In de afgelopen 15 jaar van Ohmyfoodness heb ik behoorlijk wat recepten gedeeld waar pindasaus bij werd geserveerd, en ineens realiseerde ik me dat ik nog nooit heb uitgelegd hoe makkelijk zelf pindasaus maken eigenlijk is.

Vroegâh, toen ik net begon met koken en op mezelf ging wonen, kocht ik altijd van die potjes van Wijko met pindasaus pasta. Die moest je dan aanlengen met water of melk en het resultaat was een, echt wel smaakvolle, pindasaus.

Tegenwoordig maak ik pindasaus gewoon helemaal zelf en heel eerlijk: dat kost je net zo weinig moeite maar het resultaat is wel beter. Het fijne van pindasaus zelf maken is dat je het helemaal naar smaak kunt aanpassen. Beetje sambal erbij om het pittiger te maken, sojasaus voor het zoutje en ga zo maar door.

pindasaus maken met pindakaas

Pindasaus zelf maken

Goed, pindasaus zelf maken is dus ontzettend makkelijk. In principe kun je twee dingen doen:

  • Als je de pindasaus wilt gebruiken om door een gerecht te roeren, zoals bijv. bij deze noedels of als je het wilt serveren als topping op bijvoorbeeld gehaktbrood, dan kun je de pindasaus maken in een grote kom waar je kokend water of warme melk bij schenkt. De saus wordt dan wel warm gehouden door het gerecht waar het bij komt dus het is dan niet nodig om het klaar te maken op de kookplaat.
  • Wil je de pindasaus serveren als saus bij een gerecht en is het belangrijk dat de saus warm blijft, maak het dan klaar in een steelpannetje en zet deze op een warmhoudplaatje op tafel.

Overigens spreek ik altijd van pindasaus in plaats van satésaus. Wij Hollanders hebben vaak de neiging om pindasaus satésaus te noemen, maar eigenlijk is dat niet echt een ding. Iedere saus die je bij sateetjes serveert kan namelijk satésaus zijn. Pindasaus is echt de saus zoals je hem hier ziet, op basis van pinda(kaas).

pindasaus recept

Pindasaus maken met pindakaas

Het belangrijkste ingrediënt voor pindasaus maken is een goede pindakaas. Als je pindasaus gaat maken met pindakaas, kies dan voor 100% pindakaas zonder toevoegingen. Alleen dan krijg je echt die intense pinda-smaak aan de saus.

Het is aan jou of je kiest voor romige pindakaas of pindakaas met stukjes. Ik kan me zo voorstellen dat het voor sommige gerechten namelijk hartstikke lekker is om ook de bite van stukjes pinda erbij te hebben. In dat geval is grove pindakaas helemaal prima.

Overigens: eet je om welke reden geen pinda’s of wil je een keer iets anders, dan is ook amandelpasta of cashewpasta zeer geschikt om saus mee te maken.

pindasaus maken

Mijn vaste pindasaus recept

Ik heb niet echt een vast pindasaus recept, maar er gaan wel een aantal basisingrediënten in:

  • Om te beginnen natuurlijk pindakaas. Een paar flinke eetlepels daarvan is al genoeg om als basis voor de saus te dienen.
  • Ik doe er altijd een beetje sojasaus in voor een net iets diepere smaak.

En verder is het variëren geblazen. In onderstaand recept zie je me knoflookpoeder, gemberpoeder en sesamolie gebruiken. Drie ingrediënten die ik erg lekker vind om te gebruiken bij het maken van pindasaus en die ook prima tot de basisingrediënten gerekend kunnen worden.

Soms voeg ik een theelepel sambal oelek toe als ik de pindasaus iets pittiger wil hebben. Of ik gebruik tahin om de smaak van de pindasaus iets minder heftig te laten zijn.

Kokend water gebruik ik het liefst als ik de pindasaus in een kom klaar maak en verder ga verwerken in een gerecht. Maak je de pindasaus echter om als saus bij een diner te serveren, dan zou je ook heel goed melk kunnen gebruiken.

Doe alle ingrediënten voor de pindasaus dan in een steelpannetje (samen met de melk!) en verwarm dit al roerend op het vuur. Eigenlijk maak je pindasaus dan op dezelfde manier als met zo’n kant-en-klaar pasta!

In plaats van melk kun je iedere (plantaardige) variant op melk gebruiken of je gebruikt dus gewoon water. Stukje goedkoper weer en als je het goed is heb je dat altijd bij de hand.

Pindasaus maken en bewaren is iets lastiger, maar het kan wel. Bewaar het in de koelkast en verwarm het de volgende dag weer in een steelpannetje. Voeg extra water of melk toe om de saus weer vloeibaar te krijgen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Zelf pindasaus maken
No ratings yet

Pindasaus maken

Zelf pindasaus maken is súper simpel en geloof mij: daar heb je echt niet zo'n kant-en-klaar bakje voor nodig. Je bent net zo snel klaar en het eindresultaat is veel lekkerder.
Porties200 ml pindasaus
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Benodigdheden

  • kom en garde

Ingredients

  • 150 g 100% pindakaas
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 tl sesamolie
  • 200 ml kokend water (of iets meer of minder)

Instructions

  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en klop dit met een garde tot een klontvrije saus.
  • Mocht je nog niet gaan eten, schenk de saus dan in een steelpannetje en houd het daarin warm. Roer de pindasaus af en toe door en voeg meer water (of melk) toe als de saus te dik wordt.
Gang: bijgerecht
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: pindasaus

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close