Ik moet eerlijk bekennen dat ik voor mezelf niet zo vaak meer kookboeken koop. Voor mijn werk krijg ik er altijd veel opgestuurd en in de praktijk blijkt dat ik, ondanks mijn enorme verzameling boeken, er maar bar weinig uit kook. Tijdens de lockdown begin jaar had ik echter voor mezelf besloten me te willen verdiepen in de Aziatische keuken. Om echt goed te worden in het maken van dumplings, vaker heerlijke noedelgerechten op tafel wil zetten en meer de authentieke smaken wil ervaren. Ik volg een aantal Instagrammers die heel bedreven zijn in deze keuken en ik besloot mezelf ook wat goede kookboeken cadeau te doen. Tijdens een speurtocht op Bol.com zag ik ineens de titel van dit boek: This is a book about dumplings. Het betrof een preorder, er was nog nul informatie beschikbaar over het boek, het omslag was nog niet zichtbaar maar de auteur deed een belletje bij me rinkelen. Brendan Pang was namelijk een van mijn favoriete deelnemers tijdens het 2019 seizoen van Masterchef Australia. Hij werd in dit seizoen ‘master of dumplings’ genoemd dus dat kon alleen maar goed zijn dacht ik. Op goed geluk bestelde ik het boek en eindelijk heb ik hem binnen. En ja, ik ben lááiend enthousiast. Van iedere foto in dit boek krijg ik trek en ik wil alle recepten maken. Voor deze Cook the Books ging ik aan de slag met beef dumplings in zoetzure soep en daarvan wil ik graag het recept met je delen. Ook vertel ik je wat meer over het kookboek dat wat mij betreft een musthave is voor dumplingliefhebbers.
This is a book about dumplings
Bijna had ik gezegd: ‘Zoals de titel al doet vermoeden gaat dit kookboek volledig over dumplings’, maar dat is niet helemaal waar. Sterker nog, de titel is misschien wel een tikkeltje misleidend want naast diverse dumplingrecepten vind je namelijk meer in dit boek. Het kleine, relatief dunne boekje (158 pagina’s) is verdeeld in negen hoofdstukken: vier van deze hoofdstukken bevatten uitsluitend dumpling-recepten en drie hoofdstukken gaan over het maken van eigen dumplingvellen, sauzen die lekker zijn bij de dumplings en over de vouwtechnieken. Dan blijven er nog twee hoofdstukken over en die staan vol met heerlijke andere Aziatische recepten. Denk aan bao’s met gefrituurde kip, pittige Dan Dan noedels en een frisse komkommersalade. Maakt mij niet uit hoor, ik had het boek zonder dit te weten ook gekocht maar als je op zoek bent naar een kookboek dat zich volledig focust op dumplings dan kijk je wellicht een beetje gek op.
Wat je wel even moet weten is dat dit boek in het Engels geschreven is. Het boek is niet vertaald en ik geloof ook niet dat dit op de planning staat bij een Nederlandse uitgever. Gelukkig kun je via Bol ook internationale boeken bestellen, anders had ik deze nooit in mijn handen gehad. Als je een beetje bedreven bent in de Engelse taal vormt dit boek geen enkele uitdaging voor je. Sterker nog, in Engelse recepten lees je vaak over hoeveelheden in cups en tablespoons, maar Brendan heeft voor het gemak achter de meeste ingrediënten ook de benodigde hoeveelheden in grammen uitgedrukt. Super handig.
Als je je net zoals ik wilt verdiepen in de Aziatische keuken dan is This is a book about dumplings echt een goede start. Naast de verscheidene recepten wordt namelijk ook van alles vertelt over vouwtechnieken en bereidingswijzen. Je leert welke bloem het beste is om te gebruiken wanneer je dumplings wilt stomen en ook vertelt Brendan je waar je de meeste ingrediënten kunt vinden. Hierbij moet je wel in je achterhoofd houden dat het is gebaseerd op Australië natuurlijk, maar veel informatie is toepasbaar op ons land.
Een hele fijne aanvulling is het hoofdstuk waarin wordt uitgelegd welke verschillende vouwtechnieken je kunt gebruiken om de dumplings te vormen. Met overzichtelijke stap-voor-stapfoto’s creëer jij de volgende keer zelf ook mooie dumplings, ideaal.
Tja, wat moet ik er verder nou nog over zeggen… Ik denk dat ik de belangrijkste punten van dit boek wel heb genoemd. Kort gezegd: wil je je meer verdiepen in de authentieke Aziatische keuken en fan zijn van dumplings dan is dit boek helemaal je ding.
This is a book about dumplings is bij Bol.com momenteel alleen nog als E-Book verkrijgbaar voor €10,99. Wil je een hardcopy exemplaar dan kun je deze vinden op Amazon voor om en nabij de €20,-.
Beef dumplings in zoetzure soep
Het was lastig om één recept te kiezen voor deze Cook the books, ik vind letterlijk alles in het boek er lekker uitzien namelijk. Uiteindelijk is mijn keuze gevallen op de Beef dumplings in zoetzure soep. Ik ben gek op wontonsoepen en ik begon bij het lezen van het recept echt te watertanden. Voor het maken van dit recept dien je wel een aantal voorbereidingen te treffen. Zo wordt de super simpele bouillon op smaak gebracht met een gekruide zwarte azijnsaus en geroosterde szechuan olie. Voor beide smaakmakers vind je het recept in de receptenbox.
