Er zijn van die recepten waarvan je meteen denkt: waarom heb ik dit niet eerder bedacht? Zo’n recept is deze spaghetti met yoghurtsaus en geroosterde tomaatjes. Geïnspireerd op Turkse Manti – die kleine gevulde pastabuideltjes met knoflookyoghurt en gesmolten boter weet je wel – ontstond het idee voor een pasta die diezelfde smaken heeft, maar dan net even anders. Ook weer niet te vergelijken met de Manti pasta die ik niet heel lang geleden deelde trouwens, want aan onderstaand recept komt geen vlees te pas.
Het resultaat is een lauwwarme maaltijd die perfect is voor zomerse dagen. Je combineert warme spaghetti en geroosterde tomaatjes met een frisse, romige (koude!) yoghurtsaus met knoflook en tahin. Die combinatie van warm en koud zorgt voor een verrassend frisse smaak.
Extra bonus: je hebt maar weinig ingrediënten voor dit spaghetti recept nodig en het staat zo op tafel.

Pasta met yoghurt en knoflook
Wie wel eens Turkse manti heeft gegeten, weet hoe lekker de combinatie van pasta met yoghurt en knoflook kan zijn. De yoghurt wordt dan als saus gebruikt, wat op het eerste gezicht misschien een beetje vreemd klinkt – yoghurt bij pasta? – maar geloof me: het werkt. Sterker nog, het is onwijs lekker.
In dit recept gebruik ik Griekse of Turkse yoghurt als basis voor de saus. Die is lekker dik, fris en romig. Door daar geraspte knoflook, wat tahin en verse peterselie aan toe te voegen, krijg je een saus die fris en vol tegelijk is. De tahin zorgt voor die typische nootachtige smaak die je vaak ook bij Midden-Oosterse gerechten tegenkomt. Die geeft de saus nét een beetje meer diepte.
Deze saus gaat niet in de pan, maar wordt koud door de warme pasta geroerd. Daardoor blijft die frisse yoghurtsmaak goed behouden en krijg je een fijne balans tussen warm en koud op je bord. Simpel, snel én zomers.
Een romigere saus dan dit krijg je ook bijna niet.


Simpele yoghurtsaus
Voor de saus heb je slechts een paar dingen nodig:
- Dikke yoghurt (denk aan Griekse of Turkse yoghurt – géén dunne (magere) yoghurt, want dan wordt je saus te waterig)
- Verse knoflook – rasp die fijn zodat je saus straks mooi glad blijft
- Tahin – voor een lichte notensmaak
- Peterselie – voor een beetje kleur en een frisse smaak.
- En natuurlijk: zout en peper om het geheel op smaak te brengen
Roer alles door elkaar in een kom en zet eventueel even in de koelkast tot gebruik zodat de smaken nog wat meer kunnen intrekken.
Deze yoghurtsaus is trouwens ook erg lekker om te serveren bij curries of op wraps.

Geroosterde tomaatjes maken
Een groot deel van de smaak in dit gerecht komt van de gepofte tomaatjes. Door cherrytomaatjes te roosteren in de oven of Airfryer, worden ze heerlijk zacht en zoet. De buitenkant barst soms een beetje open waardoor het sap vrij komt en dat gaat weer erg lekker in combinatie met de spaghetti met yoghurtsaus.
Voor een wat kleurrijker resultaat gebruikte ik rode én gele cherrytomaatjes aan de tros. Dat ziet er niet alleen leuk uit op je bord, het zorgt ook voor een subtiel smaakverschil. Gele tomaatjes zijn vaak iets zachter van smaak dan de rode, en samen ziet het er gezellig uit en smaakt het goed.
Je kunt natuurlijk ook andere kleuren gebruiken: oranje, donkerpaars of zelfs gestreepte tomaatjes. Zolang ze klein zijn en lekker sappig, werkt het perfect. Blijf bij voorkeur weg van de grotere (vlees)tomaten, die zijn simpelweg een stuk minder smaakvol.

Geroosterde tomaatjes uit de Airfryer
Heb je geen zin om de oven aan te zetten, of wil je gewoon iets sneller werken? Dan zijn geroosterde tomaatjes uit de Airfryer een uitkomst.
Leg de tomaten (nog aan de tros) in het mandje, besprenkel met wat olijfolie, peper en zout, en rooster ze zo’n 10 minuten op 180 graden. Ze hoeven niet helemaal uit elkaar te spatten, maar mogen wel wat zachter worden en licht beginnen te karamelliseren.
In de oven kan het ook prima, zoals ik hieronder heb gedaan: verwarm ‘m dan voor op 200 graden en rooster de tomaten in ongeveer 20 minuten. Hou het een beetje in de gaten – afhankelijk van je oven of Airfryer kan het soms net iets sneller gaan.
Serveren doe je zo: kook de spaghetti beetgaar, giet af en laat héél even IETS afkoelen zodat de pasta niet kokend heet meer is. Meng vervolgens met de yoghurtsaus. Schep op borden en verdeel de geroosterde tomaatjes erover. Werk af met wat geroosterde pijnboompitten voor crunch.
De spaghetti met yoghurtsaus is het lekkerst als je ‘m meteen serveert. Wil je het later eten, houd de yoghurtsaus en pasta dan nog even apart en meng vlak voor het serveren. Zo blijft alles lekker fris.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Spaghetti met yoghurtsaus en gepofte tomaatjes
Ingrediënten
Gepofte tomaatjes
- 2 trossen cherrytomaatjes
- olijfolie
- peper en zout
Spaghetti met yoghurtsaus
- 300 g spaghetti
- 250 g dikke yoghurt
- 4 teentjes knoflook – geraspt
- 2 el verse peterselie – fijngehakt
- 1 el tahin
- 30 g pijnboompitjes – geroosterd
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht.
- Leg de cherrytomaatjes in een ovenschaaltje en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Pof de tomaatjes 20 minuten in de oven.
- Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Roer de yoghurt, knoflook, peterselie en tahin door elkaar en breng de yoghurtsaus op smaak met peper en zout.
- Giet de spaghetti af en roer de yoghurtsaus erdoor.
- Serveer de spaghetti met yoghurtsaus met de gepofte tomaatjes en strooi de geroosterde pijnboompitjes er overheen.