Normaliter schrijf ik op OMF vooral over gerechten die ik bedacht heb, met het recept erbij zodat jullie ermee aan de slag kunnen. Wekelijks ook mijn eetoverzicht en wanneer ik een persreis maak naar het buitenland dan kun je deze in de vorm van een city- of travel guide terugvinden op OMF onder het kopje ‘travel’.
Maar nu iets anders. Want dit is toch wel een ding voor mij: een nieuwe keuken. EIN-DE-LIJK. Ik heb hier lang naar uitgekeken en nu is het dan zover. De plek waar ik alles uit de kast trek om voor OMF gerechten te maken, en de plek waar ik zo graag voor anderen kook en bak, gaat straks veel meer aan onze wensen voldoen. Om jullie goed mee te kunnen nemen in dit project schrijf ik er drie artikelen over (before, meanwhile, after). Wellicht heb je er wat aan als je zelf ook plannen hebt om je keuken te verbouwen, en anders is het gewoon een letterlijk kijkje in de keuken.
Even wat voorinformatie: Tobias en ik kochten ons huis vijf jaar geleden, een oud huis (1852) in de binnenstad van Deventer. We wonen er heel fijn maar het enige minpunt bij aankoop van het huis was de keuken. Oud, niet zo mooi en niet passend bij het huis. We besloten de keuken te schilderen zodat we een make-over konden realiseren maar dan een stukje goedkoper. Echter bleek de keuken gewoon niet in goede staat te zijn en het zou zonde van ons werk zijn als we alles zouden gaan schilderen (op advies van mijn vader, de man die oog voor dat soort dingen heeft).
Oké, prima, dan gaan we t.z.t. een keer sparen voor een nieuwe keuken besloten we. En zodoende. Het heeft een paar jaar geduurd voordat we er de prioriteit aan gaven, maar omdat we ons steeds meer begonnen te storen aan voegen die er tijdens het schoonmaken gewoon uit kwamen vallen, kastdeurtjes die scheef hingen, vreselijk moeilijk streeploos schoon te krijgen kastdeurtjes (RVS), schroeven die ineens in je kom yoghurt vallen, een brommende koelkast en ook gewoon een onhandige indeling, kwam het dan toch van die groeiende spaarrekening.
Over tot actie.
Vorig jaar zijn we ons gaan verdiepen in hoe onze nieuwe keuken er dan uit moest zien. Dat bleek nog niet zo makkelijk want de keuze is reuze als je eenmaal bij de keukenboer aan tafel zit. Meerdere bezoeken aan verschillende keukenzaken volgden en telkens waren er wel dingen die we heel tof vonden, maar ook punten waar we nog niet helemaal over uit waren. Achteraf gezien was dit onze ‘oriëntatiefase’. Want toen we afgelopen januari besloten naar wéér een andere keukenzaak te gaan (het project heeft wegens omstandigheden even stilgelegen), bleek dat we heel goed wisten wat we wilden. De inmiddels opgedane kennis kwam dus goed van pas.
Goed. De keuken. Welke keuzes hebben we gemaakt en waarom?
Omdat onze benedenverdieping waar de keuken zit vrij donker is, hadden we al snel bedacht dat we voor een lichte keuken moesten gaan. Al dacht mijn hart daar eigenlijk anders over, want stiekem vond ik een zwarte keuken wel heel erg mooi. Toch hielden we tijdens onze zoektocht onze kijkers gericht op lichte kastdeurtjes. En dan met een betonnen blad erop zagen we zo voor ons. Al waren er over dat blad nog wel wat twijfels aangezien daar snel vlekken op gemaakt zijn en ik vind het heerlijk om me uit te sloven in de keuken, maar daar ben ik niet altijd even ‘georganiseerd’ in, laten we het zo noemen.
Maar toen we in januari ons plan weer oppakten, en we een zwarte keuken in de showroom zagen, waren we allebei direct verkocht. Dus zwart it is. Met een heel mooi licht blad (composiet). Zie hier de foto’s van de samples.
