenken bij een rijstgerecht. Ik kan vaak honderduit variëren met het stukje vlees of vis dat ik wil serveren bij de rijst, maar welke groenten daar vervolgens bij te doen, ik vind het maar lastig. Natuurlijk zijn er zakken met wokgroenten maar op een gegeven moment wordt dat ook saai. Nu afgelopen week de temperaturen wat hoger waren bedacht ik een supersnel bijgerecht voor bij de rijst: Komkommer-Sesamsalade. Het is lekker snel om klaar te maken, fris en dus ideaal om bij een pittiger gerecht te serveren en bovenal gewoon heel lekker. Tipje dus voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten als ik.
Wat heb je nodig? (2 personen)
- 1 komkommer
- 2 eetlepels sesamolie
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel sesamzaadjes (wit of zwart)
- 1 theelepel gedroogde chilipeper
1. Schil de komkommer met een dunschiller en snijd hem over de lengte doormidden. Schraap met een theelepel de natte kern van de komkommer eruit.
2. Snijd de komkommer in halve maantjes en doe deze in een kom.
3. Maak in een klein kommetje de dressing aan door de sesamolie, rijstazijn, suiker en sesamzaadjes met elkaar te mengen. Roer het goed door en sprenkel de marinade vervolgens over de komkommer.
4. Schep de komkommersalade door en laat deze intrekken (bij voorkeur in de koelkast) terwijl je bezig gaat met de rest van je gerecht.
5. Strooi vlak voor het serveren de gedroogde chilipeper over de komkommersalade.
Klinkt goed! En ik vind het wel origineel eigenlijk.
Klinkt super, lekker met dit mooie weer.
Ik ben gek op komkommer en sesam, maar heb het nooit samen gegeten… Daar gaat verandering in komen :D
Dit past perfect bij een rijstgerecht inderdaad!
Ziet er heerlijk uit! Vanavond bij de bbq gelijk proberen ;-)
Ik heb het ook! Ik eet bijna altijd komkommer bij rijstgerechten. Of sajoer boontjes. Dit ziet er uit als een lekker fris zomergerechtje:) Ik vind de chilipeper echt een leuke toevoeging. Maakt het net ff wat anders.
Ziet er heerlijk uit! Haha ik dacht eerst dat ik naar een foto van kiwi aan het kijken was met dat groene en die pitjes, maar komkommer vind ik ook heerlijk! Leuk recept!
Wat een lekker klinkend bijgerechtje, ik ga hem saven!!
nadeel van komkommer is dat het eigenlijk alleen water met komkommersmaak is, zit nauwelijks nuttige voedingswaarde in zoals vit C
Simpel, maar kan zo lekker zijn. Erg fris voor bij bijv. een bbq.