Cook the books: Lemper (kleefrijstrolletjes met kip) uit De bijbel van de Indonesische keuken

Eén van de meest recente kookboeken die op mijn deurmat plofte is De bijbel van de Indonesische keuken. Ik ben dól op de Indonesische keuken. Bami en Nasi Goreng, Lemper, Saté, Pangsit… noem het maar op, ik eet het met liefde. Dit boek moest ik dan ook hebben want De bijbel van de Indonesische keuken neemt je mee naar alle uithoeken van de Indonesische archipel. En ja, daar word ik gelukkig van. Twee weken geleden ging ik aan de slag met twee recepten uit dit boek: Soto Ayam (Indonesische Kippensoep) en Lemper (kleefrijstrolletjes met kip). Via Instagram vroeg ik jullie welk recept jullie als allereerste wilden zien en met een nipte overwinning werd dit Lemper. Dus bij deze! Vandaag deel ik het recept voor deze overheerlijke snack met je en vertel ik je uiteraard ook iets meer over het boek.

bijbel van de indonesische keuken omslag

De bijbel van de Indonesische keuken

Van Saté Kambing tot Gado Gado en van Soto Ayam tot Rendang: in De bijbel van de Indonesische keuken neemt Maureen Tan je mee naar alle uithoeken van de Indonesische archipel. Een smakelijke reis langs de bijzondere en verrassende eilandkeukens van Sumatra, Kalimantan, Sulawesi, West-Java, Midden-Java, Oost-Java, Bali, de Kleine Soenda-Eilanden, de Molukken en Papoa.

Aan de hand van duidelijke aanwijzingen, stap-voor-stap-fotografie en uitleg over basisingrediënten, culinaire begrippen en technieken leer je zelf de lekkerste Indonesische gerechten te bereiden. Van basisrecept tot rijstgerecht en van saté en sambal tot aan vlees-, vis- en schaal- en schelpdieren. Natuurlijk ontbreken ook de groentegerechten en de nodige zoetigheden niet. De bijbel van de Indonesische keuken is zowel voor de beginnende als de ervaren thuiskok een verrassend, leerzaam en tijdloos naslagwerk.

Ja, da’s dus een hele mondvol maar dat is ook wel nodig, deze kookbijbel is namelijk echt een dikke pil. Een compact boek weliswaar maar wel eentje van 495 pagina’s en het bevat meer dan 230 recepten!

Zoals je aan de flaptekst al kunt ontlenen is dit boek niet onderverdeeld in themagerechten maar op eiland. Het boek neemt je letterlijk mee langs alle uithoeken van Indonesië en deelt recepten specifiek per eiland. Hierdoor is het in het begin wel even zoeken naar specifieke recepten maar gelukkig helpt het register achterin het boek je hier ook bij, daar staan de recepten namelijk wel op thema gesorteerd – gelukkig!

De bijbel van de Indonesische keuken bevat alle recepten die we hier in Nederland ook goed kennen: nasi goreng, rendang, soto ayam… maar voor degene die houdt van iets uitdagendere en onbekendere recepten is dit boek ook meer dan geschikt. Recepten waar ik nog nooit van had gehoord, Batagor Bandung bijvoorbeeld – Pangsit en tofu met makreel en pindasaus, of Itiak Lado Mudo, Eend in groene chilipepersaus, doen me echt watertanden en zorgen ervoor dat ik het liefst ieder recept uit het boek wil proberen. En da’s een goed teken! Hoeveel kookboeken staan er wel niet in je kast waar je één à twee recepten uit hebt gemaakt waarna je het boek compleet bent vergeten? Ik heb er héél veel in ieder geval maar De bijbel van Indonesische keuken hoort hier echt niet bij. Mijn exemplaar zit inmiddels vol met plakkertjes en ik ben geneigd om ieder weekend een Indo-kookdag in te lassen.

Dus ben je liefhebber van de Indonesische keuken en wil je het graag zelf leren maken, dan is De bijbel van de Indonesische keuken misschien wel het meest complete kookboek die je kunt hebben. Leuk om cadeau te doen, aan jezelf bijvoorbeeld.

De bijbel van de Indonesische keuken is o.a. bij Bol.com verkrijgbaar voor €31,99.

lemper 1

Lemper

Zelf ging ik aan de slag met het maken van Lemper. Lemper heb ik ooit eens in een restaurant gegeten en ik was er direct gek op. Zachte, zoete kleefrijst gevuld met gekruid vlees… voor mij een perfecte mix! Lemper kun je maken met verschillende vullingen maar ik hield zoveel mogelijk het recept van Maureen Tan aan. Hierin wordt gebruik gemaakt van smaakmakers als kurkuma en kaffirlimoen.

