Al jaren stonden er twee kleine pannentjes in mijn keukenlade. Ik heb ze ooit gekregen met Kerst, maar tot mijn spijt moet ik bekennen dat ik er nog nooit iets mee gedaan had. Eigenlijk vanwege de simpele reden dat ik gewoon niet zo goed wist wat ik ermee moest doen want de pannentjes zijn te klein voor een volwaardig gerecht (althans, dat dacht ik) en aangezien ik er slechts twee heb kon ik ze ook niet gebruiken tijdens een etentje. En ineens (ja, ik heb daar jaren over gedaan) kwam het in mijn hoofd op om er pasteitjes in te maken, wederom iets dat ik nog niet eerder had gedaan. En omdat het wel binnen mijn Weight Watchers planning moest passen, besloot ik om te gaan voor paddenstoelenpasteitjes. En wauw, waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Deze pasteitjes zijn om van te smullen zeg ik je.
Wat heb je nodig? (2 personen)
- 2 plakjes bladerdeeg uit de diepvries
- 300 gram gemengde paddenstoelen*
- 25 gram bloem
- 25 gram boter
- 1 ui
- 200 ml bospaddenstoelenbouillon
- 8 plakjes Pancetta
- 1 losgeklopt ei
- tijm
- peper en zout
* Ik gebruikte zelf een mix van shiitake, kastanjechampignons, portobello en witte champignons.
1. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en snijd de paddenstoelen in grove stukken. Snipper de ui en snijd de Pancetta in plakjes. Verwarm ook alvast de oven voor op 180°C en vet de pannentjes (kleine ovenschaaltjes werken natuurlijk ook prima) in met een beetje olie.
2. Trek de bospaddenstoelenbouillon van een bouillonblokje en zet even apart.
3. Smelt de boter in een pannetje en voeg zodra de boter is gesmolten de bloem toe. Roer goed door met een garde tot de bloem gaar is en los begint te laten van de bodem. Op deze manier creëer je een roux. Voeg de bouillon aan de roux toe en blijf roeren tot je een dikkere ragout krijgt.
4. Verhit een droge koekenpan en bak hierin de plakjes Pancetta tot ze knapperig zijn. Voeg vervolgens de ui en de paddenstoelen toe en bak tot de paddenstoelen gaar en bruingekleurd zijn. Breng op smaak met peper, een klein beetje zout en tijm.
5. Voeg de paddenstoelen bij de ragout en roer goed door tot alles goed gemengd is. Schep vervolgen de pannetjes vol met de paddenstoelen ragout.
6. Dek de pannetjes af met een plakje bladerdeeg. Vouw de randjes naar binnen en zorg ervoor dat je de ragout een beetje ‘inpakt’. Bestrijk de plakjes bladerdeeg met een losgeklopt ei en bak de paddenstoelenpasteitjes in het midden van de oven tot het bladerdeeg goudbruin en gaar is.
Liefhebbers zouden nog een broodje bij deze paddenstoelenpasteitjes kunnen eten, maar persoonlijk had ik genoeg aan één pannetje. Het bladerdeeg zorgt natuurlijk voor een behoorlijke vulling en de ook de ragout is lekker stevig van smaak. Een heerlijk herfstig gerecht voor druilerige dagen.
Wanneer je een vegetarische variant wilt maken van deze paddenstoelenpasteitjes laat je uiteraard de Pancetta achterwege. Als vervanger raad ik je dan aan om groenten als courgette of paprika te gebruiken om de ragout toch wat spannender te maken.
Dit recept ga ik onthouden!
Lijkt me heerlijk, ga het binnenkort proberen!
Lijkt me erg lekker!
Ziet er goed uit! Ik heb alleen niets in de keuken waar ik het in kan doen, naast een grote ovenschaal :(
Je kunt het ook prima in een grote ovenschaal doen hoor. Dan verdeel je de porties gewoon aan tafel :)
Dit recept ga ik dit weekend proberen.. zit te watertanden achter mn pc :)
Hmm, dit ziet er echt heerlijk uit!
Dit recept wil ik graag maken voor kerst, alleen vroeg ik mij af of het een voor- of hoofdgerecht is? En zou ik het ook kunnen maken in 1-persoons ovenschaaltjes in plaats van in pannetjes?
Alvast bedankt :)