Oliebollen met banketbakkersroom

We hebben Kerst achter ons gelaten en gaan op volle kracht verder met Oud & Nieuw want uiteraard kan ik jullie niet zonder een oliebollenrecept laten zitten dit jaar. In alle jaren Ohmyfoodness hebben we al behoorlijk wat verschillende oliebollenrecepten gedeeld, maar deze nog niet! En dat terwijl het een van mijn favorieten is. Met het recept van vandaag laat ik je zien hoe je oliebollen met banketbakkersroom maakt. Helemaal niet zo ingewikkeld en ook nog eens leuk om te doen (ook als je kindjes hebt), dus in de rij bij de oliebollenkraam staan is eigenlijk niet nodig. Ik ging weer voor een foolproof variant van de banketbakkersroom, gemaakt met custardpoeder, dan weet je zeker dat ‘ie niet kan mislukken.

Oh en trouwens, als je deze oliebollen met banketbakkersroom nog even iets feestelijker wilt maken dan kan dat ook. Snijd ze over de breedte doormidden en stop de banketbakkersroom tussen de twee lagen oliebollen. Maak vervolgens roze glazuur en schenk dit over de bovenkant van de oliebollen. Tadaaa, klaar zijn je tompouce oliebollen!

Oliebollen met banketbakkersroom

No ratings yet

Oliebollen met banketbakkersroom

Eén van mijn favoriete oliebollenrecepten moet toch wel deze met banketbakkersroom zijn. Het zijn net kleine gebakjes; zo lekker!
Porties25 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rijs- + wachttijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 40 minuten
Waar te bewaren buiten de koelkast*
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • frituurpan of wok met neutrale olie
  • ijs- of oliebollenschep

Ingrediënten

Oliebollen

  • 500 g bloem
  • 500 ml volle melk
  • 1 zakje instant gist - 7g
  • 2 eieren
  • 1 el kristalsuiker
  • snuf zout

Banketbakkersroom

  • 500 ml volle melk
  • 1 vanillestokje
  • 50 g kristalsuiker
  • 50 g custardpoeder
  • 1 ei

En verder

  • poedersuiker

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de oliebollen in een kom en roer dit door tot een klontvrij beslag.
  • Dek de kom af met plasticfolie of een theedoek en laat het beslag 1 uur op een warme plek rijzen.
  • Maak ondertussen de banketbakkersroom. Doe hiervoor de melk samen met het vanillemerg, het leeggeschraapte vanillestokje en de helft van de kristalsuiker in een steelpan en verwarm dit tot de suiker is gesmolten.
  • Klop ondertussen de rest van de suiker samen met de custardpoeder en het ei in een andere kom los.
  • Vis het vanillestokje uit de warme melk en schenk al kloppend de helft van de melk bij de eimix in de kom.
  • Schenk alles weer terug in de steelpan en breng het al roerend met een garde aan de kook.
  • Kook de custard ongeveer 3-4 minuten tot hij goed is ingedikt en schep het daarna over in een plastic bak of schaal.
  • Dek de bak af met een deksel of plasticfolie en laat de banketbakkersroom afkoelen in de koelkast.
  • Verwarm de frituurpan of olie in een wokpan naar 190℃.
  • Schep met een ijsschep een flinke lepel oliebollenbeslag in de hete olie en bak de oliebollen in 5 - 6 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de oliebollen uitlekken op een vel keukenrol en laat ze vervolgens afkoelen.
  • Schep de banketbakkersroom in een spuitzak en snijd de oliebollen net niet helemaal doormidden.
  • Spuit de banketbakkersroom in de oliebollen en maak ze af met poedersuiker.

Notities

*Bewaar de oliebollen ongevuld buiten de koelkast en de banketbakkersroom in de koelkast. Vul de oliebollen pas vlak voor het serveren met de room. 
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: banketbakkersroom, oliebollen, oud & nieuw, oud en nieuw, oudejaarsavond, zoete snack

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Oliebollen met banketbakkersroom

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close