Als jij een foodie bent met een Netflix abonnement dan heb je hoogstwaarschijnlijk wel van de documentaire Chef’s Table gehoord. In iedere aflevering van deze culi-reeks wordt de aandacht gefocust op een bekende, zeer goede chef ergens op de wereld. Je volgt hem (of haar natuurlijk) tijdens zijn werk, hoort uit zijn eigen mond waarom zijn baan zo geweldig is en wat de uitdagingen zijn, want zijn ambities zijn en hoe het allemaal in zijn werk gaat binnen zijn beroep. Onwijs interessant én mega inspirerend. Eén van de afleveringen van Chef’s Table richt zich op Christina Tossi die je wellicht kent van Masterchef USA. In de aflevering hoor je over Tosi’s jeugd, hoe ze patissier is geworden en hoe dit laatste uiteindelijk heeft geleid tot de opening van de eerste vestiging van Momofuku’s Milk Bar. De laatste jaren is Milk Bar uitgegroeid tot een begrip. Iedere zoetekauw die naar Amerika reist heeft vast wel eens een compost cookie (zie hier mijn recept!) of stuk crack pie geproefd. Tijdens mijn laatste tripje naar New York in november 2018 volgde ik een workshop bij Milk Bar en daar wil ik je vandaag iets meer over vertellen. Deze workshops zijn namelijk voor iedereen boekbaar!
Milk Bar
Wat zo leuk is aan Milk Bar is dat ieder koekje, ieder stuk taart dat wordt verkocht is ontstaan in de thuiskeuken van Christina Tossi. Zij kwam op het idee van de crack pie omdat ze voor een familiediner halsoverkop nog een dessert moest maken maar daar weinig ingrediënten voor in huis had. Het resultaat was een bij elkaar geraapt zootje dat zó lekker bleek te zijn dat dit uiteindelijk op menukaarten van restaurants verscheen. Hetzelfde geldt voor de compost cookies, koekjes waar zoveel verschillende ingrediënten en leftovers in verwerkt zitten dat het uiteindelijk echt afvalkoekjes worden. Maar zó lekker dat mensen er voor in de rij willen staan.
Naast de crack pie en compost cookies staat Milk Bar ook bekend om haar cereal soft serve, softijs dat gemaakt is van melk waar ontbijtgranen in geweekt hebben. Als je het ijsje eet smaakt het dus naar een kom ontbijtgranen, iets dat vooral in Amerika immens populair is.
Milk Bar opende jaren geleden haar eerste vestiging in New York maar inmiddels vind je ze in zes grote steden in Amerika en zijn er verschillende flagshipstores. Verwacht geen grote diners waar je uitgebreid een kopje koffie met iets lekkers kunt nuttigen maar kleine ‘afhaal’counters waar je langs gaat voor een punt taart, een ijsje of wat koekjes.
Het leuke is dat de recepten van Milk Bar niet geheim zijn, je kunt ze namelijk gewoon vinden op hun website, maar leuker is natuurlijk wel om de recepten te leren van de beste en daardoor biedt Milk Bar classes, workshops aan. En die kun je zelf boeken als local, toerist of foodfanaat. En dat is precies wat ik ook heb gedaan.
Classes
Milk Bar biedt verschillende workshops aan en tijdens iedere workshop maken ze wel een signature taart. Een greep uit de workshops die er zijn:
- Birthdaycake & Truffles
- Chocolate Malt Cake & Truffles
- Crack Pie & B’Day Truffles
- Apple Pie Cake & Truffles
- Design your own Milk Bar cake
De workshops bij Milk Bar worden gegeven op drie locaties: in Brooklyn New York, Washington en Los Angeles. De prijzen voor een workshop gaan vanaf $95 per persoon; voor een workshop van minimaal 2,5 uur. Na afloop ga je naar huis met alles dat je hebt gemaakt. De volledige planning van alle workshops vind je hier.
Birthdaycake workshop @Milk Bar Brooklyn New York
Als je net als ik maar een paar dagen in Amerika bent heb je vaak niet de luxe om uit alle workshops te kiezen. De workshops wisselen elkaar namelijk af en worden ook niet iedere dag gegeven. Zelf kon ik deelnemen aan de Birthday Cake workshop en dat vond ik alleen maar leuk. Deze feestelijke taart is namelijk een icoon voor Milk Bar.
