Ik hoop niet dat je het hele menu voor kerst al hebt bepaald want eigenlijk vind ik dat dit gerecht er nog tussen moet. In het artikel van vandaag maak ik hertenbiefstuk met aardappelpuree, rode wijnsaus en worteltjes. Niet eerder maakte ik een artikel waarin ik een complete maaltijd maakte geloof ik. Althans, niet eentje met zoveel stappen dus hopelijk valt het in de smaak! Aanleiding voor dit gerecht was een heerlijke rode wijn van die ik ontving van ALDI. Ik ben niet per se een rode wijndrinker maar als basis voor een rode wijnsaus en een glas bij een goed vleesgerecht vind ik het top. Bovendien is de Amarone wijn die ik van ontving best een beetje bijzonder. Normaal gesproken kost een fles van deze wijn namelijk tussen de twintig en dertig euro, maar bij ALDI slechts €9,99. Daar kun je nog eens een goede fles wijn voor kopen! Reden genoeg in ieder geval voor mij om aan de slag te gaan met een lekker gerecht.
Lucky me heeft een vestiging van ALDI praktisch om de hoek zitten en de winkel heeft momenteel een waanzinnig lekker feestassortiment, dus ik nam het er even van tijdens het inkopen doen voor dit gerecht. Van ontbijt tot lunch en van borrel tot uitgebreid diner, voor ieder moment van de dag is er wel iets te krijgen en dankzij de wijnsuggesties uit de feestfolder maak je de feestdagen helemaal compleet.
Alle ingrediënten die ik heb gebruikt voor dit gerecht zijn momenteel te koop bij ALDI voor hele fijne prijsjes. Zo zei ik net al dat de Amarone wijn slechts €9,99 kost, maar ook de hertenbiefstuk is bijvoorbeeld fijn geprijsd en kost €7,47/400 gram. Een goed en lekker kerstdiner hoeft dus helemaal niet zo duur te zijn en het is ook niet nodig om bij verschillende supermarkten inkopen te doen. Handig! Meer inspiratie voor verschillende gerechten en eetmomenten (kerstontbijt en -borrel!) vind je in de ALDI feestfolder. Op verschillende pagina’s hebben ze ook direct wat recepten voor je opgenomen, om het je helemaal makkelijk te maken.
Klaar voor? Laten we koken!
In samenwerking met Aldi
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Hertenbiefstuk met aardappelpuree, rode wijnsaus en worteltjes
Ingrediënten
Voor de worteltjes:
- 400 gr wortelen geschild
- 2 el olijfolie
- 1 tl fleur de sel
Voor de rode wijnsaus:
- klontje boter
- 1 sjalot gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 takjes verse tijm
- 200 ml runderbouillon
- 1 laurierblaadje
- 400 ml Amarone wijn
- 100 gr ijskoude roomboter in blokjes
Voor de aardappelpuree:
- 400 gr kruimige aardappelen geschild en in grove stukken
- 2 el crème fraiche
- 1 tl dijonmosterd
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1 el olijfolie
- peper en zout
En verder:
- 250 gr hertenbiefstuk
- verse bieslook
Instructies
Voor de worteltjes:
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
- Leg de worteltjes naast elkaar op de bakplaat en besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met het zout.
- Grill de wortels in het midden van de oven in 40 minuten zacht en gaar.
Voor de rode wijnsaus:
- Smelt een klontje boter in een steelpannetje en fruit hierin de sjalot en knoflook aan tot het goed begint te geuren.
- Voeg de verse tijm en het laurierblaadje toe en schep dit even om.
- Schenk vervolgens de runderbouillon en Amarone wijn in de pan. Roer goed door en breng de saus aan de kook.
- Draai het vuur laag zodra de saus kookt en laat de rode wijnsaus 20-25 minuten zachtjes pruttelen en tot ongeveer de helft inkoken.
- Schenk de rode wijnsaus door een zeef, alles wat in de zeef achterblijft kun je weggooien.
- Klop de ijskoude boter door de gezeefde rode wijnsaus en houd de saus warm.
Voor de aardappelpuree:
- Kook de aardappels in 20 - 25 minuten gaar.
- Stamp de aardappels fijn met een aardappelstamper en voeg vervolgens alle andere ingrediënten toe. Roer goed door tot een smeuïge puree. Voeg wanneer nodig extra olie of crème fraîche toe.
Hertenbiefstukjes:
- Smelt een klontje boter in de koekenpan.
- Bak de hertenbiefstukjes op hoog vuur rondom bruin en bak ze vervolgens op middelhoog vuur nog zo'n 1-2 minuten per kant.
- Pak de hertenbiefstukjes in aluminiumfolie in en laat ze rusten.
Gerecht opmaken:
- Leg de gegrilde worteltjes op een bord en strooi er wat verse bieslook overheen.
- Schep de aardappelpuree op een bord. Snijd de hertenbiefstuk in grove stukken en leg deze op de aardappelpuree.
- Schenk een flinke lepel rode wijnsaus over het gerecht en maak het gerecht af met grof zout, peper en verse bieslook. Garneer met twee takjes tijm.
Wij eten niet heel vaak wild, meestal alleen als we in een goed restaurant eten. Dit recept lijkt mij wel lekker om een keer te serveren als vrienden of familie komt eten. Net wat specialer, en lekker bourgondisch.