Zelfgemaakte zoetzure saus

Er zijn zo van die basissauzen die je altijd maar beter in huis kunt hebben. Ik heb dat met mayonaise, ketchup, curry, maar ook met knoflook- en sambasaus. Laatst deelde ik in het recept voor zelfgemaakte Koe Loe Yuk ook een klein receptje voor de zoetzure saus die eroverheen gaat, maar ik bedacht me later dat deze saus echt multi-inzetbaar is. Niet alleen is de zoetzure saus namelijk lekker over Koe Loe Yuk, hij kan ook perfect dienen als dipsaus bij loempia’s of andere borrelsnacks én als woksaus. Even later gebruikte ik de saus zelf als woksaus en dat bleek echt heerlijk te zijn! En dus heb ik het recept nog een keer voor je gemaakt en uitgewerkt zodat je altijd een lekker recept voor zelfgemaakte zoetzure saus voorhanden hebt. Je maakt met mijn recept een behoorlijke hoeveelheid, maar zolang je de saus in een gesteriliseerde pot bewaart, gaat hij echt weken mee in de koelkast.

Zoetzure saus

2.89 van 9 stemmen

Zelfgemaakte zoetzure saus

Porties500 ml
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 weken

Benodigdheden

  • steelpannetje

Ingrediënten

  • 500 ml water
  • 1 el tomatenpuree
  • 50 g kristalsuiker
  • 100 ml natuurazijn
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 el gembersiroop
  • 2 el aardappelzetmeel of maizena

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de saus, met uitzondering van de aardappelzetmeel in een steelpannetje.
  • Roer alles goed door en breng de saus aan de kook.
  • Laat de saus op vrij hoog vuur 15 minuten flink koken zodat hij iets kan indikken.
  • Roer de aardappelzetmeel of maizena met twee eetlepels water tot een papje en voeg dit toe aan de zoetzure saus.
  • Draai het vuur laag en warm de saus door tot deze dikker wordt door de aardappelzetmeel. Is de saus naar jouw smaak niet dik genoeg? Kook hem dan nog 30 minuten in of gebruik meer aardappelzetmeel. De saus dikt tijdens het afkoelen ook nog wat in.
  • Laat de saus afkoelen en schenk hem daarna in een gesteriliseerde pot of fles. Bewaar de saus in de koelkast.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

zoetzure saus

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close