Franse supermarkt: dit moet je meenemen

Natuurlijk kon een bezoekje aan de Franse supermarkt niet ontbreken tijdens mijn zomervakantie naar Frankrijk afgelopen juli. Via Instagram deelde ik mijn lijstje met tips voor dingen om mee te nemen en daar werd zó veel op gereageerd. En er werd nog veel vaker gevraagd of ik het lijstje nog een keer wilde delen. Voor mij een reden om mijn lijstje met favoriete Franse producten te delen op de website, zodat jullie het altijd terug kunnen vinden en ik er altijd naar door kan verwijzen.

Franse supermarkten zijn een waar walhalla, zeker de zogenaamde hypermachés. En dit zijn wat mij betreft de dingen die je mee moet nemen.

Mijn favoriete Franse supermarkt

Laten we eerst even beginnen bij de basis: de Franse supermarkt. Frankrijk heeft nogal wat verschillende en mijn favoriete zijn zonder meer de hypermarchés: enórme supermarkten met duizenden producten. Het zijn een soort warenhuizen, want naast de boodschappen kun je er vaak ook kleding en andere lifestyle producten krijgen. Ik kan me er úren vermaken en verliezen tussen alle heerlijkheden.

Mijn persoonlijke favorieten zijn:

  • Grand Frais, een soort versmarkt waar je vrijwel alle soorten groenten en fruit kunt krijgen die je maar kunt bedenken. Maar ook is het de plek voor vers vlees en vis, heerlijke kaas en andere zuivelproducten. Het lijkt meer op een overdekte markt dan op een supermarkt.
  • E.leclerc, mijn persoonlijke favoriet en echt zo’n hypermarché zoals ik hem net beschreef: eindeloze gangpaden met heerlijke ingrediënten, maar ook een stukje kleding, buitenleven, kinderspeelgoed en ga zo maar door. E.leclerc heeft vaak ook een fantastische slagerij en vishandel. Van alle hypermarchés is E.leclerc een van de goedkopere.
  • Intermarché, qua aanbod vergelijkbaar met E.leclerc, maar het is allemaal een tikkeltje duurder. Daarbij heeft Intermaché naar het schijnt meer dan 2.000 filialen in Frankrijk, dus je gaat er ongetwijfeld eentje tegenkomen op je reis door het land.
  • Auchan, ook een bekende hypermarché waar je rustig de hele dag kunt ronddwalen. Auchan is vaak ontzèttend groot en je kunt er dan ook vaak voordeelverpakkingen krijgen. Het is een wat duurdere supermarkt.

Naast deze Franse supermarkten heb je ook nog de Super U, Carrefour en Casino die alledrie redelijk bekend zijn. Bij de meeste vakantiedorpjes kom je een Carrefour tegen. Tikkeltje duur als je het mij vraagt, maar prima voor snelle boodschappen.

Meenemen uit de Franse supermarkt

Dit moet je meenemen uit Frankrijk

Maar dan hetgeen waarvoor je hier bent: dit moet je meenemen uit Frankrijk als het aan mij ligt. Ik heb alle producten op deze lijst vergaard aan de hand van jullie tips en ook álles geprobeerd tijdens en na mijn vakantie. Ik heb de lijst opgedeeld in thema, zodat het hopelijk een beetje overzichtelijk blijft voor je.

Eén tip: google van tevoren de merken en eventueel verpakkingen van de producten, zodat je weet hoe het eruit moet zien. Dan weet je wat beter waar je naar zoekt en raak je minder overwhelmed als je er eenmaal bent.

Borrelhapjes & broodbeleg

Borrelen kunnen ze wel in Frankrijk en het schap met de hapjes, vleeswaren en borrelsnacks is dan ook enorm. Mijn persoonlijke favorieten:

  • Rilette – Rilette is een beetje vergelijkbaar met paté, maar dan is het wat grover. Vrijwel alle soorten vlees worden gebruikt en de variëteit is dan ook behoorlijk in de Franse supermarkt. Extra fijn: je kunt het lang bewaren, dus meenemen naar huis is geen enkel probleem.
  • Caramel au beurre sale – Voor de zoetekauw: deze gezouten karamelsaus is heerlijk over toetjes, ijs, cheesecakes en over de pannenkoek. Met name dat laatste valt bij mijn jongens heel erg in de smaak.
  • Boursin Salade & Apéritif – Mijn persoonlijke ontdekking, de saladeblokjes van Boursin. Mega lekker vond ik deze blokjes Boursin, die er overigens in verschillende smaken zijn. Ook lekker bij de borrel en je vindt ze in het koelschap.
  • Sardientjes uit blik – Het vis in blik schap is bijna net zo groot als het yoghurtschap in Frankrijk. Waar we hier in Nederland alleen de standaard tonijn, ansjovisjes en zalm uit blik opduiken, heb je in Frankrijk de lekkerste sardientjes in heerlijke oliën, gerookte makreel in verschillende sauzen en ga zo maar door. Onwijs lekker bij een verse baguette.
  • Mousse de Canard – Oftewel: eendenpaté! Heerlijk van smaak en zacht van textuur.
Franse supermarkt