Vloer en wanden
Onze keuken heeft tot nu toe altijd een (spuuglelijk) zeil op de vloer gehad. Dus ook daar brengen we verandering in aan en ook daar had ik al een duidelijk beeld over. Al heel lang. Portugese tegels namelijk. Ik vind ze altijd fantastisch als ik ze ergens zie. Het brengt veel sfeer in huis en de grafische vormen spreken me heel erg aan. Die keuze was dus gemaakt, maar wélke tegel het dan uiteindelijk moest worden bleek ook nog een hele opgave. Want ook hier is een groot aanbod in, de één nog mooier dan de ander. Wat voor ons altijd goed werkt is zien wat er is, een selectie van favorieten maken en die selectie even laten bezinken. Vanzelf ontstaat er dan een voorkeur. We hebben uiteindelijk voor een lichtgroene variant gekozen zonder omlijsting omdat ons huis, en dus ook onze vloer, aan alle kanten scheef is en dan ziet het er zonder omlijsting mooier uit. De tegel:
Tegen de wand moet ook een tegel komen. Dit worden witte/off white Marrokkaanse tegels. Maar we zijn er as we speak nog niet helemaal over uit welke het precies moet gaan worden. In mijn hoofd had ik kleine vierkante tegels bedacht, maar tijdens de zoektocht kwamen we ook rechthoekige tegen. OOK mooi. Zucht. Het is een flink project, had ik dat al gezegd?
Indeling / Before
Om een beeld bij onze plannen te kunnen vormen, hieronder wat foto’s van hoe onze keuken nu is:
Zoals je ziet is het een kleine keuken. Om het hoekje van onze eetkamer eigenlijk. Ik zeg eetkamer omdat onze woonkamer een verdieping hoger zit. Al zitten we eigenlijk altijd aan de lange tafel die in onze eetkamer staat. En zoals je ook kunt zien blokkeert de koelkast op de hoek, volledig het zicht op de eetkamer. Niet echt gezellig en dat is ook het uitgangspunt van onze nieuwe keuken geweest; we willen meer openheid zodat als je in de keuken staat, je de kamer in kunt kijken. We werden ons hier heel bewust van toen er wel eens vrienden kwamen eten. Ik stond dan in de keuken en de rest kwam dan óf bij mij staan, óf ik was een soort afgesloten van de gezelligheid aan tafel en kreeg niet mee waar ze het aan tafel over hadden. Gevolg; ik bereidde altijd zoveel voor, dat ik maar heel even in de keuken hoefde te staan om alles af te maken en vervolgens weer gezellig aan tafel aan kon sluiten.
Voor de nieuwe indeling waren we het dus over een aantal dingen eens; die koelkast moet daar weg, het gasfornuis wisselen we om met water, en geen bovenkastjes. Meer openheid. Betekende met onze kleine keuken wel dat er in het ontwerp geen ruimte meer was voor een koelkast maar dat hebben we opgelost met een matzwarte Smeg die in de kamer staat (dezelfde als Sab in haar kookstudio heeft staan).
Onze black beauty. Of die stoel er blijft staan weten we nog niet, de keuken komt namelijk iets meer de kamer in en dan kan het nog wel eens krap worden.
Het nieuwe ontwerp:
Hierboven zie je dat er een nis in de muur komt aan de korte zijde, en enkel een afzuigkap aan de lange zijde. De keuken komt dus iets meer de kamer in waardoor we nog wat extra kastruimte en een langer keukenblad hebben kunnen creëren. Daarnaast hebben we vooral veel praktische lades in het ontwerp mee laten nemen waar ik hopelijk veel spullen en ingrediënten in kwijt kan. Maar, inherent aan dit verhaal is dat ik echt even met de bezem door onze spullen heen ga. Want we hebben veel zooi die gewoon niet gebruikt wordt. We gaan over een paar weken beginnen met een schone lei!
In het ‘meanwhile’ artikel volgende week laat ik het stappenplan van de verbouwing zien en vertel ik waar we tegenaanlopen. Want ik kan je nu al vertellen; 1 ding uit ons mooie plan gaat niet door…