Wat betreft de benodigde ingrediënten: hiervoor dien je echt even langs een (Chinese) toko te gaan. Szechuan peperkorrels, Shaoxing rijstwijn en zwarte azijn vind je namelijk niet in een Nederlandse supermarkt en zijn absoluut onmisbaar voor dit gerecht.
Met het dumplingrecept maak je ongeveer 40 dumplings. Dumplings laten zich echter bijzonder goed invriezen, dus doe hier je voordeel mee. Volg het volledige recept en vries de dumplings die je niet nodig hebt gewoon in voor een volgende keer – dat scheelt je de volgende keer namelijk weer vouwen. Leg de in te vriezen dumplings los van elkaar op een vel bakpapier op een bord. Vries de dumplings twee uur in tot ze hard zijn geworden en stop ze vervolgens in een diepvrieszak.
Dumplings vouwen
Toen ik via Instagram liet weten dat ik aan de slag ging met dit betreffende recept, kreeg ik de vraag of ik zou willen laten weten hoe je dumplings nu het beste kunt vouwen. Het vergt even wat oefening, maar als je eenmaal twee of drie dumplings hebt gemaakt dan zul je zien dat het vanzelf een stuk makkelijker gaat. Voor dit recept heb ik ervoor gekozen om de dumplingvellen niet zelf te maken maar ze te kopen bij de Toko. Je vindt ze vaak in de diepvries en ik koop ze van het merk Happy Boy. Let er goed op dat je voor dit recept dumplingvellen pakt die geschikt zijn om te koken of te stomen (groene verpakking) en niet degenen die je moet frituren (rode verpakking).
Dumplingvellen, of ‘wonton wrappers’, zijn verkrijgbaar in een ronde of vierkante variant. Hierboven vind je twee opties om de dumplings te vormen, afhankelijk van de vorm wrappers die je hebt. Zelf maakte ik gebruik van vierkante wrappers en hanteerde ik de onderste vouwtechniek voor Classic wonton fold. Heb je ronde wrappers dan kies je voor de bovenste Half-moon variant.
Beef dumplings in zoetzure soep
Ingrediënten
Geroosterde szechuan chili-olie (240 ml olie)
- 240 ml zonnebloemolie
- 1 kaneelstokje
- 3 steranijs
- 10 gr szechuan peperkorrels
- 2 laurierblaadjes
- 14 gr chilivlokken
- snufje zout
Kruidige azijnsaus (210 ml saus)
- 100 ml zwarte azijn
- 100 ml water
- 9 gr fijne kristalsuiker
- 1 kaneelstokje
- 1 steranijs
- 1 laurierblaadje
- 1/2 tl venkelzaad
- 1/2 tl szechuan peperkorrels
Beef dumplings (40 stuks)
- 500 gr rundergehakt
- 100 gr bleekselderij - gesnipperd
- 75 gr maiskorrels - fijngemalen
- 40 ml lichte sojasaus
- 20 ml Shaoxing rijstwijn
- 10 ml sesamolie
- 1 tl zout
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 1/2 tl chilipoeder
- 40 dumplingvellen
Zoetzure soep
- 180 ml kruidige azijnsaus
- 90 ml lichte sojasaus
- 30 ml sesamolie
- geroosterde szechuan chili-olie - naar smaak
- 3 bosuitjes - in ringen
- geroosterde sesamzaadjes
Instructies
Geroosterde szechuan chili-olie
- Doe de zonnebloemolie samen met de kaneel, steranijs, szechuan peperkorrels en laurierblaadjes in een steelpannetje. Breng het geheel op lage stand aan de kook en laat 25 minuten pruttelen. Zorg er echt voor dat je het vuur niet hoog zet om te voorkomen dat de specerijen verbranden.
- Schep de chilivlokken en het zout in een hittebestendige kom om. Schenk de hete olie via een zeef op de chilivlokkenmix en roer goed.
- Laat de chili-olie afkoelen naar kamertemperatuur en schenk het vervolgens in een gedistilleerde pot om te bewaren.
Kruidige azijnsaus
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in een wokpan. Breng aan de kook en laat het geheel 5 minuten op lage temperatuur pruttelen.
- Haal de saus door een zeef en gooi de specerijen weg.
Beef dumplings
- Roer alle ingrediënten voor de vulling door elkaar en zet de kom 30 minuten in de koelkast om de vulling te laten rusten.
- Schep een flinke theelepel van de gehaktvulling in het midden van een dumplingvel en vouw deze dicht volgens een van de technieken hierboven.
- Herhaal deze stap tot je alle dumplingvellen hebt gebruikt. Bewaar de nog te vouwen dumplingvellen en de gevulde dumplings onder een licht vochtige theedoek om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Beef dumplings in zoetzure soep
- Kook de dumplings in een flinke pan met water in 4-6 minuten helemaal gaar.
- Schep de dumplings met een schuimspaan uit de pan en verdeel ze over zes kommen.
- Voeg twee eetlepels van de kruidige azijnsaus aan iedere kom toe, samen met 1 el lichte sojasaus, 1 tl sesamolie, 60 ml kookwater van de dumplings en wat van de geroosterde szechuan chili-olie naar smaak.
- Garneer de soep met ringetjes bosui en geroosterde sesamzaadjes.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.