Het was weer kookboeken madness de afgelopen maanden en het heeft best even geduurd voordat ik eraan toe kwam om uit ieder kookboek iets te maken. Deze keer is het de beurt aan het laatste boek van bakkoning Rutger. Na zijn Bakbijbel en zoet bakboek is het nu tijd voor Het Hartige Bakboek. Als jullie mij een beetje kennen, weet je dat mijn hart hier ontzettend hard van gaat kloppen. Ik ben namelijk dol op hartige snacks. Waar Viv zoete dingen niet kan laten staan, is dit bij mij het geval met hartige. Die schaal bittergarnituur is in no-time leeg als ik in de buurt ben!
Het Hartige Bakboek staat knettertjevol met recepten die ik allemaal zou willen proberen. Kroketten met bavette, beenhambitterballen, manchegokoekjes… Het water loopt me alweer in de mond als ik aan al deze dingen denk. Het was lastig kiezen welk recept ik wilde maken, maar uiteindelijk viel ik voor de kaaskroketten met oude kaas en JUM, dat is geen slechte keuze geweest. Als je dol bent op kaaskroketten, dan moet je deze van Rutger echt eens maken. Ze zijn zo vol en romig van smaak – echt heerlijk. Het fijne is ook dat je deze kroketten prima in de vriezer kunt bewaren. Zo heb ik er zes gefrituurd en de overige veertien in de vriezer gemikt voor later. Heb je altijd iets lekkers in huis – fijn!
Waarom oude kaas perfect is voor kaaskroketten
Het gebruik van oude kaas in kaaskroketten is wat deze snack zo speciaal maakt. Oude kaas heeft een rijke, intense smaak die je niet krijgt met jongere kazen. Door de rijpingstijd heeft oude kaas diepte en complexiteit, wat resulteert in een kroket die barst van de smaak. Bovendien smelt oude kaas prachtig, wat zorgt voor een heerlijke, romige vulling. Of je nu een feestje organiseert of gewoon zin hebt in een lekkere snack, kaaskroketten met oude kaas zullen zeker indruk maken.
Variaties op het kaaskroket recept
Hoewel de klassieke kaaskroket met oude kaas al verrukkelijk is, kun je eindeloos variëren met dit kaaskroket recept. Voeg bijvoorbeeld wat mosterd toe voor een extra pittige kick. Of meng wat fijngehakte kruiden zoals bieslook of peterselie door de kaasmassa voor een frisse twist. Voor de avontuurlijke eters onder ons: probeer eens een mix van oude kaas en blauwe kaas. De combinatie van deze twee krachtige kazen zorgt voor een explosie van smaak die je niet snel zult vergeten.
Kaaskroketten als perfecte party snack
Kaaskroketten zijn ideaal voor een gezellige borrel. Serveer ze met een paar verschillende dipsausjes zoals mosterdsaus, aioli of een pittige chilisaus, en je hebt een geweldige party snack die iedereen zal waarderen. Het mooie is dat je de kroketten van tevoren kunt maken en invriezen. Zo heb je altijd iets lekkers achter de hand voor onverwachte gasten.
Tips voor de perfecte kaaskroketten
Wil je de allerbeste kaaskroketten maken? Hier zijn een paar tips die je zullen helpen:
- Gebruik echt goede oude kaas. De kwaliteit van je kaas maakt echt verschil.
- Zorg ervoor dat je de kroketten goed paneert, zodat ze niet uit elkaar vallen tijdens het frituren.
- Frituur de kroketten op de juiste temperatuur (ongeveer 180 graden Celsius) voor een perfect goudbruine en knapperige korst.
Zeg nou eerlijk, eten smaakt in principe toch altijd lekkerder als je iets helemaal zelf gemaakt hebt? Ik ben benieuwd of jij dat ook vond! Laat je het mij weten via Instagram?
