Er zijn van die combinaties die je meteen een goed gevoel geven. Mango sticky rice is daar voor mij een perfect voorbeeld van. Dat romige, zachte van de kokosrijst in combinatie met die zoete, sappige mango… ik hóu ervan. Zó erg zelfs, dat ik dacht: waarom zou ik dit niet gewoon als ontbijt kunnen eten? En zo ontstond deze Mango sticky rice havermout – een zomers ontbijtje dat voelt als een toetje, maar voedzaam genoeg is om je dag goed mee te beginnen.
Het fijne aan dit recept is dat je je favoriete dessert op een verantwoorde manier in de ochtend kunt eten. Warm, romig, lichtzoet en tropisch – dat is precies waar deze havermout voor staat. En als je nou geen zin hebt om ’s ochtends in de pannen te roeren, dan maak je dit gewoon de avond van tevoren klaar als overnight oats. Zo heb je altijd iets lekkers in de koelkast staan op een warme zomerochtend.
Met dit ontbijtje word ik weer even teruggegooid naar pak en beet 15 jaar geleden, toen ik stage liep in Bangkok en iedere kans aangreep om verse mango’s te eten en Mango sticky rice steevast als toetje koos.

Havermout met kokosmelk
Laten we eerlijk zijn: havermout is niet het meest sexy ontbijt. Het is ook absoluut niet mijn lievelings ontbijt, maar deze versie is erg lekker. In dit geval koken we de havermout niet in melk of water, maar in een mix van kokosmelk en water. Die kokosmelk geeft een romige, tropische smaak die zo goed samengaat met de zoete mango.
En het fijne aan ontbijten met havermout is natuurlijk dat het hartstikke voedzaam is. Havermout bevat veel vezels, wat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Je krijgt dus geen dip halverwege de ochtend en ik kan er zelf prima mee vooruit tot de lunch. Bovendien is het een perfecte basis voor een warm ontbijt op een zomerse dag: licht, maar vullend.
In dit recept gebruik ik een snufje zout en wat vanille-extract om de havermout extra smaak te geven. Niet veel, maar net genoeg om het geheel in balans te brengen. De kokosmelk doet de rest.


Mango Sticky rice havermout
De echte ‘magie’ zit natuurlijk in de topping. Want mango sticky rice is niet compleet zonder de romige kokossaus. En ja, ook die maken we voor dit ontbijtrecept. Het is een simpele saus hoor, van kokosmelk, suiker, een snufje zout en een klein beetje maizena om het iets in te dikken. Dit giet je over je warme havermout – een beetje zoals je bij rijstepap een scheutje room of melk toevoegt. En wees niet bang: het kost je maar weinig werk, dus je bent zo klaar met je ontbijtje.
En dan: verse mango om het af te toppen. Goed rijp zodat de mango echt lekker zoet is. Of je nu de mango direct bovenop legt of door de havermout mengt, maakt niet uit – het smaakt in elk geval heerlijk.
Kleine variatietip: deze havermout is ook lekker met ananas, nectarine of banaan. Maar als je echt het gevoel van mango sticky rice wilt behouden, dan is verse mango toch echt het allerlekkerst. Hoe rijper, hoe beter – dan krijg je die zoete, romige smaak die zo goed samengaat met kokos.
Als finishing touch strooi ik er getoaste kokosrasp overheen. Dat geeft nét dat extra beetje bite en een geroosterde kokossmaak die het ontbijt helemaal afmaakt. Eventueel kun je nog wat extra mango pureren en als sausje gebruiken, mocht je dat lekker vinden.
Het resultaat is een voedzaam, warm ontbijtje waar je prima een aantal uur op kunt teren. Zo’n ontbijtje waar je blij van wordt, zonder dat je je meteen aan een halve suikerbom hebt gewaagd. Een kleine knipoog naar mijn favoriete Thaise toetje, maar dan dus als ontbijt. YUM!


Liever als overnight oats?
In de basis dien je deze Mango sticky rice havermout warm op, maar zeker op warme ochtenden heb ik niet altijd zin in een warm ontbijt. En daar is deze mango sticky rice havermout dus óók perfect voor. Maak er gewoon overnight oats van!
In plaats van de havermout te koken, meng je de havermout, kokosmelk, water, vanille en een snuf zout door elkaar in een afsluitbare pot of schaal. Roer goed door en laat het een nachtje in de koelkast staan. De havermout neemt langzaam het vocht op en wordt lekker zacht.
De volgende ochtend hoef je alleen nog maar de kokossaus te maken (dat duurt vijf minuten) en de mango te snijden. Alles bij elkaar in een kom scheppen, wat getoaste kokosrasp erover en klaar ben je.
Het is een fris, zomers en snel ontbijt – en ideaal als je graag voorbereid de dag begint. Je kunt het zelfs in een to go bakje meenemen als je onderweg bent.
En ben je nou dol op dit soort ontbijtjes? Dan vind je deze Mango sticky rice crumble wellicht ook heerlijk.
Ook op mijn lijstje om ooit nog eens te maken: Mango & Sticky rice ijs. Woooaah, ziet er toch geweldig uit?
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Mango Sticky rice havermout
Ingrediënten
Havermout
- 100 g havermout
- 200 ml kokosmelk
- 250 ml water
- 1 tl vanille-extract
- snufje zout
Kokossaus
- 200 ml kokosmelk
- 1 el kristalsuiker
- 1/2 el maizena
- snufje zout
En verder
- 2 el geraspte kokos
- 1 rijpe mango – in plakken
Instructies
- Doe de havermout met de kokosmelk, water, vanille-extract en het zout in een steelpannetje. Roer goed door en kook de havermout gaar.
- Roer ondertussen de ingrediënten voor de kokossaus tot een klontvrije saus. Schenk dit in een pan en verwarm dit tot de saus de gewenste dikte heeft.
- Bak de geraspte kokos in een koekenpan tot deze lichtbruin kleurt.
- Schep de havermout in komen en top af met mango, de kokossaus en de geraspte kokos.