Boterkoek is absoluut één van mijn guilty pleasures. Ik koop het nooit want ik weet dat als ik het in huis haal en er eenmaal aan begin, ik misselijk eindig – het stop-signaal is hierbij namelijk ver te zoeken. En daarbij; ik ken geen enkele supermarkt die een boterkoek verkoopt die mínstens zo lekker is als een zelfgebakken variant. Komt goed uit.
Wat ik dus gewoon doe, is er heel af en toe zelf eentje bakken. En er dan intens van genieten. Er gewoon aan toegeven. Ondertussen doe ik tóch een tevergeefse poging doen mezelf te bedwingen, en het niet allemaal in 1 keer op te eten. Maar ik ben erachter; uitdelen helpt. Heb ik dus ook bij deze heerlijke speculaas variant gedaan. Resultaat deze keer? Ik bakte hem op een zondag, maandagavond aten we het laatste stukje.
Moraal van het verhaal; niet te weerstaan, lekker aan toegeven, bakken, eten en uitdelen die handel. En in het kader van Sinterklaas heb je hier alvast een perfect recept in handen; weinig werk, groots resultaat.
Speculaasboterkoek
Ingrediënten
- 250 gr roomboter
- 200 gr donkerbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 250 gr bloem
- 3 el koek- en speculaaskruiden
- 20 gr amandelschaafsel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een staande mixer de roomboter met de basterdsuiker tot een egale massa. Voeg het ei toe, mix nog even door en voeg daarna in etappes de bloem toe. Mix totdat je een egaal beslag hebt.
- Voeg nu de koek- en speculaaskruiden toe, en mix het beslag totdat het egaal gekleurd is.
- Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm (rand ingevet met boter), en verspreid gelijkmatig.
- Strooi het amandelschaafsel erover en schuif de taartvorm in de oven voor 40 minuten.
- Laat afkoelen, en daarna stevig worden in de koelkast. Laat de boterkoek een half uurtje op kamertemperatuur komen voordat je hem serveert.
Wauw dit lijkt me heel lekker! En toen zag ik het korte boodschappenlijstje.. ga ik zeker maken voor sinterklaas om uit te delen aan de familie!
Oeh ik ben geen enorme zoetekauw, maar dit klinkt wel heel lekker! Wellicht morgen eens proberen.
vraagje als ik de bloem vervang door bv amandelmeel en de suiker door bloesemsuiker is hij dan kha en zou dit werken
Ik heb geen idee, ik zit totaal niet in het koolhydraatarme spectrum. Dat zul je even moeten googelen!
Tip: Ik mis regelmatig maten van de vormen die gebruikt worden. Nu had ik het ook handig gevonden als er stond dat de boter op kamertempratuur zijn. (Tenminste, dat staat bij andere boterkoek recepten)