Waar je even goed op moet letten is dat je écht kleefrijst nodig hebt, Ketan rijst. Dit kun je helaas niet in de normale supermarkt kopen dus je zult er even voor naar de toko moeten. Het bereiden van Ketan rijst is geen kwestie van even koken en klaar. De rijst moet twee keer gestoomd worden voordat hij echt goed plakkerig wordt.

Daarnaast is het maken van Lemper best een tijdrovend klusje. Niet alleen moet de rijst eerst stomen, de kip moet ook nog een poosje gestoofd worden en dan heb ik het nog niet gehad over het rollen van de Lemper zelf. Trek er bij voorkeur dus een (weekend)dag vooruit, maar eenmaal gemaakt kun je de Lemper goed bewaren in de vriezer. In één keer wat meer maken loont dus de moeite.

In verband met Tim zijn notenallergie en de verkrijgbaarheid van bepaalde ingrediënten heb ik het recept van Maureen niet voor de volle 100% kunnen volgen. Mijn aangepaste recept zie je in de receptenbox, maar hieronder voor de volledigheid de exacte ingrediëntenlijst.

Lemper Ingrediëntenlijst

1 van 6 stemmen

Lemper (Indonesische kleefrijstrolletjes met kip)

Porties16 stuks

Ingrediënten

  • 500 gr kleefrijst
  • 500 ml kokosmelk
  • 1 laurierblaadje
  • 1,5 tl zout
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl witte peper
  • 3 teentjes knoflook - gepeld
  • 4 sjalotten - gepeld en gehalveerd
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 tl donkerbruine basterdsuiker
  • 1 stengel citroengras - gekneusd
  • 3 kaffirlimoenblaadjes - gekneusd
  • 500 gr kippendijen - zonder bot
  • 500 ml water

Instructies

  • Spoel de kleefrijst grondig af. Doe de kleefrijst in een kom en giet hier water bij tot de rijst onderstaat. Laat de rijst 1,5 uur in het water weken en giet de rijst daarna af.
  • Breng een stoompan met een laagje water aan de kook en stoom de rijst 15 minuten in de stoominzet. Je kunt hiervoor ook een bamboestoommandje gebruiken. Leg dan een vel bakpapier in het mandje en stort hier de rijst op. Zet het bamboemandje bovenop een pan met een laag kokend water.
  • Breng in een ruime pan de kokosmelk met het laurierblaadje en 1 tl zout aan de kook.
  • Zet het vuur uit en roer de gestoomde rijst door de kokosmelk tot al het vocht is opgenomen. Schep het geheel terug in het stoommandje en stoom de rijst in 30 minuten verder gaar.
  • Doe de rest van het zout, korianderpoeder, witte peper, knoflook, sjalot, kurkuma en bruine basterdsuiker in een hakmolentje en maal het geheel tot een fijne boemboe. Heb je geen hakmolen dan kun je ook een foodprocessor of vijzel gebruiken. Voeg een beetje olie toe als de ingrediënten niet goed mengen.
  • Verhit een beetje olie, tenzij je net olie hebt gebruikt om de boemboe te maken, in een wok en fruit hier de boemboe, het citroengras en de kaffirlimoen ongeveer 5 minuten in.
  • Voeg de kippendijen toe en bak 2 minuten rondom aan. Voeg dan 500 milliliter water toe en stoof de kip in 45 minuten gaar.
  • Neem de kip met een schuimspaan uit de pan en pluk hem met twee vorken uit elkaar. Doe de geplozen kip terug in de pan en stoof het geheel op laag vuur verder tot alle saus is opgenomen.
  • Zorg voor 16 rechthoekige stukken plasticfolie.
  • Schep 2 eetlepels van de kleefrijst in het midden van de plasticfolie en vouw de folie eroverheen.
  • Druk de rijst tussen de plasticfolie plat en vorm er een gelijke rechthoek van.
  • Verdeel 1 eetlepel kipvulling over het midden van de rijst.
  • Rol het geheel met behulp van de plasticfolie van onder naar boven tot een mooie rol. Draai de folie aan weerszijden dicht en vorm er een samenhangende, strakke rol van.
  • Verwarm de Lemper voor het serveren in het stoommandje of in de magnetron.

Notities

Lemper how to

Heb je zin in nog meer rijst recepten? Ik heb alle recepten met rijst op 1 pagina verzameld. 

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

lemper pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close