Moussaka vind ik een heerlijk gerecht en zou echt vaker op mijn eetplanning mogen staan. Ik maak met regelmaat ovenschotels en ook zijn die vaak gevuld met aubergine. Echter gaan die de kant op van Melanzane, en Moussaka is toch echt iets heel anders. De overeenkomst is de aubergine, maar de kruiden en overige vulling zijn zeker anders.
Omdat wij thuis weinig tot geen vlees eten, wilde ik wel eens proberen een moussaka te maken zonder vlees. En dat is niet in één keer gelukt. De eerste keer ben ik namelijk aan de slag gegaan met zoete aardappel in plaats van gewone aardappelen, en ik gebruikte ricotta en feta als bovenste kaaslaag. Een lekkere ovenschotel was het hoor, maar het was géén moussaka. Echt een ander gerecht dus ik besloot dat het opnieuw moest. En eigenlijk heb ik uiteindelijk een behoorlijk traditionele moussaka gemaakt, echter heb ik het gehakt vervangen door gebakken kastanjechampignons en de zelfgemaakte bechamellaag heeft een twist gekregen met nog wat Parmezaanse kaas erdoor. Heer-lijk. Een succes dus, deze tweede keer. Gaat binnenkort weer eens op mijn eetplanning!
Vegetarische Moussaka met Kastanjechampignons
Ingrediënten
- 400 gram kastanjechampignons in plakjes
- 1 rode ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook geraspt
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1 el gedroogde oregano
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 2 kleine aubergines in langwerpige plakken van ong. 1/2cm dik
- 200 gram kruimige aardappelen in schijfjes
Bechamelsaus
- 40 gram roomboter
- 40 gram bloem
- 1/2 liter halfvolle melk
- 4 el Parmezaanse kaas poeder
- peper
- zout
Instructies
- Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de champigons hierin totdat ze een mooi kleurtje krijgen.
- Maak ondertussen de tomatensaus door in een andere pan een beetje olijfolie te verhitten, en vervolgens de gesnipperde ui en knoflook toe te voegen. Bak heel even en voeg vervolgens ook de tomatenblokjes toe.
- Voeg ook de nootmuskaat, oregano en kaneelpoeder toe aan de tomatensaus en laat het geheel minimaal een half uurtje pruttelen. Roer af en toe even door.
- Ondertussen grill je de plakken aubergine in een grillpan of onder een contactgrill.
- Maak de bechamelsaus volgens het basisrecept voor Bechamelsaus
- Voeg nu alles samen. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en verdeel een beetje tomatensaus over de bodem. Beleg de bodem vervolgens met de aardappelschijfjes en giet er een beetje tomatensaus overheen. Daar bovenop leg je alle plakken aubergine en tenslotte de champignons. Giet alle overige tomatensaus er overheen en maak af met de bechamelsaus.
- Schuif in de oven voor 40-50 minuten op 180℃.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Op hoeveel graden moet de oven?
180, ik heb het er even bijgezet.
Persoonlijk vind uk dit te tomatig en de aardappel is te hard. Volgende keer voorkoken. De champignons had mn zoon gedaan. Ik zou ze klein snijden om gehaktstructuur te krijgen.