Pizza bianca (witte pizza)

Een pizza zonder tomatensaus? Dat klinkt misschien als vloeken in de kerk, maar geloof me: het werkt. Sterker nog, het is fantastisch lekker. Deze Pizza Bianca, ook wel witte pizza genoemd, is er eentje die je geproefd móét hebben.

Zelf had ik er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord tot ik tijdens een trip naar New York een klein pizzatentje binnenstapte waar ‘Pizza Bianca’ op het menu stond. Nieuwsgierig als ik ben bestelde ik een slice. En eerlijk? Ik was meteen verkocht.

Zacht, romig, vol smaak, en een wereld van verschil met de klassieke pizza met tomatensaus. Sindsdien staat deze variant ook regelmatig bij ons op tafel – zeker op die dagen dat ik zin heb in comfortfood zonder poespas.

Pizza bianca zonder tomatensaus

Pizza bianca – pizza zonder tomatensaus

Pizza Bianca betekent letterlijk ‘witte pizza’ in het Italiaans. En de naam zegt het al: bij deze pizza blijft de rode tomatensaus achterwege. In plaats daarvan smeer je de bodem in met een romige basis van ricotta en mozzarella.

Deze sausloze pizza komt oorspronkelijk uit Italië, waar hij vooral in Rome en Toscane populair is. Maar inmiddels duikt ‘ie wereldwijd op in pizzeria’s die nét even wat anders willen serveren. Denk aan New York, Londen, Berlijn – en vanaf nu dus ook bij jou thuis.

Doordat er geen tomatensaus wordt gebruikt, proef je de kazen veel beter. De smaak is zachter, romiger en iets subtieler. Daardoor is deze pizza ook perfect als lunch, lichte avondmaaltijd of borrelhapje om te delen. Ergens in de verte doet he me haast een beetje aan Flammkuchen denken!

Pizza zonder tomatensaus

Pizza bianca ricotta

De basis van deze Pizza Bianca met ricotta is super eenvoudig. Je mengt ricotta met mozzarella en een beetje fijngehakte knoflook. Dat smeer je uit over de pizzabodem en daarbovenop verdeel je verse basilicum, strooi je Parmezaan en wat zwarte peper.

De ricotta zorgt voor een smeuïge, romige laag die niet te vet is, terwijl de mozzarella voor die lekkere stretch zorgt die je bij pizza verwacht. De Parmezaan geeft de boel net even dat zoute, hartige randje dat het geheel afmaakt.

Je hebt geen saus nodig, geen vlees, geen groente – de kazen doen al het werk. En het fijne is: dit is dus echt zo’n recept dat je in no-time op tafel zet.

3 kazen pizza

3 kazen pizza bianca

Deze 3 kazen Pizza Bianca is wat mij betreft een ultieme combi. Ricotta, mozzarella en Parmezaanse kaas vullen elkaar perfect aan. Elk brengt iets unieks mee:

  • Ricotta: mild en romig
  • Mozzarella: smelt goed, geeft stretch
  • Parmezaan: zout, hartig, umami

Samen zorgen ze voor een pizza die zacht is, maar toch smaakvol. Comfortfood op z’n best, met minimale ingrediënten en maximaal resultaat. Ik HOU ervan!

Voor dit recept gebruik ik kant-en-klare pizzabodems, puur voor het gemak. Maar als je het leuk vindt om zelf aan de slag te gaan, kun je ook heel makkelijk je eigen pizzadeeg maken. Ideaal als je iets meer tijd hebt of met kids de keuken in duikt. Zij vinden het vast geen enkel probleem om je te helpen kneden.

Een paar extra tips om je Pizza Bianca nog lekkerder te maken:

  • Gebruik verse basilicum. Vaak wordt aangegeven dat je basilicum niet moet verwarmen en dus pas na het bakken van de pizza’s moet toevoegen, maar voor deze Pizza Bianca vond ik het heerlijk om de basilicum mee de oven in te laten gaan. Een beetje extra na het bakken toevoegen kan natuurlijk ook.
  • Bak de pizza’s bij voorkeur op boven- en onderwarmte en het liefst onderin de oven. Zo krijg je een echt lekkere krokante bodem.
  • Wil je nog iets extra’s? Voeg na het bakken van de Pizza Bianca nog wat truffelolie toe. Zó lekker. Of strooi een heel klein beetje van Euroma’s Funghi Trifolati kruiden (no spon, maar ik ben GROOT fan van deze) over de pizza zodra deze de oven uit komt. Je raakt instant verslaafd aan die kruidenmix, dus ik waarschuw je vast.

Deze Pizza Bianca laat zien dat je met een paar goede ingrediënten en een simpel idee een fantastische maaltijd kunt maken. Snel, makkelijk en verrassend veelzijdig.

Of je ’m nu serveert als lunch, deelt tijdens een borrel of gewoon maakt voor een luie doordeweekse avond – hij gaat gegarandeerd in de smaak vallen. Zeker als je, net als ik, dol bent op kaas.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Bianca pizza
No ratings yet

Pizza Bianca

Ik weet eigenlijk niet of Pizza Bianca in Italië echt een ding is, maar ik bestelde en at het een keer in Amerika en was toen blij verrast. In plaats van tomatensaus gaan er namelijk verschillende soorten kaas op deze pizza en dat maakt 'm een stuk lichter van kleur èn van smaak. Minder lekker is 'ie echter zeker niet.
Porties2 pizza’s
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur z.s.m. eten

Benodigdheden

  • bakplaat of -rooster met bakpapier

Ingrediënten

  • 2 pizzabodems
  • 250 g ricotta
  • 150 g geraspte mozzarella
  • 1 teentje knoflook – fijngehakt
  • handje verse basilicum
  • 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • snuf zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃ boven- en onderwarmte en verdeel de pizzabodems over de bakplaat.
  • Roer de ricotta, geraspte mozzarella en het teentje knoflook door elkaar en smeer hier beide pizzabodems mee in.
  • Verdeel de basilicum over de pizzabodems en strooi daar wat Parmezaanse kaas overheen.
  • Bestrooi de pizza's met peper en zout en bak de pizza's onderin de oven, in 20 minuten gaar.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: fastfood friday, pizza bianca, pizza recept, witte pizza

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close