Ik was op zoek naar inspiratie voor Paas-recepten en ik kwam telkens een prachtige hartige taart tegen. Eentje waar hele eieren in zitten en die voor de rest ook nog gevuld was met een lekkere kaas-spinazie vulling. Omdat ik zo benieuwd was hoe deze taart dan gemaakt werd, en waar deze taart eigenlijk vandaan kwam, ben ik op zoek gegaan. Het is een ‘Torta Pasqualina’, een quiche die zoals de naam al doet vermoeden, in Italië gemaakt wordt voor Pasen. Omdat ik in de veronderstelling was dat er gekookte eieren in zouden gaan, maar dat niet zeker wist, ben ik verder gaan zoeken en ik kwam erachter dat dat dus helemaal niet het geval is. Deze taart maak je door in de stevige vulling holletjes te scoopen, en daar breek je dan een ei in. Maal 5 in dit geval. Met dit gegeven ben ik aan de slag gegaan en ik heb een eigen vulling gemaakt. Eentje met zoals gezegd verschillende kazen; ricotta en geraspte oude kaas. Verder flink wat gebakken spinazie, knoflook, ui en last but not least; bacon. Een feestje op tafel deze mooie taart en met die eieren komt het door het bakken in de oven helemaal goed. Ik vroeg me af of ik hem mooi kon snijden zodat je het ei zou zien maar ook dat werd vanzelf opgelost want op de plekken waar de eieren zitten, wordt het bladerdeeg wat donkerder. Appeltje eitje dus ;-)
Torta Pasqualina: Hartige Paastaart met Kazen, Spinazie en Eieren
Benodigdheden
- Taartvorm van 24cm
Ingrediënten
- 2 rollen bladerdeeg
- 150 gram gerookte bacon reepjes
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 2 tenen knoflook geraspt
- 350 gram verse spinazie
- 250 gram ricotta
- 150 gram Old Amsterdam geraspt
- 150 gram cheddar geraspt
- 6 eieren (1 losgeklopt, voor het bestrijken van de taart)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de springvorm met bakpapier.
- Bak in een hapjespan de baconreepjes gaar en voeg daarna de knoflook en ui toe. Bak even kort mee in het vet van de bacon, en voeg dan de spinazie in etappes toe.
- Laat de spinazie rustig slinken en doe dan de inhoud van de pan in een grote schaal. Snij de spinazie kleiner zodat je geen slierten in je taart hebt. Voeg hieraan de ricotta en de kazen toe en roer tot een massa waarin alles gelijkmatig is verdeeld.
- Rol nu 1 vel bladerdeeg uit over de bodem van de springvorm, en bedek ook de randen van de springvorm met een reep bladerdeeg.
- Stort in het bladerdeeg de vulling en verdeel gelijkmatig. Met een lepel maak je 5 kuiltjes waar je een ei in kunt breken (groot genoeg dus). Breek de 5 eieren in de kuiltjes en leg op de taart de tweede plak bladerdeeg. Druk aan bij de randen, en snijd het teveel aan deeg weg.
- In het midden van het dak van de taart maak je een paar gaatjes, zodat warme lucht weg kan. Bestrijk vervolgens met het losgeklopte ei en schuif in de oven voor ongeveer 45 minuten. Wanneer de bovenkant mooi goudbruin van kleur is, is de taart klaar.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Heerlijke taart! Heb deze van het weekend gemaakt. Met plakjes bladerdeeg (die iets overlappen aan de bovenkant) was de verkleuring voor/van de eieren niet echt te zien, dus helemaal een verrassing bij het aansnijden!