Gerookte makreelsalade

Ik maak al heel wat jaren zelf borrelsalades en smeerseltjes. Lekker als borrelhapje voor op toast tijdens een verjaardag of gewoon op een lauwwarm stokbroodje op zondagmiddag. Maar deze makreelsalade? Die verraste me nóg meer dan verwacht. Vooral omdat mijn oudste zoon van acht, die overigens groot fan is van gerookte zalm maar waarvan ik had verwacht dat dit net een stapje te ver zou zijn, er een hapje van wilde proeven en vervolgens zei dat hij het écht heel lekker vond. Sterker nog, hij smeerde direct zijn broodje ermee vol. Je kunt je voorstellen hoe trots ik als moeder was.

Deze gerookte makreelsalade is fris, romig, licht rokerig en heel veelzijdig. Je kunt hem op toast serveren tijdens de borrel, op een knapperig broodje smeren voor de lunch, óf, mijn persoonlijke guilty pleasure, tussen een tosti stoppen bij wijze van tuna melt maar dan anders.

makkelijk makreelsalade recept

Makreelsalade maken

Zelf makreelsalade maken is verrassend eenvoudig. Waar je bij bijvoorbeeld kip- of zalmsalades soms nog allerlei extra ingrediënten of kooktijd nodig hebt, staat makreelsalade echt binnen 10 minuten op tafel. Ideaal als je onverwacht bezoek krijgt of als je gewoon zin hebt in een lekkere huisgemaakte lunch.

Behalve de smaak is de voedingswaarde ook een mooi pluspunt. Makreel is namelijk rijk aan gezonde omega 3-vetten, eiwitten en heeft van zichzelf al een stevige, volle smaak. Daardoor hoef je veel minder zout en saus toe te voegen dan bij andere salades. Een beetje yoghurt of kwark maakt de salade lekker fris, de mayonaise zorgt voor romigheid en de Dijonmosterd geeft dat kleine pittige randje dat zo goed past bij gerookte vis.

In dit recept gebruik ik graag gerookte makreelfilets zonder graat, simpelweg omdat het sneller werkt. Maar mocht je een hele gerookte makreel bij de visboer halen, dan kan dat natuurlijk ook. Pluis de vis dan goed uit en controleer op achtergebleven graatjes.

Zorg ervoor dat je de makreel niet té fijn pluist. Je wilt dat de makreel nog een beetje vlokkig is, dat je af en toe een stukje augurk tegenkomt en dat de ui nog wat bite geeft. Niet te los gaan met alle ingrediënten fijnsnijden dus.

Mijn makkelijke makreelsalade recept

Het recept hieronder is mijn basisrecept. Niet te ingewikkeld, niet te pittig, gewoon precies goed. Je kunt het makkelijk verdubbelen voor een feestje of halveren als je alleen een toastje voor jezelf wilt maken.

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 200 g gerookte makreelfilets
  • 1 rode ui – fijngesneden
  • 3 augurken – in blokjes
  • 2 el kwark of yoghurt
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl Dijonmosterd
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Kook het ei in 9 minuten hard en snijd het daarna in stukjes.
  2. Pluis de gerookte makreelfilets met een vork uit elkaar.
  3. Doe de makreel, het ei, de ui en de augurk in een kommetje.
  4. Roer de yoghurt, mayonaise en mosterd door elkaar. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  5. Meng de dressing door de overige ingrediënten.
  6. Bewaar de makreelsalade tot gebruik in de koelkast.

Deze hoeveelheid is precies goed voor een flinke lunch of een kleine borrelplank. Serveer hem bijvoorbeeld met geroosterd zuurdesembrood, toastjes of zelfs op een wrap.

makreelsalade maken

Variaties op de klassieke makreelsalade

Het leuke van zo’n makkelijk basisrecept is dat je eindeloos kunt variëren. Hier een paar ideeën:

  • Pittige makreelsalade: voeg ½ tl sambal of sriracha toe.
  • Romige makreelsalade: vervang de kwark deels door crème fraîche.
  • Frisse salade: roer er een handje fijngesneden bleekselderij doorheen.
  • Luxe variant: schep er een klein lepeltje truffelmayonaise door.
  • Mediterraans: voeg kappertjes, peterselie en een heel klein beetje citroenrasp toe.

Je kunt zelfs kiezen voor een extra groentecomponent door heel fijn geschaafde venkel of courgette toe te voegen.

Multi inzetbaar en voor veel variaties geschikt dus, deze gerookte makreelsalade.

Verse makreelsalade bewaren

Omdat makreel een vette vis is en we in deze salade ook ei gebruiken, is het extra belangrijk om de salade goed gekoeld te bewaren.

  • Bewaar hem maximaal 1 dag in een goed afgesloten bakje.
  • Zet de salade na het maken direct terug in de koelkast.

Wil je de salade voor een feestje maken, doe dat dan het liefst op de dag zelf. De smaak is dan het best en de structuur blijft het mooist.

Goed, aan de slag!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

verse makreelsalade
No ratings yet

Gerookte makreelsalade

Ik ben dol op het zelf maken van borrel salades en deze gerookte makreelsalade hoort daar zeker bij. Heerlijk om te serveren op een knapperig broodje of toastje. Of om tussen een tosti te stoppen!
Porties200 g salade
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 1 dag

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 200 g gerookte makreelfilets
  • 1 rode ui – fijngesneden
  • 3 augurken – in blokjes
  • 2 el kwark of yoghurt
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl Dijonmosterd
  • peper en zout

Instructies

  • Kook het ei in een steelpannetje in 9 minuten hard. Snijd het ei in stukjes.
  • Pluis de makreelfilets met een vork uit elkaar en doe dit samen met de ei, ui en augurk in een kommetje.
  • Roer de yoghurt, mayonaise en mosterd door elkaar en voeg hier peper en zout naar smaak aan toe.
  • Meng de dressing door de overige ingrediënten. Bewaar de makreelsalade in de koelkast.
Gang: borrelhapje, salade
Keuken: Hollands
Trefwoord: gerookte makreel, makreelsalade, vissalade

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close