Heb je wel eens oliebollen uit de Airfryer gemaakt? Het is iets wat al jaren in mijn hoofd zat, maar wat ik simpelweg nog nooit had geprobeerd. Het is bij ons thuis traditie om op 31 december met zijn alle oliebollen te bakken en daarvoor zet ik altijd een grote wokpan met olie op het fornuis.
Maar ik wilde nu ook wel eens proberen om oliebollen in de Airfryer te bakken. Mijn Satisfry Airfryer van Russell Hobbs staat voor het grijpen in mijn keuken, dus ik besloot het apparaat eens te onderwerpen aan een oliebollen test.
Oliebollen in de Airfryer bakken
Het zal je niets verbazen, maar oliebollen in de Airfryer bakken gaat er wel iets anders aan toe dan het frituren van oliebollen. De samenstelling van het deeg is om te beginnen al anders, want het traditionele (vloeibare) oliebollenbeslag moet je niet willen gebruiken in de Airfryer.
In het traditionele oliebollenbeslag ligt het gehalte aan natte en droge ingrediënten vrij gelijk. Vaak gebruik ik 500ml melk en 500 gram bloem. Bij Airfryer oliebollen is dat een beetje anders. In het recept hier beneden gebruik ik 600g bloem en 400ml melk.
Hierdoor wordt het deeg een stukje droger en kun je het uiteindelijk bakken in de Airfryer. Sterker nog, het deeg is droog genoeg om met je handen te vormen.
Russell Hobbs Satisfry Airfryer 5L
Zoals ik al zei gebruikte ik mijn Russell Hobbs Satisfry Airfryer voor het bakken van de oliebollen.
Deze Airfryer ziet er niet alleen ontzettend knap uit, hij is ook nog eens ontzettend praktisch. Dit is mede te danken aan het handige handvat waarmee je het apparaat zo uit je kast pakt en op het aanrecht tilt. Maar ook inhoudelijk is het een erg fijne Airfryer.
Met een inhoud van 5L kun je er met gemak gerechten in bereiden voor een heel gezin. In het geval van deze Airfryer oliebollen kun je er 4-5 tegelijk bakken en aangezien de oliebollen nog geen 10 minuten nodig hebben om te bakken, ben je relatief snel klaar.
Ik gebruik zelf altijd het manuele programma en stel de tijd en temperatuur zelf in op de Airfryer, maar mocht je niet zo’n keukenprinses zijn, dan heb je vast veel baat bij de vooringestelde automatische programma’s:
- Frites / Snacks
- Vis
- Garnalen
- Kip
- Rund
- Varken
- Bakken
Nu kun je denken: “ja, maar ik kan de oliebollen toch ook gewoon in de oven bakken?” En dat klopt. Echter ben je met een Airfryer een stuk sneller klaar en bespaar je ook nog eens energie. Doorgaans bespaar je met de Airfryer tot wel 48% energie vergeleken met een conventionele oven. En dat is toch best de moeite waard, vind je niet?
Airfryer oliebollen – hoe smaken ze?
De belangrijkste vraag is natuurlijk of oliebollen uit de Airfryer net zo lekker zijn als de vette bollen uit de frituur. Laat ik vooropstellen dat smaak natuurlijk ontzéttend persoonlijk is. Ik ben zelf dol op die vette oliebollen, zeker als ze nog warm zijn.
Maar als het van jou allemaal wel wat lichter en minder vet mag, zijn deze oliebollen uit de Airfryer echt een aanrader.
Door de samenstelling van het deeg zijn ze iets meer broodachtig en iets compacter dan oliebollen die je in de frituurpan bereidt, maar ze doen zeker niet onder voor de vette bollen van de oliebollenkraam. Bestrooi ze met een beetje poedersuiker en je hebt hele prima oliebollen te pakken.
Bijkomend voordeel is ook nog eens dat je complete huis niet stinkt naar oliebollenvet.
Oliebollen in Airfryer opwarmen
De Satisfry Airfryer van Russell Hobbs heeft rond de jaarwisseling overigens altijd een permanent plekje op mijn aanrecht, want de Airfryer is namelijk ook perfect voor het opwarmen van oliebollen.
Net als gefrituurde oliebollen zijn ook deze oliebollen uit de Airfryer ietwat droog als je ze op nieuwjaarsdag nog wilt eten, maar daar biedt de Airfryer uitkomst.
Verwarm de Airfyer naar 200℃ en plaats de gebakken oliebollen in het mandje. Zet de timer op 3 minuten en je hebt weer kakelverse oliebollen, alsof je ze net hebt gebakken. Ideaal.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Oliebollen uit de Airfryer
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer met garde
- natte theedoek
- ijstang
Ingrediënten
- 400 ml melk
- 1 zakje instant gist (7g)
- 25 g kristalsuiker
- 600 g patent bloem
- 1/2 el zonnebloemolie
- 1 ei
- 100 g rozijnen
- snuf zout
Instructies
- Schenk de melk in een steelpannetje en verwarm dit naar lauwwarm.
- Meng de melk met de gist en kristalsuiker en laat dit goedje 10 minuten staan, tot het begint te schuimen.
- Doe de bloem in de kom van de keukenmachine en voeg hier de olie, het ei en het gistpapje aan toe. Meng het geheel met de garde tot een egaal beslag.
- Voeg dan de rozijnen en een snuf zout toe en meng het nog even goed.
- Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Verwarm de Airfryer naar 200℃.
- Schep met een ijslepel vier bollen van het oliebollendeeg in de Airfryer. Spray een beetje olie over de bovenkant van het deeg.
- Bak de oliebollen in 8-10 minuten goudbruin en gaar. Draai ze halverwege de baktijd een keertje om.