Het Hartige Bakboek van Rutger is onder andere te koop bij Bol.com voor € 29,99.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Kaaskroketten met oude kaas
Ingrediënten
Voor de kaasragout:
- 100 gr ongezouten roomboter
- 125 gr bloem
- 600 ml groentebouillon afgekoeld
- 325 gr oude kaas geraspt
- 2 eidooiers
- 40 ml slagroom
- nootmuskaat
- peper en zout
En verder:
- 5 eiwitten
- 1 el bloem
- paneermeel
- zonnebloemolie om in te frituren
Instructies
- Bekleed een vierkante of rechthoekige bakvorm (minimaal 20 cm) met plasticfolie.
- Verwarm de boter in een steelpannetje en voeg hier de bloem aan toe zodra de boter gesmolten is. Bak de bloem al roerend ongeveer 2 minuten mee.
- Voeg 1/3 van de bouillon toe en roer dit tot een gladde massa. Voeg vervolgens in twee etappes de rest van de bouillon toe terwijl je blijft roeren. Zorg voor een glad mengsel.
- Laat de ragout aan de kook komen en laat hem al roerend nog enkele minuten koken. Voeg dan de geraspte kaas toe en roer alles door tot de kaas gesmolten is.
- Haal de pan met ragout van het vuur. Klop de eidooiers los met de slagroom en roer dit door de ragout. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout en stort de ragout in de beklede bakvorm.
- Dek de bakvorm af met plasticfolie en laat de ragout volledig afkoelen in de koelkast.
- Klop de eiwitten los met de bloem en verdeel het paneermeel over twee borden.
- Snijd de plak afgekoelde ragout doormidden en snijd beide helften vervolgens in 10 stukken. Rol ze door het paneermeel, vervolgens door het eiwitmengsel en daarna nogmaals door het paneermeel.
- Laat de kaaskroketten minimaal 30 minuten rusten in de koelkast of bewaar ze in de vriezer voor later.
- Verwarm de olie voor tot 170°C in een frituurpan of grote pan.
- Frituur de kaaskroketten 3 tot 5 minuten. Laat de kroketten na het bakken uitlekken op keukenpapier.
Ohhh zo heerlijk! Heb ze ook eens zelf gemaakt, best een klusje maar zó de moeite waard!
Dit klinkt echt fantastisch!!!
Hoi Sabine. Welk paneermeel zou ik hiervoor het beste kunnen gebruiken?
Een combinatie van fijne en grove paneermeel is het allerbeste. Dan wentel je ze eerst door fijn, dan door het ei en vervolgens door het grove meel. Zelf had ik echter alleen fijne paneermeel in huis en zoals je ziet is dat ook prima gelukt!
Oh zelfgemaakt zijn ze zo lekker! Heerlijk recept!
Kunnen ze ook in de oven bereid worden??
Nee, niet met dit recept. Dan worden ze niet mooi goudbruin en krokant.
Fantastisch! Ze zijn heerlijk! Vooral met inderdaad eerst fijn en daarna grof paneermeel. Bedankt voor dit recept!
Wanneer je de kroketten frituurt een aantal dagen voordat je ze gaat eten. Op welke manier kan je ze dan op het moment van eten het beste opwarmen?
Niet, ik zou ze niet frituren maar vers gepaneerd invriezen en pas op het laatste moment frituren.
Lekkere oude brokkelkaas met pisazijn, zou aangenaam tot prettig zijn.
Wat vind ik het leuk om ze te maken! Bedankt voor het recept!
Wat leuk om te horen! :)
Hi Sabine! Ik heb dit recept inmiddels meerdere keren gemaakt (ook als bitterbal, erg leuk voor de borrel) maar nu zit ik dit jaar kerst zonder frituurpan en niet echt met de ruimte voor een grote pan met olie..
Denk je dat dit recept ook geschikt is voor een airfryer? Die heb ik namelijk wel tot mijn beschikking.
Groetjes!
Helaas niet, dit is echt een recept voor de frituur. In de Airfryer worden ze niet krokant.