Wauw, wat een commotie rondom mijn laatste artikel over het eten en Vic. Voeding en kindjes is een gevoelig onderwerp zo blijkt en ik voel me dan ook zeer gezegend dat wij een makkelijke eter hebben. Tikkeltje mazzel, tikkeltje opvoeding, tikkeltje genen want ook Tim en ik aten toen wij klein waren alles. Zoals ik al vaker heb gezegd eet Vic tegenwoordig met de pot mee, dat wil zeggen dat we hem alles voorschotelen wat wij ook eten. Natuurlijk maken we hier en daar wel kleine uitzonderingen, zo moet hij niets van salades hebben en geven we hem dat momenteel dus ook niet. Met mega gekruid voedsel letten we ook nog wel op, Vic kan veel hebben maar we hebben ook zeker wel een aantal plofluiers gehad na te gekruid voedsel. Heel af en toe wil het nog wel eens voorkomen dat ik voor Vic iets anders maak dan voor onszelf en ik wil daar nog wel eens inspiratie voor zoeken op internet. Ik kan het me voorstelen dat meerdere van jullie dat hebben of dat ook jij soms niet weet wat je jouw kindje nu weer moet voorschotelen. Speciaal voor die situaties leek het me leuk om drie verschillende dagmenu’s van Vic op een rij te zetten, want wat eet hij nou van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat?
In principe hanteren we iedere dag hetzelfde ritme, zoals we voor onszelf ook vaak doen. Vic ontbijt, luncht en dineert en daartussen snackt hij twee keer: ’s ochtends met fruit en ’s middags met iets anders. Heel erg vast aan dat ritme houden we ons niet hoor, we wisselen fruit wel eens om met de middagsnack, soms lunchen we niet echt, weer een andere keer eet Vic twee keer fruit op een dag… Als baby’tje vonden we een vast ritme héél belangrijk, met Vic kan het tegenwoordig gelukkig wel iets losser.
Hieronder behandel ik alleen het eten. Qua drinken is het namelijk altijd hetzelfde: bij het ontbijt krijgt Vic een beker volle melk en gedurende de dag drinkt hij koud kraanwater, al dan niet aangelengd met een beetje diksap.
Dag 1
Ontbijt – 1 volkoren/meergranen boterham met pindakaas
Voorheen gaven we Vic ’s ochtends altijd twee boterhammen maar tegenwoordig wil hij de korstjes van het brood niet meer eten. Om te stimuleren dat hij deze wel eet, geven we hem geen tweede boterham meer. Wat ook nog wel eens wil helpen tegen het niet willen eten van korstjes: de broodkorsten in kleinere stukken scheuren en voor zijn neus besmeren met pindakaas. Vic eet ook eigenlijk altijd van ons beide wel wat hapjes mee. Van mij yoghurt of kwark, van Tim een stukje gebakken ei.
Fruit – 1 banaan, 1 kiwi
Vic zijn nr. 1 favoriete fruit is banaan. Hij kan beneden komen na het slapen en direct naar de fruitschaal wijzen omdat hij een banaantje wil. Tegenwoordig pellen we de banaan en geven we hem in zijn geheel. We proberen er altijd nog een tweede stuk bij te geven. Kiwi is favoriet, maar eigenlijk gaat alles er wel goed in.
Lunch – scrambled eggs met kipfilet/groenten
Ook groot favoriet: ei! Het liefst gebakken of gescrambled. Als we Vic niet twee keer op een dag brood willen geven, bak ik regelmatig een eitje voor hem met wat vleeswaren en groenten als we die nog in de koelkast hebben liggen.
Snack – 2 lange vingers
KOEK?! KOEK?! Een woord dat bij het vocabulaire van Vic hoort op dit moment is ongetwijfeld koek, het liefst eet hij de hele dag door koekjes. Krijgt hij niet, maar ’s middags sowieso wel. We hebben voor hem altijd lange vingers in huis maar hij eet ook wel eens een biscuitje, speciale kinderkoekjes of in het weekend iets meer suikerrijks.
Diner – risotto met tuinerwtjes en andere groenten
In principe dus altijd wat de pot schaft ’s avonds, maar een van zijn favoriete maaltjes is absoluut risotto. Bij voorkeur met doperwtjes en andere groenten. Vlees hoeft voor Vic niet per se. Als Vic mee eet laat ik de witte wijn in risotto achterwege maar verder maak ik het wel op dezelfde manier. Dus gewoon met risottorijst, boter en Parmezaan.
Dag 2
Ontbijt – banaanpannenkoekjes
In het weekend als we wat meer tijd hebben ’s ochtends wil Tim of ik nog wel eens banaanpannenkoekjes maken, gemaakt van geprakte banaan, ei en een snuf kaneel. Vic vindt dit héérlijk en eet rustig een hele banaanpannenkoek in zijn eentje op. Al zoet genoeg van zichzelf dus er hoeft ook niets meer bij.
Fruit – rood fruit
Als er ’s ochtends al banaan bij het ontbijt zit krijgt hij dit later op de dag niet nog eens. In de zomer zette ik regelmatig een bakje met rood fruit voor hem neer. Frambozen vond hij bijvoorbeeld heerlijk, evenals aardbeien. Soms eten we dit aan tafel maar ik wil ook nog wel eens een bakje voor hem op de salontafel zetten zodat hij fruit kan eten tijdens het spelen. Daar is dat bakje uit de Stokke Munch-collectie heel handig voor waar ik het laatst over had, onder dit bakje zit namelijk een anti-sliprand waardoor hij niet zomaar van tafel af kan schuiven als Vic het per ongeluk aanstoot.
