Ik ben DOL op Manti, het is zonder twijfel mijn favoriete Turkse gerecht. Ik noem het altijd ‘Turkse ravioli’, want daar heeft het wel iets van weg. Kleine deegpakketjes, gevuld met vlees en afgetopt met knoflookyoghurt en chiliboter. Héérlijk comfort food is het.
Deze Manti pasta is een soort snelle variant. Ik wil er niemand mee voor het hoofd stoten hoor want begrijp me niet verkeerd: niets gaat boven de traditionele Manti. Maar Manti maken is ontzèttend veel werk en met dit recept bespaar je een hoop moeite, zonder in te leveren op smaak. Alle smaken zijn namelijk daar en het is mijn lievelings pastagerecht van de afgelopen tijd. En ook die van jullie zo blijkt, want sinds ik het recept op Instagram heb gedeeld is ‘ie al zo vaak gemaakt.
Manti recepten – de snelle variant
De belangrijkste ingrediënten voor deze manti pasta zijn:
- Gehakt – bij voorkeur lamsgehakt maar daarvoor zul je echt naar de Turkse slager moeten; in de bekende Nederlandse supermarkten is dit vaak niet verkrijgbaar. Ik gebruikte zelf rundergehakt en daarmee kun je dit recept ook hartstikke goed maken.
Ik bakte het gehakt in een koekenpan op, samen met ui, knoflook uiteraard, paprikapoeder en verse peterselie. Meer heb je in principe niet nodig. Het gehakt hoeft niet pittig te zijn, dat beetje pit wordt al toegevoegd dankzij de chiliboter; zie hieronder. - Chiliboter – in de receptenbox hier beneden leg ik uit hoe ik het maak. Voor een meer Turkse smaak gebruik je bij voorkeur pul biber; gedroogde rode pepervlokken van de Aleppo peper. Kun je dit niet vinden, dan is chilipasta ook prima. Ik gebruikte zelf harissa pasta. De chilipasta mix je met gesmolten boter en een beetje tomatenpuree.
- Knoflookyoghurt – geen manti zonder knoflookyoghurt vind ik. Gebruik dikke Turkse yoghurt voor het beste resultaat. Mocht je nog nooit manti hebben gegeten dan vind je dit misschien een beetje gek klinken, maar geloof mij: knoflookyoghurt met warme pasta is DE BOM.
En verder gebruik ik dus pasta. Het beste kun je een pasta soort gebruiken waar de saus goed aan kan hechten. Ik gebruik pepe rigate, van die slakkenhuisvormige pasta. Die is top, het gekruide gehakt kan zich namelijk lekker in de pasta verstoppen en de knoflookyoghurt blijft aan de pasta plakken.
Hoewel deze pasta super snel klaar is, kan ik het me voorstellen als je soms in het voren wilt koken. Gelukkig kun je de pasta prima bewaren. Bij voorkeur alle onderdelen afzonderlijk, anders wordt de pasta toch een beetje papperig. Ook fijn: je kunt de manti pasta prima koud eten, bij wijze van salade.
Turkse pasta met yoghurt
Ik zei het net al even, maar hetgeen deze manti pasta echt fantastisch maakt is de knoflookyoghurt. Voor een extra intense smaak aan de yoghurt kun je ervoor kiezen de knoflookyoghurt al wat eerder te maken en in de koelkast bewaren. Dek het kommetje wel even goed af om te voorkomen dat de hele koelkast naar knoflook gaat ruiken.
Het lekkere aan deze manti pasta is dat de yoghurt vloeibaarder wordt zodra het in aanraking komt met de warme ingrediënten. Daardoor verdeelt de knoflookyoghurt zich over het hele bord en wordt ieder hapje smaakvol – top gerecht, al zeg ik het zelf.
Schep een paar flinke lepels van de knoflookyoghurt over het gekruide gehakt en schep hier dan weer een lepel van de chiliboter overheen. Even afmaken met verse peterselie en klaar is de manti pasta.
Mocht je het lekkerder vinden eten, dan kun je er ook voor kiezen om de knoflookyoghurt over de bodem van het bord te verdelen en daar de rest van de ingrediënten op te verdelen.
Maak de manti pasta eventueel af met dunne halve rode uienringen voor een nog kleurrijker gerecht.
Dit gerecht is zowel lekker om te eten in de koude maanden van het jaar als in de zomermaanden, dus zet hem maar gauw op je favorietenlijstje. Ik durf te wedden dat je daar geen seconde spijt van krijgt. Bij mij staat het gerecht inmiddels regelmatig op tafel; we vinden het allemaal héérlijk om te eten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Snelle Manti pasta
Ingrediënten
Knoflookyoghurt
- 100 g dikke yoghurt
- 1 teentje knoflook – geraspt
En verder
- 150 g Pepe rigate pasta
- 300 g lams- of rundergehakt
- 1 ui – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – fijngehakt
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el verse peterselie
- peper en zout
- verse peterselie – fijngehakt
Chiliboter
- 50 g boter
- 1 el tomatenpuree
- 1 tl pul biber of chilipasta
Instructies
- Roer de yoghurt en het teentje knoflook door elkaar en zet even apart.
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
- Bak het gehakt in een koekenpan rul en voeg hier de ui en knoflook aan toe. Bak mee tot de ui zacht is.
- Voeg paprikapoeder, peterselie, peper en zout aan het gehakt toe en bak nog 5 minuten mee.
- Laat de boter in een steelpannetje smelten en roer hier de tomatenpuree en chilipasta doorheen. Bak 2 minuutjes mee.
- Schep de gekookte pasta op een bord en schep hier het gekruide gehakt overheen. Top af met de knoflookyoghurt en chiliboter. Garneer het gerecht met verse peterselie.