Ik weet niet hoelang het is geleden dat ik maïzena koekjes op mijn to-make lijstje zetten, maar het is een flinke poos geweest. Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik aan de slag ging met een recept en waarom? Ik heb eigenlijk geen idee.
Misschien omdat ik maïzena koekjes gewoon niet zo heel spannend vond ofzo? Laten we het erop houden dat mijn prioriteiten elders lagen. Maar toen ik onlangs per ongeluk een pak maïzena teveel kocht (typisch foodies probleem: je weet gewoon niet altijd wat je nog in huis hebt staan) vond ik het een keer tijd worden. En zie hier het resultaat! Zachte, luchtige koekjes die onwijs simpel zijn om te maken. Heel anders dan de koekjes van boter en bloem die we kennen overigens.
Het is een recept waar je maar weinig geduld voor hoeft te hebben en die je redelijk snel kunt afronden, dus wat mij betreft eentje die je goed met jonge kinderen kunt maken.
Maizena koekjes maken
Maizena koekjes maken is eigenlijk niet eens zo heel anders dan het maken van normale koekjes. Waar je met koekjes van bloem echter nog wel eens ziet dat het deeg in de koelkast moet rusten, is dat met het deeg voor maizena koekjes niet het geval. Dat kun je direct verwerken en afbakken – wel zo handig, vind je niet?
Verwar de textuur en de smaak van deze maizena koekjes echter niet met de koekjes die gemaakt worden met boter en bloem, dat is namelijk compleet verschillend. De maizena koekjes smelten echt op je tong en vallen dan uiteen. Heel zacht en bijzonder.
Het recept hieronder is helemaal niet zo spannend. Een ideaal recept om te maken als je zin hebt in een lekker koekje bij de koffie of thee, maar niet zo goed gluten kunt verdragen want maizena is natuurlijk glutenvrij.
Met het recept maak je behoorlijk wat koekjes, 24 om precies te zijn. De maizena koekjes zijn echter maar klein van stuk en liggen niet zwaar op de maag, dus hoogstwaarschijnlijk eet je er wel twee of drie in een keer op. En anders bewaar je ze gewoon luchtdicht buiten de koelkast. In een goed afgesloten bak blijven ze rustig één tot twee weken(!) goed.
Het schijnt dat je de maizena koekjes ook zou kunnen invriezen, maar persoonlijk heb ik dat niet geprobeerd dus ik durf daarin geen advies te geven.
De koekjes zijn overigens totaal geen nieuwe uitvinding. In twee culturen zijn maizena koekjes heel populair om te maken: de Marokkaanse en de Surinaamse cultuur.
Maizena koekjes Marokkaans
Ik zeg het maar vast even: de maizena koekjes uit dit recept zijn niet de Marokkaanse variant. Daar worden de koekjes vaak gemaakt voor het suikerfeest en meestal zijn ze rijkelijk versierd met tal van ingrediënten. Ook zijn de ingrediënten anders (en zwaarder) dan voor de Surinaamse maizena koekjes waar ik je zometeen iets meer over vertel.
Bij Ellouisa Cooking kwam ik bijvoorbeeld een recept voor Marokkaanse maizena koekjes tegen, die zijn voorzien van een laagje chocolade en cornflakes. Lijkt me echt zo’n daar-blijf-je-maar-van-eten-recept.
Die van de Kookmutsjes zijn ook gemaakt met chocolade en cornflakes, maar zien er weer totaal anders uit. Ook zo mooi!
Maar zoals je kunt zien, totáál anders dan de koekjes in mijn recept.
Maizena koekjes Surinaams
In Suriname staan maizena koekjes ook wel bekend onder de naam ‘gomma koekjes’. Het recept hieronder is er eentje voor deze klassieke gomma koekjes. De koekjes worden vaak geserveerd met een kopje thee en zijn meestal gedecoreerd met vrolijke sprinkles. Dus dat heb ik ook gedaan. Omdat de koekjes maar kort hoeven te bakken in de oven, kun je de sprinkles al van tevoren over het koekdeeg strooien. Druk ze heel lichtjes aan met een vork zodat ze blijven zitten tijdens het bakken.
Wij Hollanders hebben nogal de neiging om een koekje in de hete thee te dippen, maar dat raad ik je niet aan om met deze koekjes te doen. Ze lossen simpelweg op in de thee en dat is precies niet wat je wil – haha.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Maïzena koekjes
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
- bakplaat met bakpapier
- vork
Ingrediënten
- 125 g boter – op kamertemperatuur
- 100 g kristalsuiker
- 1 ei
- 1 tl vanille-aroma
- 250 g maïzena
- snufje zout
- sprinkles naar wens
Instructies
- Doe de boter en suiker in de kom van de keukenmachine en mix dit luchtig.
- Voeg dan het ei toe en klop deze door het botermengsel.
- Doe de vanille, maïzena en een snuf zout in de kom en kneed het geheel tot een stevig koekdeeg.
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
- Vorm balletjes van het koekdeeg en verspreid deze over de bakplaat.
- Dip de vork steeds in een beetje (extra) maïzena en druk de koekballetjes een beetje plat.
- Strooi de sprinkles over de koekjes en bak ze in 10-12 minuten in het midden van de oven gaar.
- Laat de koekjes volledig afkoelen voordat je ze serveert of opbergt.