Hartige & zoete snacks

Aan hartige & zoete snacks geen gebrek in de Franse supermarkt. Chips, crackertjes, koekjes… het is makkelijk om de kluts kwijt te raken in de gangpaden want het aanbod is enorm. Maar deze zou je in ieder geval moeten proberen.

  • Brets chips – Denk je aan Frankrijk, dan denk je aan Brets chips. We hebben er een sport van gemaakt om zoveel mogelijk smaken te proeven tijdens de vakantie (het zijn er tientallen!) en mijn persoonlijke favorieten zijn: Aioli en Mosterd.
  • Koekjes van Gavottes (crêpes fourrées en crêpes dentelles) – Deze koekjes zijn er in zowel een zoete als hartige variant en ik vind ze beide HEERLIJK. Crêpes fourrées zijn de hartige, kleine krokante koekjes met een hartige roomvulling van bijvoorbeeld Boursin. Crêpes Dentelles zijn zoet en kunnen gevuld zijn met karamel of omhult zijn met chocolade. Echte door-eet koekjes.
  • Michel & Augustin kaaskoekjes – Een andere GROTE favoriet van ons zijn de Michel & Augustin kaaskoekjes, met de smaak Parmezaan-mosterd als lievelings. Deze koekjes zijn ideaal om mee te nemen op een dagtripje of naar het zwembad.
  • LU Petit Beurre – Eenvoudige roomboterkoekjes, maar wel erg lekker.
  • Roomboterkoekjes van La Mere Poulard of Patrimoine Gourmand – De allerlekkerste roomboterkoekjes als je het mij vraagt. Licht vettige koekjes met een goede smaak van roomboter.

Kruiden, sauzen & vinaigrettes

Als ze ergens goed in zijn in Frankrijk, is het in het maken van mosterd, mayonaises en vinaigrettes. Ook in deze productcategorie is het handig om alvast een klein lijstje te hebben, zodat je geen keuzestress krijgt.

  • Persillade kruidenmix van Ducros – Ik geloof dat dit inmiddels ook verkrijgbaar is in Nederland, maar de potjes zijn groter in Frankrijk en het is ook iets goedkoper. Persillade is een mix van peterselie, knoflook en sjalot. Soms zijn er nog andere kruiden aan toegevoegd. Ik vind het heerlijk als saladetopping of als basis voor kruidenboter.
  • Dijon mayonaise van Amora – Echte Franse mosterd mag niet op je lijstje ontbreken, maar de mosterdmayonaise van Amora eigenlijk ook niet. Lekker romig en een tikkeltje scherp.
  • Maille honing mosterd – De lekkerste honing-mosterd.
  • Vinaigrette nature van Rustica – Een hele simpele vinaigrette die prima gebruikt kan worden als saladedressing.
  • Soja & Sesam vinaigrette van Maille – I-de-aal als smaakmaker in Aziatische salades of als basis voor een dipsaus.
Meenemen uit Frankrijk

Overig

In de categorie: ik weet niet waar ik het kwijt moet, dus dan maar een kopje ‘overig’…

  • Fleur de sel – Fleur de sel is een speciaal soort zeezout met een fijne kristalstructuur. Het zijn meer een soort schilfertjes en heerlijk om een gerecht mee af te maken. Mijn favoriet is van Le Saunier de Camargue. Ook in Nederland verkrijgbaar, maar hé als je dan toch in Frankrijk bent…
  • Grande Fermage au christaux’de Sel de Mer de Noirmoutier boter – Roomboter met fleur de sel. Meer hoef ik niets te zeggen, toch?
  • La Laitière toetjes – Het toetjes- en yoghurtschap in de Franse supermarkt is ENORM en eigenlijk kun je de plank niet misslaan. Maar als je keuzestress krijgt, zijn de yoghurtjes en toetjes van La Laitière altijd goed.

Join the Conversation

  1. Freya says:

    La laitière, LU petit beurre, La Mere Poulard, Patrimoine Gourmand, Michel & Augustin en vele soorten Brets vind je ook in Belgische supermarkten (zeker Carrefour en Cora, veel dingen ook bij Delhaize). Kan een tip zijn voor jou en andere lezers :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close