Mijn vaste pannenkoek recept

Ik bedacht me laatst dat ik mijn vaste pannenkoek recept nog nooit heb gedeeld hier op OMF. En dat is best bijzonder, aangezien mijn kinderen steevast PANNENKOEKEN roepen als ik ze vraag wat ze willen eten. Of nouja, patat en pizza komen ook veelvuldig voorbij. En sporadisch ook nog een keertje sushi. Je moeder kan dan een foodie zijn, ook mijn kinderen eten het liefst vette hap.

Maar goed, een lekker pannenkoek recept achter de hand hebben is altijd fijn. De tijd dat ik een pannenkoekenmix in huis haalde is al heel lang voorbij en daardoor kan ik altijd wel pannenkoeken zelf maken. Handig voor de kinderen ook, want als die vragen om een ‘pannenkoek ontbijt’, weten ze eigenlijk wel dat ik toch alles in huis heb daarvoor. Slimmerds.

pannenkoeken basisrecept

Basis pannenkoek recept

Het basis pannenkoek recept bestaat uit drie ingrediënten: bloem, melk en eieren. Als je die drie dingen in huis hebt kun jij pannenkoeken bakken. Het fijne is, met de bloem- en melksoorten kun je prima variëren.

Zo gebruikte ik volkoren bloem in plaats van patentbloem in dit recept om de pannenkoeken net iets vullender te maken. Het is maar een kleine aanpassing en de kinderen merken het ook niet echt, maar voor mijn gevoel vind ik het altijd net iets fijner om een volkoren product te gebruiken.

Daarbij heb ik vrijwel nooit (koe)melk in huis maar werkt het ook prima om deze pannenkoeken te maken met een plantaardige variatie op melk. Sterker nog, heb je het allemaal niet in huis dan zou je zelfs water kunnen gebruiken in plaats van melk. Dit merk je wel enigszins in de smaak, maar in theorie zou het kunnen.

Met het recept hieronder maak je 6-8 pannenkoeken, afhankelijk van het formaat pan dat je gebruikt. Is dit teveel of wil je de pannenkoeken maken als ontbijt, dan kun je het recept ook prima halveren voor een kleinere stapel. Of verdubbelen voor een grotere stapel natuurlijk.

Naast bloem, melk en eieren voeg ik zelf altijd nog een lepel suiker aan het beslag toe om de pannenkoeken iets zoeter te maken. Een snufje zout gaat er ook nog altijd bij. Hoeft niet teveel te zijn, maar het zorgt voor een betere smaak.

pannenkoeken recept

Pannenkoeken bakken, in welke pan?

De hamvraag is natuurlijk: welke pan heb je nodig voor het bakken van pannenkoeken. Is het nu echt nodig om een speciale pannenkoekenpan te kopen? Het korte antwoord: nee. Zeker als je niet heel vaak pannenkoeken bakt kun je prima uit de voeten met een koekenpan.

Zelf heb ik wel een pannenkoekenpan, die kreeg ik ooit in een perspakket, en ik merk dat ik dit toch wel erg handig vind. Ik kook op een inductieplaat en dan zijn dit soort gietijzeren pannen toch wel erg fijn. Ze worden namelijk goed heet waardoor de pannenkoeken gelijkmatig bakken. Pluspunt: als je de pan goed laat voorverwarmen, mislukt de eerste pannenkoek ook niet. Dat voelt toch een beetje als een win, vind je niet?

Met hetzelfde gemak bak ik echter de pannenkoeken ook in een normale koekenpan hoor, dus ik wil je niet op kosten jagen.

De beste pannenkoeken maak je door niet teveel beslag in de pan te schenken. Draai de pannenkoek pas om als er luchtbelletjes aan de bovenkant van het beslag zichtbaar worden. Dan weet je zeker dat de onderkant van de pannenkoek al gaar is geworden. De andere kant hoeft dan nog maar een minuut of twee te bakken om mooi bruin te kleuren.

pannenkoek recept

Pannenkoeken zelf maken – variatietips!

Met dit pannenkoek recept maak je echt Hollandse pannenkoeken, niet van die luchtige Amerikaanse pannenkoekjes. Maar ook met Hollandse pannenkoeken kun je natuurlijk goed variëren. Wat denk je bijvoorbeeld van deze recepten:

  • Hollandse pannenkoeken met kaas – goed gevulde, hartige pannenkoeken. Ik ben zelf echt fan van hartige pannenkoeken en eet ze veel liever met kaas of spek dan met poedersuiker of stroop.
  • Banaanpannenkoeken met Nutella – als je wèl fan bent van zoete pannenkoeken. Deze met banaan en Nutella zijn ook top voor het zondagontbijt.

En zoals ik net al aangaf kun je ook prima variëren met de soorten bloem en melk die je wilt gebruiken voor het beslag.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

pannenkoek recept basis
No ratings yet

Pannenkoeken bakken

Met dit pannenkoek recept bak je echte, Hollandse pannenkoeken die we allemaal wel kennen. Het is een goed basisrecept waar je altijd mee uit de voeten kunt en die je vrijwel altijd kunt maken.
Porties6 – 8 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • beslagkom
  • garde
  • pannenkoeken- of koekenpan

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 el kristalsuiker
  • snuf zout

Instructies

  • Doe de bloem in een kom en schenk hier de melk en eieren bij. Doe ook de suiker en zout in de kom en klop het geheel tot een klontvrij beslag.
  • Verwarm de pan op de kookplaat en smelt hier een klontje boter in.
  • Schenk een deel van het beslag in de pan en bak de pannenkoeken aan weerzijden bruin en gaar.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: fastfood friday, hollandse pannenkoeken, pannenkoeken, pannenkoeken bakken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close