Krokante rijst salade

Deze krokante rijst salade heb je all over TikTok en Instagram al kunnen zien. De crispy rice salad is een regelrechte hit en nu ik het zelf heb gegeten, snap ik dat helemaal. Voor de krokante rijst salade kook je aller eerst de rijst en deze rooster je vervolgens krokant in de oven. Het gevolg is een heerlijk krokante salade waar je jouw lievelings ingrediënten aan toe kunt voegen.

Ik maakte de salade zelf heel eenvoudig met crispy chili olie, komkommer en bosui. Hierdoor was de salade ideaal als lunch. Maar voel je vrij om er wat proteïne en meer groenten aan toe te voegen, voor een uitgebreide maaltijdsalade.

Krokante rijstsalade

Lekkere rijst salade met chili olie

Chili olie is niet meer weg te denken uit onze keukens. Ook dit is te danken aan social media want op een gegeven moment kon je niet meer om de ‘crispy chili oil’ heen. Het is een gevalletje hate it or love it geloof ik. Er zijn mensen die de chili olie o-ve-ral overheen doen en mensen die ervan gruwelen.

Ik heb wel gemerkt dat er behoorlijk wat verschillen zijn tussen de merken. De bekendste chili olie is die van Lao Gan Ma en deze is tegenwoordig ook verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten. Je hoeft er niet langer meer voor naar de toko dus. Bij Albert Heijn kom je trouwens ook vaak de versie tegen met pinda’s i.p.v. sojaboontjes. Met pinda’s vind ik hem persoonlijk een stuk lekkerder.

Mijn favoriete crispy chili olie tot nu toe is die van Chilli Chan’s. Die is lekker pittig en bevat verder alleen nog een beetje knoflook. Héérlijk!

Ben je nou helemaal geen fan van chili olie, dan kun je in dit recept de chili olie ook prima vervangen door zonnebloemolie. Je hebt de olie uitsluitend nodig om de rijst krokant te bakken. Voor de smaak hoeft het niet zoveel te doen.

Krokante rijst maken

Krokante rijst maken is even een karweitje, je bent er echt wel wat tijd aan kwijt, maar geloof mij: als basis voor krokante rijst salade is het wel ècht de moeite waard. Het geeft zo’n andere smaak en sensatie aan de salade dan gewoon gekookte of gestoomde rijst.

Voor de salade kun je overigens ieder soort rijst gebruiken. Ik gebruikte zelf zilvervliesrijst omdat dit zo goed vult, maar je kunt ook prima pandan- of basmatirijst gebruiken.

Voor het maken van krokante rijst is het belangrijk dat je de rijst eerst gaar kookt. Ik doe dit al-tijd op dezelfde manier en zal mijn methode hieronder nog even met je delen. Op deze manier mislukt de rijst nooit, pinky swear.

Perfecte rijst koken
Ik meet de rijst altijd af aan de hand van een kopje. Een half koffiekopje is vaak genoeg voor 1 persoon. Eet je met 3-4 personen, neem dan een grote theemok en vul deze helemaal.

Wat verhoudingen betreft geldt het volgende: 1 hoeveelheid rijst = 1,5 hoeveelheid water. Dus gebruik je 1 kop rijst, voeg daar dan 1,5 kop water aan toe.

Doe zowel de rijst als het water in de pan en breng gezamenlijk aan de kook. Draai het vuur laag zodra het water kookt en doe de deksel op de pan. Laat de rijst dan 10 minuten koken. Al het water is na 10 minuten opgenomen door de rijst en de rijst is perfect fluffy.

Daarna is het tijd om de rijst nog even in de oven te stoppen.

rijst salade met chili olie

Rijst uit de oven

Door de gekookte rijst uit de oven te maken, wordt de rijst perfect krokant. Niet taai, maar echt lekker knapperig.

Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.

Meng de gekookte rijst met de (crispy chili) olie en spreid de rijst uit over de bakplaat. Doe dit in een even laag en in een zo dun mogelijk laag, zodat de rijst goed krokant kan worden.

Bak de rijst vervolgens 25 minuten in het midden van de oven, tot de korrels lekker krokant zijn. Vervolgens meng je de krokante rijst met jouw favoriete salade-ingrediënten en klaar is kees.

Het lijkt niet veel, maar geloof mij: als je de krokante rijst salade eenmaal hebt geproefd, wil je niet anders meer. Verslavend lekker is het!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

rijst uit de oven
5 van 1 stem

Krokante rijst salade

Als alternatief voor de bekende pastasalades, is deze krokante rijst salade echt TOP. De salade zit bomvol textuur en smaak en je kunt hem zo simpel of zo uitgebreid maken als je wil.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 1 dag*

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 100 g (zilvervlies)rijst
  • 1 el crispy chili olie
  • 1/2 komkommer – in partjes
  • 2 bosuitjes – in ringen
  • 1 handje cashewnoten

Dressing

  • 2 el sojasaus
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl rijstazijn
  • 1 tl honing

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Meng de crispy chili olie door de gekookte rijst en spreid de rijst uit over de bakplaat.
  • Bak de rijst in 25 minuten in de oven krokant.
  • Meng de krokante rijst met de komkommer, bosui en cashewnoten.
  • Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en voeg deze toe aan de krokante rijst salade. Schep even goed om en serveer direct.

Notities

*In principe kun je de rijst salade langer bewaren dan 1 dag, maar vanzelfsprekend wordt de rijst minder krokant, naar mate je de salade langer bewaart. 
Gang: salade
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: krokante rijst, lunchsalade, rijst uit de oven, rijstsalade

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close