De Zweedse gehaktballetjes van IKEA waren de laatste tijd nogal in opspraak vanwege het paardenvlees schandaal, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik me niet kan herinneren of ik deze vleesballetjes ooit heb gegeten. Sommige mensen gaan naar de IKEA speciaal voor de Zweedse lekkernij, maar het doet mij niet zoveel. Wellicht toch maar eens proberen om te zien of het de hype waard is. In ieder geval heb ik onlangs zélf Zweedse gehaktballetjes gemaakt (zonder paardenvlees) en dat recept wil ik graag met jullie delen.
Wat heb je nodig? (25 stuks)
- 500 gram half om half gehakt
- 1 ei
- 75 gram paneermeel
- peper
- zout
- 1 kruidnagel*
- ½ theelepel nootmuskaat*
- verse peterselie (hoeveelheid naar smaak)
- verse dille (hoeveelheid naar smaak)
*Kenmerkend voor Zweedse gehaktballetjes is het gebruik van piment. Piment is een plant en specerij uit Midden-Amerika en West-Indië. De zaden van de plant worden gebruikt in gedroogde vorm en vervolgens vermalen tot pimentpoeder. De zaden ruiken naar kruidnagel met een vleugje nootmuskaat en kaneel. De smaak echter is weer peperig. Omdat ik geen piment in huis had heb ik een kruidnagel fijngemalen en er nootmuskaat bij gedaan. Kaneel vind ik al gauw te overheersend en heb ik dus niet gebruikt. Mocht je piment in huis hebben of tijd hebben om het te halen, go for it!
1. Hak de kruidnagel, de verse peterselie en de dille fijn.
2. Doe het gehakt in een kom en voeg hier de rest van de ingrediënten aan toe. Breng het gehakt op smaak met flink wat peper en zout.
3. Draai ongeveer 25 gehaktballetjes en leg ze op een bord. Zet het bord 20 minuten in de koelkast zodat ze iets steviger kunnen worden.
4. Bak de gehaktballetjes in een beetje boter rondom bruin en gaar.
Ik kan me voorstellen dat je graag wat saus bij de Zweedse gehaktballetjes wil serveren. Traditioneel gezien wordt het geserveerd met een zoetige saus. Dit is vrij makkelijk om te maken met boter, bloem, slagroom en een lepel veenbessen-, bramenjam of iets vergelijkbaars.
Zelf had ik natuurlijk geen jam in huis en dus moest ik iets anders verzinnen. Op aanraden van Sonja heb ik met de aanbaksels van de gehaktballetjes, een scheut whisky, kookroom en flink wat peper zelf een sausje gemaakt. Ook prima te doen, maar zeker niet traditioneel.
Superleuk en lekker (lekkerder dan de ikea ballen) recept, ga het zeker voorschotelen aan mijn Zweedse vriend. Er gaat niks boven eigen gemaakte gehaktballen! Die zoetige saus is lingonbes saus en de lingonbes groeit in overvloed, in het wild, in Zweden. Wij plukken ze ook en zijn alleen te eten als ze gekookt zijn ivm de harde schil (vergelijkbaar met de cranberry).
Ziet er zo goed uit, haha! :D Ik heb je overigens genoemd bij m’n favorieten van vandaag, haal onwijs veel inspiratie van deze blog :)
Wat leuk, dankjewel!
Hmmm lekker hoor! Ik ben ook één van de mensen die speciaal naar Ikea gaat om de gehaktballetjes te kopen. Paardenvlees of niet, ik vind ze lekker! Maar ze zullen vast nog lekkerder zijn als je ze zelf maakt!
Ook hier een liefhebber van de Ikeaballetjes. Maar deze zien er ook erg smakelijk uit.
Hallo! Ik heb wel eens Ikea-balletjes gegeten, wat me opviel was dat ze zo sponsig waren en vroeg me af hoe die gemaakt worden.
In mijn jonge jaren ben ik een half jaar in Malmö geweest daar moest ik gehaktballetjes maken met spuitwater, waarom weet ik niet! Weet jij het wel?
Ik heb echt geen idee hoe het komt dat de balletjes van IKEA sponsig zijn, sorry! Ook nog nooit van gehoord dat spuitwater wordt gebruikt bij het maken van gehaktballen, haha. Wel interessant!