Hmm, tajines ik word er steeds gekker op. Zelf probeerde ik het al eens om Marokkaanse kip uit de tajine te maken en nu kreeg ik van Latifa ook nog weer een heerlijk recept toegestuurd. Latifa kookt regelmatig met behulp van een tajine en aan dit recept te zien is ze daar behoorlijk goed in, want ziet het er niet heerlijk uit? Het recept voor deze tajine met kip en aardappels vergt aardig wat ingrediënten, maar het resultaat mag er dan ook wel zijn. Een prima gerecht voor in het weekend om te serveren met een vers Marokkaans brood.
Wat heb je nodig? (4 – 5 personen)
- 1 kip
- 3 aardappelen
- 1 ui
- 1 tomaat
- kwart bosje peterselie (10 takjes)
- 3 knoflook
- ½ sjalot
- 2 Spaanse pepers
- stukje verse gember
- ½ eetlepel zoete paprikapoeder
- ½ eetlepel gemberpoeder
- ½ eetlepel kaneelpoeder
- ½ eetlepel zout
- ½ eetlepel kurkumapoeder
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 eetlepels zonnebloemolie
1. Was en hak de kip in vier stukken. Pel de ui, knoflook, schil de tomaat en snijd deze in blokjes. Was de peterselie en hak deze fijn. Snijd de sjalot in partjes en schil de gember. Rasp de gember vervolgens fijn.
2. Verhit 1 eetlepel olijfolie samen met de 3 eetlepels zonnebloemolie in de tajine. Leg de gehakte kip in de tajine en bak deze rondom bruin.Voeg nu de knoflook samen met de sjalot toe en laat deze 5 minuten mee fruiten.
3. Voeg vervolgens de ui toe en roer om, laat deze ook een paar minuten fruiten. Voeg hierna de tomaten en de peterselie toe en roer alles rustig om. Laat het geheel nog drie minuten koken.
4. Doe ondertussen alle kruiden in een maatbeker en voeg hier 250 milliliter kokend water aan toe. Roer even goed door. Voeg de marinade langzaam aan de kip toe, verdeel het goed over de tajine.
5. Doe de deksel op de tajine en laat de kip 40 minuten garen.
6. Schil de aardappelen en snijd ze doormidden. Leg ze in een diepe kom en giet er koud water op tot de aardappels net onder staan. Leg de Spaanse pepers er ook bij.
7. Voeg na 40 minuten de aardappels en de Spaanse pepers aan de tajine toe en laat alles nogmaals 40 minuten op laag vuur zachtjes doorkoken.
Ben je op zoek naar meer inspiratie voor Tajines? Latifa deelt op haar blog nog veel meer lekkere gerechten waaronder een heerlijke Tajine van makreel met rijst en een Zeevruchten tajine. Aanrader!
Kan je dit ook met gewone kipfilet maken? Zo ja, moet het dan ook minder lang in de tajine? (voor hele kip staat 40 min staat hier)
En het water waar je de aardappels mee onderzet, giet je dat mee de tajine in? En de pepers alleen doormidden snijden en dan bij de aardappelen voegen of in z’n geheel?
Ik hoor graag je reactie, want ziet er wel lekker uit!
Dit kan ook prima met gewone kipfilet. Ik raad je aan dan de garingstijd eerst met de helft te verminderen en de kip vanaf dat moment goed in de gaten houden en kijken of het gaar is of niet.
Het water waarin je de aardappels kookt gooi je weg. Je hebt namelijk al eerder vocht toegevoegd aan de tajine, dus meer is niet nodig.
Wat betreft de pepers: deze doe je in zijn geheel bij de aardappels.
Maar goed dat ik dit net lees, zag in het recept niet dat ik de aardappelen moest koken. En de verse gember heb ik ook maar op het laatste toegevoegd met de kruiden…..
Dat ziet er goed uit!
Lekker!
het lijkt me erg lekker!
Heerlijk gerecht, mijn zoons en ik hebben gesmuld. De vragen die ik had zijn ook al door anderen gesteld. Maar je moet wel doorscrollen. Beter in de receptbeschrijving opnemen vind ik.