Ik moest me melden aan Hope Str. in Brooklyn New York en in de workshopruimte, deze zit achter de store in Brooklyn – één blok terug, stond alles al klaar. Lange tafels met alle benodigdheden, voorgebakken cakes, crumbs, frosting en soak. Vanwege de beperkte tijd die er is bak je de cakes niet zelf. Enerzijds is dit jammer, vind ik dan, maar het is wel logisch want een cake afbakken en vervolgens direct in elkaar zetten is simpelweg niet mogelijk. Wel nemen de baksters, Christina Tossi geeft de workshops zelf uiteraard niet, je stap voor stap mee in het stapelproces: hoe zet je de bekende Birthday cake in elkaar en wat gebruik je ervoor. Het toffe is dat je tijdens de workshop alles mag proeven. Cake dat over is, de koekkruimels, frosting… alles mag gegeten worden.
Na het in elkaar zetten van de taart gaat deze de koelkast in om iets op te stijven en in die tijd ga je aan de slag met het maken van de truffels, kleine cakeballen die gecoat zijn in een laag witte chocolade. Aan het einde van de workshop ga je naar huis met jouw eigen gemaakte Birthdaycake en een zakje van de Birthday truffels. Het is echt een hands on workshop. Alles wordt voorgedaan maar zelf doe je alles. Het snijden van de taart, het stapelen van de taart, het soaken van de cake, aanbrengen van de frosting etc. Je bent de volle 2,5 – 3 uur echt bezig.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik van tevoren lichte twijfels had om deze workshop te gaan volgen. Vooral vanwege het feit dat ik helemaal alleen was en vaak zie je toch dat workshops geboekt worden door duo’s of hele gezinnen. Dat was hier ook het geval en vrijwel alle deelnemers kwamen (elders) uit Amerika maar ik was zeker niet de enige die alleen was. Sterker nog, het leuke vond ik dat het een stuk makkelijker was om contact te leggen met mensen, juist omdat ik alleen was. Op een of andere manier knoop je sneller een gesprek aan met anderen als je ergens alleen heen gaat. Laat het ‘alleen zijn’ dus vooral niet een reden zijn om niet te gaan, het is echt niet raar!
Ik geef toe: een prijs van $95 per persoon voor een bakworkshop is fors. Zeker als je bedenkt dat er eigenlijk niet echt gebakken wordt. Ik heb er zelf bovendien ook niet veel van geleerd maar ik denk ook niet dat dit het hoofddoel van de workshop is. Een leuke tijd hebben, bezig zijn met eten, meer over Milk Bar en hun recepten leren en het uiteindelijk creëeren van zo’n iconische taart is op zichzelf gewoon al heel leuk. En laten we niet vergeten dat je wél naar huis gaat met een flinke taart en een zakje truffels.
Nu rijst bij jullie ongetwijfeld de vraag wat ik met de taart heb gedaan, want deze kon ik natuurlijk onmogelijk mee naar huis nemen in mijn koffer, laat staan in mijn eentje op krijgen in die paar dagen New York. Ik heb uiteindelijk de mensen achter de receptie van het hotel waar ik verbleef blij gemaakt met de taart. Zij hebben deze met hun collega’s opgegeten. Ik zelf heb de truffels gesnoept.
Of het een aanrader is? Als je fan bent van Milk Bar en Chef’s Table hebt gezien, ja absoluut. Als je het geen probleem vindt om $95 te betalen voor een avondje vermaak, dan ook. Ga je puur en alleen vanwege het educatieve aspect en wil je graag meer leren over bakken, taarten en alles wat daarbij komt kijken dan kun je beter elders een workshop boeken.
Moest je die workshop ver van te voren boeken?
Ik boekte geloof ik een maand à anderhalf van tevoren.
Je zal er vast niet veel van leren zoals je zelf al schreef, maar ik denk dat het gewoon onwijs gezellig!
Heb naar aanleiding van je artikel de aflevering van Christina Tossi van Chef’s Table gekeken. Inderdaad interessant! Ik kende deze hele documentaire niet. Welke afleveringen zijn nog meer de moeite waard? of gewoon allemaal ;-) ?
Durf ik niet te zeggen want ik heb ze zelf niet allemaal gezien, maar naar het schijnt zijn ze allemaal de moeite waard!