Alweer een héle poos geleden maakte ik voor OMF zelf krentenbollen, een succesrecept en ik krijg nog wekelijks vragen of opmerkingen over dit recept. Ik weet niet meer waar ik een paar maanden terug was maar daar proefde ik voor het eerst suikerbollen. Nog nooit had ik er van gehoord maar ik was direct fan. Suikerbollen doen me heel erg denken aan een combinatie van krentenbollen en suikerbrood: het zachte van de krentenbollen gecombineerd met het zoete van suikerbrood. Heerlijk vond ik deze broodjes en daarom gingen ze op mijn lijstje om zelf eens te maken. Het heeft even geduurd, maar eindelijk heb ik dan zelf suikerbollen gemaakt. Ik heb voor dit recept een combinatie gemaakt van het krentenbollenrecept en mijn suikerbroodrecept en ik kan je vertellen: dit is weer zo’n gevalletje best of both worlds!
Suikerbollen
Ingrediënten
- 450 gr bloem
- 1 zakje instant gist - 7 gram
- 30 gr ongezouten roomboter
- 1 el gembersiroop
- 250 ml volle melk
- 250 gr suikerparels - grof*
- 1 el kaneel
- 25 gr kristalsuiker
- 10 gr zout
Instructies
- Smelt de boter in een pannetje en voeg hier de gembersiroop en het zout aan toe. Doe het mengsel samen met de bloem, gist, volle melk, kristalsuiker en de kaneel in een kom en kneed het geheel met de keukenmachine tot een stevig deeg.
- Rol (of druk met je vingers) het deeg uit tot een rechthoekige plak. Verdeel hier een deel van de suikerparels overheen. Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen en rol het vervolgens nogmaals uit tot een rechthoek. Verdeel ook hier de suikerparels weer overheen en herhaal deze stap nog één keer.
- Kneed het deeg voorzichtig nog een keer door met je handen, je wil niet dat alle suikerparels eruit gekneed worden, en vorm er een bal van. Leg het deeg in een licht ingevette kom, dek de kom af en laat het deeg een uur op kamertemperatuur rijzen.
- Kneed het deeg na een uur even kort door en verdeel het in 14 stukken.
- Duw ieder stuk deeg uit tot een cirkel en neem de randen samen. Vorm op deze manier 14 bolletjes van het deeg.
- Leg de suikerbollen op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de plaat af en laat de suikerbollen nogmaals een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C en bak de suikerbollen in het midden van de oven in 15 minuten gaar.
- Smeer de bovenkant van de suikerbollen in met gesmolten boter zodra ze uit de oven komen en laat de broodjes volledig afkoelen.
Had niet genoeg kandijsuiker dus heb dit een beetje aangevuld met rietsuiker tot 170 gram ongeveer. Was meer dan genoeg voor ons, ze waren erg lekker! Dankje voor het delen. Groetjes Laura