Lunch – volkoren/meergranen boterham met smeerpaté
Als klein meisje was ik al méga dol op leverpastei en bij Vic is dit eigenlijk niet anders. Als we dit in huis hebben geef ik het hem dan ook graag op brood. Vic eet eigenlijk iedere dag wel een keer brood. Als dit bij het ontbijt niet is, dan wel bij de lunch.
Snack – kinderchipjes
Vaak op woensdag, mijn mamadag, eet ik ’s middags iets lekkers met Vic. Dan zet ik een bakje (kinder)chips voor hem klaar en eten we dat samen voor de tv of terwijl hij aan het spelen is. Er zijn verschillende kinder-/babymerken die chips verkopen die zijn gemaakt op basis van fruit of waar geen zout aan toe is gevoegd.
Diner – pasta met tomatensaus en tonijn
Pasta vindt Vic van baby af aan al lekker. Het was een van de eerste vaste voedingsmiddelen die ik voor hem kookte en nog steeds geniet hij ervan. Spaghetti of tagliatelle, eigenlijk alles met sliertjes, vindt hij het leukst – die kan hij naar binnen slurpen, maar macaroni, penne, of fusilli gaat er ook prima in. Gehakt of kip eet hij altijd wat minder graag bij pasta, maar tonijn (uit blik, op waterbasis) is altijd lekker.
Dag 3
Ontbijt – volle yoghurt of kwark met kindermuesli en banaan
Yoghurt is voor Vic echt een feestje, het liefst wil hij het zelf eten en smeer hij zichzelf en de Stokke Tripp Trapp helemaal onder. Hij moet dan ook iedere ochtend van mijn yoghurt een paar hapjes krijgen maar soms krijgt hij zelf ook een kommetje. Hier doe ik dan wat (kinder)muesli of havermout in en een banaan om het iets meer vulling te geven. Gaat tot de laatste schep leeg, dat kommetje. Als Vic ’s ochtends yoghurt krijgt, geven we hem dit graag in de Stokke x EzPz placemat. Dan kan hij in ieder geval niet aan de haal met het bakje en blijft de smeerboel beperkt tot de tafel en zichzelf.
Fruit – peer
Als een peer goed rijp is snijd ik hem met schil en al in dunne partjes en zet ik dit in een bakje op tafel. Kan hij af en toe een partje pakken als hij daar zin in heeft. Ideaal, hij kan het namelijk ook goed afbijten dus ik hoef het niet meer in blokjes te snijden. Hoera voor minder gesmeer!
Lunch – poffertjes
Als Vic zou moeten kiezen zou hij het allerliefst iedere dag poffertjes of pannenkoeken willen eten denk ik. Zo heel af en toe geven we hem poffertjes als lunch of als alternatief voor het avondeten als wij iets ongeschikts voor hem eten. Smullen voor hem.
Snack – plakje bananenbrood
Zo af en toe wil het wel eens voorkomen dat ik een bananenbrood bak. Aangezien Vic dit ook heerlijk vindt (hallo, bananen!), krijgt hij daar ’s middags een plakje van.
Diner – tortillapizza met groenten
Wij zijn dól op tortillapizza’s, homemade ‘pizza’s’ die je maakt op een tortillawrap. Je kunt hier natuurlijk eindeloos mee variëren en voor Vic beleggen we hem vaak iets minder uitgebreid dan voor onszelf. Niet omdat hij het niet lust hoor, maar hij eet zo’n hele pizza niet altijd helemaal op en hoe meer toppings hoe meer gesmeer. Laatst at Vic een tortillapizza gemaakt van een wortelwrap met daar bovenop tomatensaus, mozzarella, rode ui, tonijn en paprika.
Op deze manier kan ik nog wel even doorgaan met het delen van dagmenu’s. Wij eten zelf natuurlijk heel gevarieerd en daarmee Vic automatisch ook. Dit betekent niet dat Vic iedere dag compleet anders eet hoor. Op dagen dat hij naar de gastouder gaat zetten we hem bijvoorbeeld alvast met een boterham aan tafel terwijl wij de spullen pakken of ons ontbijt aan het maken zijn. Vaak als Vic thuis is of in het weekend zijn we wat soepeler en krijgt hij vaker wat lekkers/iets anders te eten.
Grote favoriet hier in huis zijn in ieder geval het fruit en voor het avondeten alles met de letter P (pizza, patat, pannenkoeken, pasta), het blijft een kind he. Wel proberen we er zoveel mogelijk groenten en fruit in te krijgen en te letten op vet- en suikerinname. Dit gaat de ene keer beter dan de andere keer maar hé, wij zijn ook mensen!
In samenwerking met Stokke
Oh wat heerlijk zeg! Ik word hier wel een beetje jaloers van (mijn zoon eet helaas niet en krijgt sondevoeding). Alleen maar hartstijke fijn dat jullie zo’n goede eter hebben!
Oh wat naar :( Hopelijk verandert het snel!